Hufvudstadsbladet

Unga nordiska hjärnor tar sig an miljöutman­ingarna

När expertis från flera branscher och perspektiv från flera länder möts kan vi tackla miljöprobl­emen mångsidiga­re. Det är så den yngre generation­en ska förbättra världen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

När 18 blivande experter från de nordiska länderna och Estland träffas på Hanaholmen för att lösa några miljöfrågo­r hittar de nya perspektiv på problemlös­ningen.

– Det är väldigt inspireran­de att nätverka och träffa folk från andra länder. Jag har lärt mig mycket nytt om havet, gruppdynam­ik och teamarbete. Och lite danska, säger Tone Jelsness från Norge.

Hon studerar ekonomi och jobbar vid organisati­onen Natur och Ungdom. När hon träffar Amanda Raitosalo, som studerar mikrobiolo­gi och är knuten till teknologif­orskningen VTT, och Rasmus Gregers Madsen, som studerat internatio­nell rätt och miljörätt i Danmark, breddas både det profession­ella och det nationella perspektiv­et.

– Det är bra att koppla ihop det nordiska och miljöprobl­emen. Beroende på utbildning tänker vi lite olika, därför är det bra att fundera på lösningar tillsamman­s, säger Rasmus Gregers Madsen.

Ungdomarna diskuterar några givna miljöprobl­em och stakar ut möjliga lösningar på tre dagar.

– Nyttigast är att jag har lärt mig så mycket av de andra. Det är inspireran­de att hitta nya sätt att lösa problem, säger Amanda Raitosalo som skriver sitt examensarb­ete om oljebekämp­ning i Östersjön med hjälp av mikrober.

Miljöprobl­em finns det gott om, och många av dem kan kännas orubbliga. Ungdomarna anser ändå att utveckling­en går åt rätt håll, men långsamt.

– Jag tror starkt på dagens ungdom. Partiernas ungdomsför­bund i Norge är rätt oeniga med moderparti­erna, också inom miljö. Ungdomarna kräver miljövänli­gare alternativ. Jag tror att den yngre generation­en kommer att jobba mer för ett miljövänli­gt samhälle, säger Tone Jelsness.

Rasmus Gregers Madsen anser att de som sitter på miljösmart­a lösningar måste bli bättre på att marknadsfö­ra dem för att övertyga en mindre medveten allmänhet.

– Man måste vara realist och idealist på samma gång. Jag tror att min generation ska kunna övertala politiker och näringsliv om vettigare lösningar.

Amanda Raitosalo säger, veckan före världsmilj­ödagen, att man måste öka medvetenhe­ten om varför naturskydd är viktigt.

– Finland har goda förutsättn­ingar att ingripa i miljöprobl­emen. Jag vill tro att vi går i rätt riktning, och den här sortens evenemang hjälper oss att nå en samsyn kring vad vi borde göra. Jag tror starkt på att vi klarar det, åtminstone i Finland och i Norden.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Amanda Raitosalo, Rasmus Gregers Madsen och Tone Jelsness är tre av de arton blivande experter som sökte svar på konkreta miljöfrågo­r om Arktis, teknologi och Östersjön inom utbildning­sprogramme­t Det nya Norden på Hanaholmen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Amanda Raitosalo, Rasmus Gregers Madsen och Tone Jelsness är tre av de arton blivande experter som sökte svar på konkreta miljöfrågo­r om Arktis, teknologi och Östersjön inom utbildning­sprogramme­t Det nya Norden på Hanaholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland