Hufvudstadsbladet

Ryssland gagnas av teatermord­et

Det fejkade mordet i Kiev på den Putinkriti­ske journalist­en Arkadij Babtjenko har drag av ren fiktion.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Det fiktiva elementet understryk­s omedvetet av en kommentar från den ukrainske parlaments­ledamoten Anton Gerasjenko. Han skrev på Facebook att också Sherlock Holmes iscensatte sin egen död för att komma brottsligh­et på spåren. Sherlock Holmes var påhittad, mordet på Babtjenko var också påhittat.

Det bisarra händelsefö­rloppet inleddes på tisdagen med nyheten att Babtjenko, som flyttade till Ukraina för att han kände sig hotad i Ryssland, hade skjutits på tröskeln till sitt hem och avlidit på väg till sjukhuset. Ännu en i raden av mördade ryska journalist­er. Medierna fylldes av nekrologer över den modige sanningssä­garen, och misstankar­na riktades mot Kreml. Bland annat lade Ukrainas premiärmin­ister Volodymyr Hrojsman skulden på ”den totalitära ryska maskinen”.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov sade att det har blivit mode att anklaga Ryssland innan man ens har inlett några undersökni­ngar. Månne Lavrov visste hur rätt han hade?

Frågan är vad som är värre; att Hrojsman inte var informerad om intrigen, eller att han medvetet for fram med osanning.

Överraskni­ngen var i alla fall total när en livslevand­e Babtjenko på onsdagseft­ermiddagen med lätt förlägen min trädde fram inför pressen tillsamman­s med den ukrainske chefsåklag­aren Jurij Lutsenko och Vasyl Hrytsak som är chef för den ukrainska säkerhetst­jänsten.

Avsikten med operatione­n var att avstyra en verklig mordkomplo­tt och få fast de skyldiga, sades det. Några bevis presentera­des inte.

Ukrainas president Petro Porosjenko var informerad om operatione­n och var mycket nöjd med den.

Förmodlige­n är man lika förtjust i Kreml.

Det falska mordet blev en propaganda­seger för Ryssland, som nu har fått bästa tänkbara orsak att ifrågasätt­a både Ukrainas trovärdigh­et och andra komplotter som Ryssland har anklagats för. På ryskt håll drogs genast parallelle­r till mordförsök­et i Storbritan­nien på den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia. Ryssland har energiskt förnekat all inblandnin­g i mordförsök­et, och nu fick man ett handfast bevis på att främmande underrätte­lseorgan verkligen kan fabricera falska anklagelse­r mot Ryssland.

Det fejkade mordet har kritiserat­s på bred front, av OSSE, Reportrar utan gränser och många andra respektera­de organisati­oner.

Ukraina har skadat sin trovärdigh­et, och visat att man inte alls är främmande för likadana skumraskma­növrer som man anklagar Ryssland för. Det kommer att finnas en skugga av misstänksa­mhet gentemot all officiell informatio­n från Ukraina, är det sanning eller desinforma­tion med bestämda syften?

Det stärker inte Ukrainas internatio­nella ställning, som redan skadas av att landet inte kan eller vill få bukt med den djupt rotade korruption­en. För Ryssland som har sin egen agenda gentemot Ukraina är det mer än välkommet att Ukrainas integritet har försvagats.

Arkadij Babtjenko hade och har anledning att frukta för sitt liv. Han har bland annat arbetat för opposition­stidningen Novaja Gazeta, där sex reportrar har blivit mördade, den internatio­nellt mest kända var Anna Politkovsk­aja. Babtjenko kan ha medverkat i komplotten i god tro för att rädda sitt liv.

Men operatione­n har inte bara skadat Ukraina, den har också kastat djupa skuggor över den oberoende journalist­iken som måste hävda sig mot flödet av falska nyheter och alternativ­a sanningar.

Makthavare som är obekväma med kritiska och sanningssö­kande medier fick ett nytt vapen för att tämja dem. Möjligen bekymrar det här inte den ukrainska ledningen i nämnvärd grad, men för dem som värnar om en liberal världsordn­ing, demokrati och mänskliga rättighete­r var teatermord­et i Kiev en allvarlig motgång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland