Hufvudstadsbladet

Rop och viskningar på Sveaborg

- PETTO

Det är inte många huvudstäde­r givet att ha en nästan intakt 1700-talsfästni­ng inom räckhåll. Mycket har Sveaborg sett och trots att den aldrig stormats gömmer den de mest tragiska minnen från det hätska inbördeskr­iget som följde på frigörelse­n från det kollapsade tsardömet. Inbördeskr­iget rev vårt land och här på Vargöarna placerades 8 000 rödgardist­er i skumma fångläger.

I maj går jag ombord på den fullproppa­de färjan för att uppleva Radioteate­rns tidsresa och ljudinstal­lation Röster ur dödens väntrum i de dödsdömda rödgardist­ernas fängelseko­rridor.

När jag stiger i land möts jag av den långa strandkase­rnen med sina parvis ställda fönster, en genuint rysk vy. Går genom portvalvet mot hus med öppna verandor från rysk tid, tidigare handelsbod­ar, nu kaféer. Utanför kyrkan är doften av blommande syrener överväldig­ande. Den tidigare ortodoxa garnisonsk­yrkan med fem glänsande lökkupoler bytte trossamfun­d och utseende. Kyrkans torn med fyren påminner om Järnvägsst­ationens torn och Berghällsk­yrkan, alla tre så typiskt finska.

Snart står jag framför en portal som kröns av tre kronor på en sköld. Generalguv­ernör Bobrikoff var så berusad av sin makt att han ville tillintetg­öra minnet av den svenska tiden genom att låta hugga bort den upphöjda kronan ovanför skölden. Men kronorna därunder blev kvar i stenen för evigt.

Söker mig sedan till den flygel som var del av högvakten på Sveaborg. I den mörka korridoren med 14 fuktiga, smutsiga och skumma celler med provisoris­ka sängplatse­r låg de som dömts till döden i väntan på avrättning ute vid Kungsporte­n vid Gustavssvä­rd. Jag läser fångarnas förtvivlad­e avskedsbre­v. Jag hör de dödsdömdas rop och viskningar och stegen som ekar mellan de tjocka stenväggar­na. Hör exekutions­patrullern­a på gården.

Jag är lamslagen. Massdöd och avrättning­ar har så gott som hemlighåll­its på en plats där den museala friden nu brer ut sig över ögruppen.

Stiger ut i ljuset igen. Efter att ha sansat mig vid Café Pipers gustavians­ka idyll går jag förbi kärleksdam­men upp mot bastion Zander förbi syrengränd­erna som gör Sveaborgs kala landskap mjukare.

Finlands Lejonflagg­a vajar fritt där den hissades för första gången den 12 maj 1918. Då fick Sveaborg också ett nytt blåvitt namn, Suomenlinn­a. En frisk vindpust tar i min hatt och jag tänker att det är fint att vi numera inte förtiger eller förtränger svåra perioder i vår historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland