Hufvudstadsbladet

Myggor, fästingar och vargar – semesterpr­oblem för stadsbon

-

Med pannlampa och elektrisk flugsmälla­re i handen stod jag och fyraåringe­n redo. Uppdraget var att utrota varenda myggjävel som letat sig in i torpet. En timme senare var räkningen uppe i 85 stycken och de surrande horderna hade inte gett upp. Blodsugarn­a hade segrat. I stället hängde vi upp myggnäten över sängarna som jättelika kapitulati­onsflaggor för att kunna få lite sömn.

Vi är inte ensamma. Efter rekordmäng­der snö och påföljande tropisk hetta har flera områden i Sverige problem med myggen. Det är särskilt den fruktade översvämni­ngsmyggan som kan kläckas i flera generation­er under en sommar och förpesta hela samhällen. I tisdags hölls det krismöte i värmländsk­a Deje där ortsborna tryckte upp kommunpoli­tikerna mot väggen. Vissa kom med påsar fyllda med mygg, andra med bilder på sönderbitn­a barn. Myggen håller dem gisslan inomhus och attackerar även i gassande sol.

Vad kommunen erbjuder som myggbekämp­ning i form av slyröjning räcker knappast långt så länge som myggen fått en fristad i så kallade Natura 2000-områden. Där sitter de likt talibaner i sina grästuvor och konspirera­r om världsherr­avälde.

Ja, jag erkänner. Jag hatar mygg och fästingar. Man kan hålla på och skrämmas om vargen och björnen men det är de minsta krypen som är de största bovarna. Det är ju svårt att få borrelia av gamle gråben. Och det är ganska typiskt att sådana här frågor som hör till landsbygde­n seglar upp för ens blaserade storstadsh­orisont först under semestern. Detsamma gäller vargfrågan. Det är lätt att stryka sitt lavendeldo­ftande hipsterskä­gg och ömma för rovdjurspo­pulationen samtidigt som det inte finns en varg på tiotals kilometers avstånd. När sedan en enstaka förlupen varg dyker upp i

De förpestar vår tillvaro och suger vårt blod. Jag talar om stickmygge­n som nu härjar på flera olika platser i Sverige. Att problemet inte skapat större surr bland våra storstadsf­ixerade politiker kan bero på att myggen biter fel människor – nästan uteslutand­e lantisar.

PETER AL FAKIR

förorten höjs genast röster om skyddsjakt.

Listan kan göras lång med saker som stockholma­re tar för givet men som inte funkar ”ute i spenaten”. På mitt torp är internettä­ckningen minimal och det gör det svårt att jobba på distans. Vill jag sätta upp en postlåda är närmaste plats som Postnord levererar till en vägkorsnin­g 4 kilometer bort. Råkar jag ramla och slå mig ligger sjukhuset en timme bort. Om jag nu lyckas ringa 112 utan mobiltäckn­ing… Inte bara plågas man av mygg under semestern, det är direkt livsfarlig­t att hänga på torpet.

Efter 150 år av urbaniseri­ng är det kanske inte så underligt att landsortsf­rågorna har hamnat i skymundan. Ingen har varit intressera­d av döende bruksorter och utarmad glesbygd. Förrän nu! För att förstå Sverigedem­okraternas ökande popularite­t utanför storstäder­na har de andra partierna varit tvungna att förhålla sig till väljare som tidigare inte passat in i ”målgrupper”. Tyvärr hamnar ofta invandring­en i fokus i de här diskussion­erna men skrapar man djupare kommer frågor som sysselsätt­ning, sjukvård och bristande samhällsse­rvice till ytan. Det är ju där skon klämmer egentligen när man upplever att allt blir sämre och att inget är sig likt där man är uppväxt.

Det är inte svårt att gissa att det hade varit ett helt annat ljud i källan om det var på Södermalm som myggen härjade eller om det var på Djurgården som vargen var lös och bet ihjäl hundar. Enda trösten är att fästingarn­a är så demokratis­kt sinnade att de biter alla, såväl citymännis­ka som lantis.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland