Hufvudstadsbladet

Synskadade gräver i historien

Området kring Raseborgs slott började utforskas 2008. För ett par somrar sedan ordnades de första arkeologis­ka kurserna för synskadade. Projektet har fortsatt i år under rubriken Sinnenas arkeologi.

- TEXT & FOTO JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Synskadade i västra Nyland hade förra veckan möjlighet att delta i vetenskapl­ig forskning, då Helsingfor­s universite­t gjorde arkeologis­ka utgrävning­ar vid Raseborgs slottsruin. Anders Holmlund var en av dem som kartlade området med metalldete­ktor.

Raseborgs slott grundades på 1370-talet och är av museimyndi­gheterna klassat som Västnyland­s främsta fornminne.

– Det är en av Finlands bäst bevarade medeltida fästningar, säger museichef Dan Lindholm vid Västra Nylands landskapsm­useum.

Men slottets betydelse – i synnerhet som administra­tivt, ekonomiskt och militärt centrum under medeltiden – kan vi i dag bara ana oss till. En väsentlig bit av slottets historia gick dessutom förlorad då slottsmalm­en i fjol utsattes för tjuvgrävni­ngar.

På just det här området pågick förra veckan den arkeologis­ka kursen Sinnenas arkeologi för synskadade. Kursen var absolut ingen plojgrej, utan ett led i en fullständi­gt vetenskapl­ig forskning ledd av docent Georg Haggrén och filosofie magister Tarja Knuutinen från Helsingfor­s universite­t.

Fortsättni­ng på tidigare kurser

De första arkeologis­ka utgrävning­skurserna för synskadade hölls 2015 och 2016.

– Antagligen de första någonsin, säger Dan Lindholm.

Avsikten har varit att ge synskadade en möjlighet att med hjälp av andra sinnen än synen ta till sig historia på ett väldigt handgripli­gt sätt, bland annat med hjälp av pipande metalldete­ktorer.

– Metalldete­ktorföreni­ngen Suomen metallinet­sijäts ordförande Lasse Nyman har beskrivit ljudet från detektorer­na som musik från underjorde­n där varje metallsort har ett eget ljud, säger Dan Lindholm.

Under kursen har nya områden kartlagts. Den synskadade, en personlig assistent samt en person med metalldete­ktor har tillsamman­s bildat en grupp som under arkeologer­nas övervaknin­g utforskat områden enligt utstakade linjer. Om detektorn gett signal har platsen märkts ut på en karta.

Att den här kursen ordnades var uppskattat. Ekenäsbon Anders Holmlund ser glad och lyrisk ut där han står lutad över en metalldete­ktor.

–Det är roligt att museimyndi­gheterna tog initiativ till detta, att det ordnas något för oss blindstyre­n, säger han och drar brett på munnen.

Anders Holmlund har inte varit blind sedan han var barn, men redan då han var fem år fick han veta att han skulle bli blind.

– Det är en följdsjukd­om av min diabetes. Prognosen var att jag skulle bli blind senast vid 20 års ålder, men jag gick faktiskt 26 år över tiden.

Hans hustru Jessica Holmlund och ledarhunde­n Kukka deltog också i kursen.

– Jag är så glad för Anders skull, att han får vara med här. Det ger en känsla av att ha ett värde som alla andra har,

då man får göra sådant som alla andra kan och får göra. Dessutom är det omväxling i vardagen, säger Jessica Holmlund.

Öppna utgrävning­ar

Västra Nylands landskapsm­useum har i samarbete med Helsingfor­s universite­t under flera somrar ordnat arkeologis­ka utgrävning­ar i slottets närmiljö.

Man har fått mycket ny informatio­n om slottet och den medeltida infrastruk­turen efter varje kurs. Dessutom har ny arkivforsk­ning blottlagt helt ny informatio­n om de sista skedena av slottets historia. Man har hittills trott att slottet lämnades öde år 1553, men det upplevde faktiskt en liten renässans under senare delen av 1550-talet.

De arkeologis­ka utgrävning­arna har också friat till allmänhete­n, med framgång, de har varit öppna för alla intressera­de och har varit omtyckta.

–Också i år ordnas kurser i samarbete med Hangö sommaruni. Det finns fortfarand­e lediga platser, säger forsknings­chef Georg Haggrén.

Kan bli fler kurser

Västra Nylands landskapsm­useum har administre­rat och haft helhetsans­varet för projektet Sinnenas arkeologi. Det har skett i samarbete med föreningar­na Svenska synskadade i Västnyland och Suomen metallinet­sijät.

Finansieri­ngen har Svenska kulturfond­en i Finland, AMLPalvelu­t och Västra Nylands landskapsm­useum stått för.

– Det är möjligt att det blir flera arkeologis­ka kurser för synskadade om finansieri­ngen löses, säger Dan Lindholm.

För området har ju de facto bara kartlagts nu, även om man också grävde fram några föremål under veckan som gick – bland annat kanonkulor och, kanske något otippat, isbroddar i medeltida tappning.

 ??  ?? Ekenäsbon Anders Holmlund deltog med stor iver i kursen Sinnenas arkeologi.
■
Ekenäsbon Anders Holmlund deltog med stor iver i kursen Sinnenas arkeologi. ■
 ??  ?? Foto: JohaNNa Lemström
Foto: JohaNNa Lemström
 ??  ?? Sari Ignatius från Kyrkslätt är medlem i föreningen Suomen metallinet­sijät och började med sin hobby för ungefär ett år sedan, inspirerad av en metalletar­serie på tv. Föreningen har varit en samarbetsp­art under kartläggni­ngen av slottsmalm­en.
Sari Ignatius från Kyrkslätt är medlem i föreningen Suomen metallinet­sijät och började med sin hobby för ungefär ett år sedan, inspirerad av en metalletar­serie på tv. Föreningen har varit en samarbetsp­art under kartläggni­ngen av slottsmalm­en.
 ??  ?? I fredags hittades en medeltida isbrodd på slottsmalm­en.
I fredags hittades en medeltida isbrodd på slottsmalm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland