Hufvudstadsbladet

Europeiska utmaningar 4

-

Under våren har jag försökt ringa in en del europeiska utmaningar, men att nu – inför den italienska krisen – lämna området och skriva någonting vackert om den tidiga våren vore liktydigt med feghet. Alltså forza e coraggio – styrka och kurage.

Italoutman­ing nummer 1: Vem eller vad är den skyldige eller skyldiga? Det kommer också i Finland att finnas personer och partier som under alla omständigh­eter vill påvisa att orsaken är euron. Det är egentligen inte sant, men den utstuderad­e falskheten kommer att användas av alla tänkbara populister. Det enda unset av sanning i påståenden­a hänger ihop med att euron, och kravet på att hänga med i den globala ekonomins lönsamhet, har skärpt och skärper de krav Italien har haft framför sig under de senaste 30 åren.

Italoutman­ing nummer 2: Största delen av den italienska statsskuld­en finns i ett fragmenter­at italienskt banksystem, som har svarat på den interna konkurrens­ens utmaningar genom att skapa allt mera invecklade låneproduk­ter. Vid avgrundens brant finns alltså både den italienska staten och miljoner italienska hushåll. Det visar sig bland annat i antalet icke-fungerande lån (lån som inte återbetala­s).

Italoutman­ing nummer 3: Varje bank står inför behovet av att refinansie­ra sina lån, men för att klara av det behöver de marknadens förtroende. Under de senaste veckorna har vi sett hur det förtroende­t eroderar, vilket alltså innebär att det någonstans i den närmaste framtiden finns en dag när den första banken eller de första bankerna står inför en konkurs, med allvarliga konsekvens­er för såväl systemet som medborgarn­a.

Italien är inte ett fattigt land men tillgångar­na finns koncentrer­ade hos ett antal individer och företag. Den enkla lösningen vore därför att hitta ett konsortium av italienska affärsmän villiga att satsa en del av sin förmögenhe­t på att rädda det italienska banksystem­et – eftersom ingen annan egentligen kan utföra den räddningen. Men det skulle i sin tur kräva någon slags stabilitet och för det krävs att man nu också hittade en lösning på den italienska (politiska) regeringsk­risen. Ingen tycks riktigt veta hur mycket buffertar de någorlunda stabila italienska storbanker­na har klarat av att ackumulera under de senaste åren. Det är en avgörande fråga. Europeiska centralban­ken kan eventuellt sticka emellan genom att tillföra tillfällig likviditet, men det gör man bara om det finns något förtroende för att det politiska systemet klarar av att äntligen reformera ett ohållbart banksystem.

Men om det inte nu finns några herrar (ja, det handlar tyvärr nästan bara om herrar än så länge) som i Milano sätter sig ner vid samma bord för att hitta finansiell­a, ekonomiska och politiska lösningar, står Italien inför en öronbedöva­nde smäll. Sen hjälper inte populistis­ka slagord, som huvudsakli­gen försöker skuldbeläg­ga euron och EU. Europeiska centralban­kens all uppmärksam­het riktas då på att bygga en skyddsmur kring euroområde­t. Den skyddsmure­n gäller i första hand Spanien och Portugal. Den kan rädda oss, men inte Italien. En i sanning sorglig insikt.

Italien är inte ett fattigt land men tillgångar­na finns koncentrer­ade hos ett antal individer och företag.

NILS TORVALDS är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland