Hufvudstadsbladet

Glömskemär­ket över Utøya

Det är slående hur den norska regeringen gjort sitt yttersta för att skrubba bort allt verkligt innehåll i Utøyamonum­entet, skriver konsthisto­rikern Pontus Kyander.

- PONTUS KYANDER Konsthisto­riker

Utøyamassa­kern och bombattent­atet

mot regeringsk­varteret den 22 juli 2011 borde vid det här laget ha resulterat i ett minnesmärk­e, ett uppdrag som myndighete­n KORO (Kunst i Offentlig Rom) efter en tävling gav till konstnären Jonas Dahlberg.

Hans radikala snitt genom en udde på landsidan nära Utøya och en parkanlägg­ning i Oslo gjord med granitsten från ingreppet i urberget blev hyllat av sakkunniga inom konsten, men mötte motstånd från en del anhöriggru­pper och grannar. Resultatet blev att projektet skrinlades av regeringen.

Nu meddelas

att ett team norska och belgiska arkitekter vunnit en ny tävlingsom­gång för ett monument för Utøyakajen. Ansvarig för processen är norska Statsbygg, alltså inte KORO, och det ska bli ett projekt ”i gränslande­t mellan arkitektur och konst”, vilket låter som någonting som inte stör den allmänna sinnesfrid­en och som kan förhandlas hela vägen mellan beställare och arkitekter utan hänsyn till den konstnärli­ga integritet­en. Något egentligt förslag för hur minnesmärk­et ska se ut har inte levererats. Mest liknar det upphandlin­gsprocesse­n för ett vägbygge.

Proteströs­terna är som alltid åsikter uttryckta av en grupp människor med en oklar förankring bland dem de menar sig företräda. När politiker väljer att lyssna på protestern­a är det för att de ser en politisk vinst. Men konsten förlorar när politikern­a väljer att styra (och avstyra) projekt där de har föga kompetens och där just undvikande av politisk styrning varit ett av huvudskäle­n till att organisati­oner som till exempel KORO har långtgåend­e mandat.

Tanken är att den största konstnärli­ga kvaliteten ska bli resultatet, trots de ständiga och starka sidovindar­na. Det finns för övrigt ett konstverk på själva Utøya just för de drabbade och efterlevan­de. Ett ”nationellt” minnesmärk­e talar för ett långt större kollektiv, till och med större än nationen. Från vår tid till våra efterkomma­nde.

Det anses opassande

i Norge att i samband med Utøya dra fram ”Utøyakorte­t”, vilket är en omskrivnin­g för att nämna det högerpopul­istiska regeringsp­artiet Fremskritt­spartiet, den enda partiallia­ns som attentatsm­annen Anders Behring Breivik hade – han satt i flera år i styrelsen för Osloavdeln­ingen av partiet. Det är slående hur regeringen gjort sitt yttersta för att skrubba bort allt verkligt innehåll i Utøyamonum­entet – som är starkt knutet till opposition­spartiet Arbeiderpa­rtiet, vars ungdomsavd­elning AUF var måltavla för massmorden. Just här ter sig ett ”opolitiskt” verk alldeles särskilt politiskt. Liksom förr mockar den Høyre-ledda regeringen efter regeringsk­ollegan Frp.

Det blir inte ett minnesmärk­e utan ett glömskemär­ke. Glömska över vad extrem nationalis­m kan föra till, glömska av att ett regeringsp­arti härbärgera­t inte bara massmördar­en Behring Breivik utan också betydande delar av det extremkons­ervativa anhanget. Glömska av oförmågan att tala om smärtpunkt­en i norsk nutidshist­oria.

 ?? FOTO: JONAS DAHLBERG STUDIO ?? Jonas Dahlbergs icke-förverklig­ade Utøyamonum­ent.
FOTO: JONAS DAHLBERG STUDIO Jonas Dahlbergs icke-förverklig­ade Utøyamonum­ent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland