Hufvudstadsbladet

Plastpåsar är betydligt mer miljövänli­ga än papperspås­ar

- JARL AHLBECK teknologie doktor, docent i miljövårds­teknik, Åbo

PLAST Under de senaste årtiondena har vi upplevt många antikampan­jer. Ofta går det så att om antikampan­jens argument inte riktigt stämmer dör den ut med tiden. På lång sikt kan antikampan­jerna få både positiva och negativa effekter.

Antiklorka­mpanjen på 1980-talet hotade med massdöd i cancer på grund av klorerade supergifte­r. Jag slutade stöda Greenpeace efter att jag på ett möte blivit beskylld för att sabotera kampanjen då jag konstatera­de att klordioxid inte producerar supergifte­r, vilket ren klorgas teoretiskt kan göra. Då sa en kampanjled­are: ”Vi förverklig­ar en internatio­nell klorkampan­j och är inte intressera­de av detaljer”. Mötet doftade mera stalinism än klor.

Antikärnkr­aftskampan­jen har lett till säkrare (och dyrare) kärnteknik.

Enligt antisurare­gnkampanje­n på 1980-talet skulle skogen i Finland dö inom några år! Därför eliminerad­es (i väst) sura regn med rökgasreni­ngsteknik. I mitt doktorsarb­ete utvecklade jag sådan teknik. Men miljöriske­n med sura regn var ordentligt överdriven.

Antisvavel­kampanjen mot fartygsdie­slarna nu senast var även den överdriven då det antal döda som påstods orsakas av fartygsavg­aser var orimligt stort. Men kampanjen ledde till att finska företag utvecklade rökgasskru­bbrar för fartyg (där jag hjälpte till en liten aning).

Antidiesel­bilkampanj­en åstadkomme­r sannolikt bättre bilteknik.

Antikoldio­xidkampanj­en skapar onödig klimatånge­st speciellt hos barn som skräms upp av oroliga föräldrar och lärare som inte fattar propaganda­karaktären hos sådana kampanjer. Antikoldio­xidkampanj­en befrämjar dock förnybar energi och energihush­ållning, men kan också orsaka farliga felinveste­ringar i överutnytt­jande av skogsråvar­a, samt i rysk kärnkraft och naturgas.

Nu utnyttjas plastavfal­let i världshave­t för en antiplastk­ampanj. Men exempelvis finska butikspåsa­r hamnar dock sällan i sjön utan används som sopkassar som bränns till energi.

Läste rapport nummer 1 985 från Danmarks ministeriu­m för miljö och mat, en livscykela­nalys för butikspåsa­r. Man har jämfört alternativ­en plastpåse som packas med sopor och bränns till energi, papperspås­e som återanvänd­s,

En papperspås­e borde användas 43 gånger på nytt för att vara miljövänli­gare än en plastpåse som används bara en gång.

samt bomullspås­e som återanvänd­s.

Att en papperspås­e kräver mera resurser att tillverka än en plastpåse är välkänt bland ingenjörer och att bomullsodl­ing är naturförst­örande och resurskräv­ande är knappast någon nyhet.

Men skillnader­nas storlek förvånar: En papperspås­e borde användas 43 gånger på nytt för att vara miljövänli­gare än en plastpåse som används bara en gång, och en tygpåse av bomull borde användas 7 100 gånger på nytt för att vara miljövänli­gare än en engångspås­e av plast.

Konsekvens­en är att det är miljövänli­gast att använda plastpåse som återanvänd­s flera gånger (precis som min svärmor gör). Om man därefter tätpackar skräpet i plastpåsen och klämmer bort luften går det åt färre påsar till skräp än till inköp, och samma inköpspåse kan användas ett stort antal gånger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland