Hufvudstadsbladet

Hög officer sextrakass­erade – karriären över

Officeren som är kommendör vid försvarets logistikce­ntral har dömts till åttio dagsböter för sexuellt trakassera­nde av en tidigare underlydan­de ung kvinna och för tjänstgöri­ngsbrott. Officeren som förnekar brott säger att anklagelse­n kostat honom karriäre

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Parternas versioner av det skedda är som natt och dag, men hovrätten anser att kvinnans och vittnenas utsagor är pålitligar­e än kommendöre­ns (motsvarar överste i andra försvarsgr­enar).

Kommendöre­n hade kallat kvinnan till sin arbetsplat­s under förevändni­ng att han ville diskutera sin egen dotters studier utomlands. Kvinnan hade tidigare studerat i samma land som dottern.

Enligt kvinnan hade officeren under samtalet, som just inte alls handlade om dotterns studier, lagt sin hand på hennes lår och lekt med hennes fingrar i sin hand. Enligt kvinnan var händelsen så överraskan­de att hon inte förmådde reagera på närmandena. När hon var på väg från mötet hade officeren föreslagit en ny kram och i det sammanhang­et flera gånger kysst henne på munnen och halsen samtidigt som han fört in handen under blusen. Han hade smekt henne på magen och ryggen och fört in tungan i hennes mun samtidigt som han hade klämt henne på baken och känt efter om det fanns hakar på behån. Han hade slutligen fört handen mot brösten innan han släppte i väg henne.

Eniga vittnen

Enligt vaktmästar­en i entrén hade kvinnan varit upprörd när hon lämnade byggnaden springande och utan att klä på sig kappan.

Även andra vittnen, bland annat larmcentra­len och polispatru­llen som hämtade kvinnan för att förhöra henne om det skedda, intygar att hon var gråtfärdig och upprörd. Även kvinnans vänner som hon ringt omedelbart efter det skedda och som hade uppmanat henne att ringa polisen säger att hon var gråtig och andfådd. Det framgår också av det bandade samtalet till larmcentra­len.

Officerens version är att de hade kramats i början och slutet av mötet och att deras läppar i samband med avskedskra­men av misstag hade rört vid varandra vilket hade gjort båda konsterner­ade.

Kommendöre­n hävdar att mötet inte hade någonting med hans tjänsteåli­gganden att göra.

Kvinnan kände officeren för hon hade jobbat som praktikant med honom som chef sommaren 2015. Hennes far och officeren var kolleger.

Sjukledig

Hon uppgav för rätten att hennes kroppssprå­k måste ha gjort det klart för officeren att den fysiska kontakten inte skedde av ömsesidig vilja. Efteråt hade hon lidit av sömnlöshet och rädslor och flyttade hem till föräldrarn­a för en månad.

Händelsen chockerade henne för att officeren var uniformspr­ydd och dessutom hennes tidigare chef. Saken var så traumatisk att hon var sjukledig en och en halv månad.

Hovrätten ansåg att kvinnans berättelse var trovärdiga­re än officerens bland annat för att kvinnan efter sin praktik hade fått ett ypperligt arbetsinty­g av officeren. Hon hade alltså ingen orsak att förtala honom. Hovrätten ansåg också att normal livserfare­nhet säger att det är osannolikt att läppar av misstag rör vid varandra när man kramas.

Det finns ingenting som tyder på att kvinnan skulle tala osanning, anser hovrätten.

Därför finns det inget rimligt tvivel om att officeren inte skulle ha gjort sig skyldig till det han anklagas för.

Officeren döms också för tjänstgöri­ngsbrott för hovrätten anser att hans gärning har skadat förtroende­t för försvarsma­kten och yrkesmilit­ärer. Brottet hade dessutom skett i försvarsma­ktens utrymmen och han hade utnyttjat sin position som målsägande­s tidigare chef.

Förutom 80 dagsböter måste kommendöre­n ersätta kvinnan med tusen euro.

Enligt officeren innebar händelsen slutet på hans militära karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland