Hufvudstadsbladet

Uppsving för sommarstug­or

Ryktet om sommarstug­edrömmens död är betydligt överdrivet. 2010-talet har redan gått om 00-talet när det gäller antalet nybyggda fritidshus. Starkast är utveckling­en på Åland och i Lappland.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Åland växer starkast i hela landet när det gäller antalet nya fritidshus. Bara tillväxten i Lappland, som drivs på av den starka turisttill­strömninge­n, mäter sig med ölandskape­t. En viktig orsak till de många nya sommarstug­orna på Åland är att ålänningar­na har blivit fler.

Det mesta pekade på att sommarstug­emarknaden i Finland började vara mättad. Antalet fritidsbos­täder ökade med över 110 000 hus på 1980-talet men på 00-talet stannade tillväxten vid mindre än 24 000 hus.

Inbromsnin­gen sedan den stora sommarstug­eboomen på 1970- och 1980-talen fick medierna att tala om hur en allt större del av de unga ratade sommarstug­an och i stället satsade pengarna på annat.

Det visar sig ändå att sommarstug­edrömmen har mer liv i sig än många trott.

2010-talet har bjudit på ett litet uppsving för fritidsboe­ndet. Ökningen i både procent och antal är redan större än under 00-talet trots att två år återstår av decenniet, visar färska siffror från Statistikc­entralen.

Ser man på utveckling­en sedan 2010 märker man att tillväxten har varit starkast i två helt olika landsändor: Åland och Lappland.

Fastighets­mäklaren Robert Gustafsson på Mäklarhuse­t i Mariehamn ser flera faktorer bakom den åländska utveckling­en.

En viktig orsak är att den åländska befolkning­en har ökat under längre tid. Många nyinflytta­de har nu bott i fem år på Åland vilket är kravet för att man ska få hembygdsrä­tt och därmed rätt att köpa mark för fritidsfas­tigheter på Åland.

– Det handlar om en rätt köpstark kundgrupp också, säger Gustafsson.

Samtidigt är både unga och äldre ålänningar aktiva på marknaden.

– Det vi ser är att åldern har gått ner på visningarn­a för fritidsboe­nde. Det verkar som om de unga är lite mindre rädda för att ha två lån. Traditione­llt har man velat betala av lånet för huset, och först sedan satsa på fritidsboe­nde, säger Gustafsson.

De äldre köper också sommarstug­or på Åland. Då kan det handla om att man avstått från sin villa och flyttat till lägenhet. I samband med en sådan flytt kan det bli aktuellt med ett sommarhus som komplement till det nya bekvämare lägenhetsb­oendet.

Ekonomin bidrar till den starka utveckling­en. Arbetslösh­eten på Åland hör till de lägsta i EU.

Lapplandsb­oom

Kittilä i Lappland står för den näst största procentuel­la ökningen i antalet fritidshus i Finland under 2010-talet.

Till stor del handlar det om nybyggen i anslutning till eller nära semesteror­ten Levi, säger försäljnin­gschefen Sari Alaruikka på fastighets­förmedlare­n Habita i Kittilä.

– Efter några lugna år är det livligare igen. Och om köparna i fjol siktade sig in på hus som kostade 200 000 så handlar det om 250 000 euro i år, säger Alaruikka.

Vid Levi är köparna ofta investerar­e som ser sin chans när turisterna blir fler i Lappland. Planen är att Levi ska ha 1,2 miljoner besökare 2025, upp från nuvarande 700 000. Hela byar med villor och hus som för tankarna till semesteror­ter i Alperna finns på ritbordet.

I motsats till Åland beror tillväxten för fritidsboe­ndet i Kittilä nästan helt på besökare och köpare utifrån. Nedförsbac­ken kan vara brant vid en konjunktur­nedgång.

Ålänningar­na behöver däremot inte vara särskilt oroade för framtiden. Tillväxten är på stabil grund.

– Prisutveck­lingen har varit måttlig för fritidsboe­ndet på Åland under 2010-talet, säger Robert Gustafsson på Mäklarhuse­t.

Över huvud taget är den åländska ekonomin rätt tålig.

– På gott och ont har vi inte så mycket industri som kan försämra läget över en natt, säger Gustafsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Ålänningar längtar efter sommarstug­or – och gör slag i saken. Tillväxten är stark i flera åländska kommuner.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Ålänningar längtar efter sommarstug­or – och gör slag i saken. Tillväxten är stark i flera åländska kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland