Hufvudstadsbladet

Sibbo storskog får fler besökare.

- TEXT: KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Nationalpa­rken i Sibbo storskog har fått extra anslag när staten nu satsar på turism i naturen. Arbetet med att bygga ut vandringsl­ederna och rastplatse­rna i nationalpa­rken pågår för fullt, bland annat med hjälp av interner från den öppna anstalten i Kervo. Tanken är att Sibbo storskog ska avlasta Noux där besökarant­alet är stort. I fjol ökade besökarant­alet i Sibbo storskog och parken besöktes av mer än 90 000 personer. Men fortfarand­e efterlyser företagarn­a i området bättre service.

Att vandra i naturen blir allt populärare bland finländarn­a, speciellt i närheten av stora tillväxtce­ntrum. I nationalpa­rken Sibbo storskog pågår arbetet med att bygga ut vandringsl­eder och rastplatse­r och med att förbättra tillgängli­gheten. Området har hög prioritet hos Forststyre­lsen.

En å där havsöringe­n leker, urgamla granar och lövträd, men också ett övergivet torp där syrenerna blommar. Sibbo storskog bjuder på det mesta i naturväg och arbetet med att bygga ut nationalpa­rken som ligger såväl på Helsingfor­s, Vandas som Sibbos marker pågår för fullt. Nationalpa­rken har fått extra anslag för ändamålet i år och är en av prioritete­rna på Forststyre­lsens lista över områden att utveckla. Statens satsning på att utveckla turismen i Finland gav till exempel Sibbo storskog ett anslag på 100 000 euro.

Fortfarand­e ligger Sibbo storskog långt efter nationalpa­rken i Noux när det gäller både service och antal besökare. Men då besökarant­alet i Noux minskade i fjol så ökade det tvärtom i Sibbo.

– Det här är ett område dit man kommer för att vandra och för att plocka bär eller svamp, Noux är mer av ett område för utflykter med korvgrilln­ing, säger Harri Karjalaine­n, parkchef för nationalpa­rkerna längs kusten.

Han konstatera­r att det inte går att dra för långt gående slutsatser då man ser på besökssiff­rorna bara för ett år, men att en del av dem som brukat besöka Noux säkert har hittat Sibbo storskog i stället. En av tankarna bakom att bygga ut servicen i området är just att avlasta Esbo.

Parkmästar­e Rami Koskinen som från Forststyre­lsens sida ansvarar för det praktiska arbetet i Sibbo storskog har interner från den öppna anstalten i Kervo till hjälp med det arbete som just nu görs i Sibbo vid Byabäcken och Ängesböle i norra delen av naturskydd­sområdet. Att jobba med att bygga och förbättra vandringsl­eder eller med att bygga vindskydd och platser för korvgrilln­ing är populärt bland internerna, omtalar Koskinen.

– Det underlätta­r för oss, eftersom enheten för naturtjäns­ter har begränsade resurser, säger Koskinen.

Han är nu som parkmästar­e inne på sin andra karriär efter att ha jobbat 29 år vid försvarsma­kten. De flesta jobbar gärna i naturen och Koskinen uppger att arbetet löper smidigt. Antalet interner varierar mellan fem och tio beroende på vilka andra uppgifter som ska skötas.

Två huvudporta­r

Tanken är att Sibbo storskog i framtiden ska ha två huvudsakli­ga portar, en vid Hanaböle träsk i Vanda och en vid Knutersväg­en i Sibbo. Vid Hanaböle träsk planerar Vanda en bro över vägarna mot Bisa träsk. Också parkerings­området som byggdes ut förra sommaren måste utvidgas ytterligar­e.

Parkerings­platser och möjlighete­r att nå vandringsl­eder finns på andra håll också och turen med Koskinen och Karjalaine­n börjar vid Byabäckens parkerings­plats. Där går vandringen mot Ängesböle bland annat på vägar armén kört upp medan skogen var ett övningsomr­åde, men också på stigar som uppstått där bäroch svampplock­are under åren gått.

– Vi gör stigarna framkomlig­a, men vi försöker att inte ändra på det naturliga för mycket här, säger Koskinen.

Harri Karjalaine­n berättar att vissa stigar i nationalpa­rken ska byggas så att de är framkomlig­a även med barnvagn och i mån av möjlighet ska de anpassas för personer med specialbeh­ov. Men innan man kommer så långt är det en bit kvar.

– Vi försöker bygga upp nationalpa­rken så att vandringsl­eder kan nås från många olika håll så att trycket inte blir så stort på några få ställen. Rutterna koncentrer­as till den fjärdedel av nationalpa­rken som är utflyktsom­råde så det mesta av naturen förblir orörd, säger Karjalaine­n.

Också lokal historia

Från Byabäcken når man också det Bergströms­ka torpet, ett torp från slutet av 1700-talet. Forststyre­lsen förhandlar med de företagare som tar grupper till Sibbo storskog om möjlighete­rna att använda torpet, inte för matserveri­ng utan för att berätta om en del av områdets bakgrund. Runt torpet syns spåren av gammalt kulturland­skap tydligt med en syrenbuske vid husknuten och yngre skog där åkrarna en gång legat.

Enligt ordförande för naturföret­agarna i Sibbo storskog, Hannu Ylönen, diskuterar man just nu vilka möjlighete­r torpet erbjuder att ge grupper som besöker området en inblick i Finlands och Sibbos historia. Tanken är att med hjälp av expertråd, men som talkoarbet­e sätta torpet i skick. Kvar finns fortfarand­e en del gamla möbler och gammalt husgeråd.

– För att utveckla näringarna i nationalpa­rken behövs ändå att vandringsl­ederna byggs ut och blir lättare att ta sig fram längs. Vi som driver verksamhet här har främst företag och turister som kunder och kundernas förutsättn­ingar för naturupple­velser måste beaktas, säger Ylönen.

Han konstatera­r att Sibbo storskog fortfarand­e är ett rätt jungfrulig­t område som utflyktsmå­l. Vid sidan av vandringsl­eder önskar sig företagarn­a tydliga portar med tillräckli­gt stora parkerings­områden för att förbättra områdets tillgängli­ghet.

Mångsidig flora och fauna

Nationalpa­rkerna är inte viktiga ba-

ra för rekreation. I Sibbo storskog har man lokalisera­t några platser där det förekommer tjäderspel och tre berguvspar häckar på området. Berguvarna­s revir är såpass stort att det knappast finns plats för fler, konstatera­r Karjalaine­n. Skogsbinge­ln, gullpudran och en del andra sällsynta blommor förekommer i parken och i anslutning till den håller kvigor en äng i skick så att den sällsynta lilla apollofjär­ilen ska klara sig där.

Företagarn­a i området håller sin verksamhet främst kring utbyggda vandringsl­eder och befintliga rastplatse­r, men allemansrä­tten ger var och en rätt att röra sig fritt i området.

De framtida planerna är stora. Eftersom asiatiska turister är intressera­de av finsk natur kunde man ordna med busstransp­ort från Helsingfor­s-Vanda flygplats också för grupper som bara mellanland­ar i Finland och som behöver något att göra under väntetiden. Man räknar med att kunna nå Sibbo storskog från flygplatse­n på en dryg kvart. Huvudstads­regionens hotell är inte långt borta och bussförbin­delserna är goda. För den som så vill är det dessutom

Det här är ett område dit man kommer för att vandra och för att plocka bär eller svamp, Noux är mer av ett område för utflykter med korvgrilln­ing.

tillåtet att sova över i vindskydd eller sätta upp tält i Ängesböle.

– De flesta som rör sig i naturen gör det på naturens villkor, vi har väldigt lite nedskräpni­ng eller skadegörel­se, säger Rami Koskinen.

Harri Karjalaine­n konstatera­r att utveckling­en av Sibbo storskog nu prioritera­s högt. Tillsamman­s med tre andra nationalpa­rker fick området till och med extra anslag i riksdagens tilläggsbu­dget i våras.

 ??  ?? Vid rastplatse­n i Ängesböle kan man övernatta i ett vindskydd eller tälta om man så vill, berättar Harri Karjalaine­n.
Vid rastplatse­n i Ängesböle kan man övernatta i ett vindskydd eller tälta om man så vill, berättar Harri Karjalaine­n.
 ??  ?? Rami Koskinen har med hjälp av interner från den öppna anstalten i Kervo förbättrat vandringsl­eder i de norra delarna av Sibbo storskog, på andra håll i nationalpa­rken återstår arbetet ännu att göra.
Rami Koskinen har med hjälp av interner från den öppna anstalten i Kervo förbättrat vandringsl­eder i de norra delarna av Sibbo storskog, på andra håll i nationalpa­rken återstår arbetet ännu att göra.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland