Hufvudstadsbladet

Nya ärkebiskop­en varnar för själviskhe­t

Tapio Luoma tog emot ärkebiskop­sstaven och ärkebiskop­skorset under en installati­onsmässa i Åbo domkyrka på söndag förmiddag. Luoma är landets femtonde ärkebiskop.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland fick på söndagen en ny ärkebiskop när Tapio Luoma tog emot ärkebiskop­sstaven och ärkebiskop­skorset under installati­onsmässan i Åbo domkyrka. Republiken­s president Sauli Niinistö deltog i installati­onen, som förrättade­s av biskop Samuel Salmi från Uleåborgs stift. Salmi är äldst i tjänst av de nuvarande biskoparna i Finland.

I sin predikan i samband med installati­onen efterlyste ärkebiskop Luoma en samhälleli­g diskussion om värderinga­r. Han konstatera­de att det finns många aktuella frågor som delar åsikterna i samhället och att det råder en viss brist på förståelse för människor som tänker annorlunda än man själv.

– Det är inte alls entydigt vad vi anser vara viktigt och värdefullt. Många aktuella frågor i vårt samhälle delar åsikterna. Tillspetsa­de uppfattnin­gar som framförs på ett ännu mer tillspetsa­t sätt delar in människor i olika läger som har svårt att kommunicer­a med varandra, sade Luoma i sin predikan.

Luoma sade att Jesus Kristus talat om vad som är gott för människan. Ärkebiskop­en varnade ändå för själviskhe­t och påpekade att människan inte är den enda varelsen på jorden.

– Det som är gott för människan kan ändå inte vara en hänsynslös själviskhe­t, där människans eget bästa är mer värdefullt än någon annan människas eller någon annan grupps bästa. Och det som är gott för människan är inte heller nödvändigt­vis mer värdefullt än det som är gott för naturen.

Konservati­v profil

Tapio Luoma valdes till ärkebiskop i början av mars efter att han fått 56 procent av rösterna i ärkebiskop­svalets andra omgång. Hans motkandida­t Björn Vikström, biskop i Borgå stift, fick 44 procent av rösterna.

Inför den andra valomgånge­n betecknade­s Luoma som en konservati­vare kandidat än Vikström, men efter valet påpekade Luoma att det inte känns naturligt för honom att placera sig på en skala från konservati­v till liberal. Han medgav ändå att han antagligen fått majoritete­n av de konservati­va rösterna inom kyrkan.

Marja Skyttä kom till Åbo domkyrka för att följa med installati­onen av den nya ärkebiskop­en. Hon känner inte Luoma personlige­n men säger att den bild hon fått av honom via medierna är positiv.

– I det här världsläge­t är det bra att vi får en ärkebiskop som har fötterna stadigt på jorden och som förhåller sig lugnt till det mesta, säger hon.

Tapio Luoma är Finlands femtonde ärkebiskop. Han var tidigare biskop i Esbo stift.

 ?? LEHTIKUVA / RONI LEHTI ?? Samuel Salmi (till höger), biskop i Uleåborgs stift, förrättade ärkebiskop Tapio Luomas installati­on i Åbo domkyrka på söndagen.
LEHTIKUVA / RONI LEHTI Samuel Salmi (till höger), biskop i Uleåborgs stift, förrättade ärkebiskop Tapio Luomas installati­on i Åbo domkyrka på söndagen.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Pekka Luhtanen och Marja Skyttä kom till Åbo domkyrka för att delta i ärkebiskop­ens installati­onsmässa
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Pekka Luhtanen och Marja Skyttä kom till Åbo domkyrka för att delta i ärkebiskop­ens installati­onsmässa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland