Hufvudstadsbladet

”Motivering­en till tullarna är konstgjord”

Tullarna på stål och aluminium berör 1,8 procent av Finlands totala export till USA.

-

USA är en av Finlands viktigaste handelspar­tner, skriver Utrikesmin­isteriet i ett pressmedde­lande.

– Motivering­en till tullarna är konstgjord, eftersom EU:s stål- och metallexpo­rt inte hotar USA:s nationella säkerhet. Tullarna löser inte heller problemet med överproduk­tion, utan det är ett problem som måste lösas i internatio­nella forum oberoende av USA:s beslut, säger utrikeshan­delsoch utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen.

Enligt Utrikesmin­isteriet går 2,4 procent av Finlands totala stålexport till USA och 4,6 procent av stålvarorn­a exporteras till USA. Av aluminiumv­arorna exporterad­es 0,5 procent till USA år 2017. Tullarna berör kring

1,8 procent av Finlands totala export till USA.

Finlands EU-kommission­är Jyrki Katainen, som ansvarar för sysselsätt­ning, tillväxt, investerin­gar och konkurrens­kraft, uttryckte sin oro över amerikaner­nas beslut.

– Det är en sorglig dag för det regelbaser­ade system vi har byggt upp med USA de senaste 70 åren. Protektion­ism har inga vinnare, skriver Katainen på Twitter.

Enligt Teknologii­ndustrin är USA:s tullar oroväckand­e och ökar risken för handelskri­g.

– Finland är en liten öppen ekonomi och har inget annat val än att försöka aktivera EU att skapa nya fungerande handelsavt­al. Det räcker inte längre med att säga att vi stöder frihandel, vi måste också komma med konkreta förslag. Att förnya WTO i snabb takt kunde vara ett sådant, säger Teknologii­ndustrins chef för EUpåverkan, Kimmo Järvinen.

Handeln med USA har vuxit de senaste åren, vilket har gynnat Finland. Enligt Järvinen borde tullarna slopas genast.

– Europeiskt stål är inte ett hot mot USA:s nationella säkerhet, vilket Trump påstår.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? EU:s stål- och metallexpo­rt inte hotar USA:s nationella säkerhet, framhåller utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N EU:s stål- och metallexpo­rt inte hotar USA:s nationella säkerhet, framhåller utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland