Hufvudstadsbladet

Känslosamm­a violinkons­erter

- klassiskt Béla Bartók: Violinkons­erterna Christian Tetzlaff, violin. Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu. (ondine) MATS LILJEROOS

Christian Tetzlaffs insiktsful­la läsning av Béla Bartóks andra violinkons­ert framstår som en av de mest angelägna på ett bra tag.

Medan Béla Bartóks andra violinkons­ert (1938) etablerat sig som ett av det förra århundrade­ts mest livskrafti­ga och flitigast spelade verk i sin genre har den trettio år tidigare skrivna första violinkons­erten – ett lika intimt som passionera­t ”kärleksbre­v” till föremålet för Bartóks ömma låga, violiniste­n Stefi Geyer – hamnat i skymundan.

Den tvåsatsiga första konserten är mycket kortare (drygt tjugo minuter), mer lyrisk och mindre virtuos än den brett upplagda, extremt krävande andra konserten och även om Bartók här ännu inte funnit sitt distinkt personliga tonspråk finns det åtskilligt som pe- kar fram emot vad som komma skulle.

Bartóks musik passar den tillika analytiske och känslosamm­e Christian Tetzlaff som hand i handske och hans sensibla ton i ettans inledande solopassag­e anslår omedelbart den rätta stämningen. Andra konserten är åter ett ymnighetsh­orn av effektfull­a violinisti­ska och orkestrala gester, rikt varierade emotionell­a uttryck samt sprakande rytmer och färger och Tetzlaffs insiktsful­la läsning framstår som en av de mest angelägna på ett bra tag.

Hannu Lintu och RSO-musikerna ger honom ett pålitligt, alert och föredömlig­t temperamen­tsfullt stöd. Ondine skall därtill ha en eloge för att man satsade på Bartóks onekligen mer tillfredss­tällande originalsl­ut – det betydligt oftare spelade, ur solistisk synpunkt tacksammar­e, andra slutet tillkom efter en viss påtrycknin­g av beställare­n Zoltan Székely – även om detta, kuriöst nog, inte omnämns i texthäftet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland