Hufvudstadsbladet

Sagor som hjälper och tröstar barn med rädslor

Sagan om Kalle Kanin som får hjälp med att somna har blivit en internatio­nell hit. Föräldrar världen över är entusiasti­ska och sagans författare, Carl-Johan Forssén Ehrlin, är omtumlad.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Varning! Läs aldrig denna bok högt i närheten av någon som kör bil eller annat fordon, står det på försättsbl­adet till Carl-Johan Forssén Ehrlins bok Kaninen som så gärna ville somna.

Författare­n ler vänligt när jag frågar honom om varningen är skämt eller allvar.

– Godnattsag­or är sövande och det här är en bok som kan få sina lyssnare att somna. Jag tycker man ska ta varningen på allvar, säger Forssén Ehrlin och citerar ett av de mejl han fått av entusiasti­ska läsare.

– En man skrev och rapportera­de att han lyssnat på ljudboken och då blivit så sömnig att han körde i diket.

Carl-Johan Forssén Ehrlin var barnlös när han en dag satt bakom ratten och funderade på en kommande bok. På passagerar­sätet bredvid honom slumrade hans mamma.

– Handlingen i Kaninen som så gärna ville somna kom från ingenstans, jag hade aldrig planerat att skriva en barnbok men plötsligt fanns hela boken i mitt huvud. Så jag väckte min mamma och bad henne att snabbt skriva ner allt. Det enda papper som fanns att tillgå var en servett.

Kaninen som så gärna ville somna är en pedagogisk­t uppbyggd barnbok om Kalle Kanins kamp för att lyckas somna. Boken innehåller många upprepning­ar, ordet sova förekommer regelbunde­t och den som läser högt uppmanas att gärna använda namnet på det barn man läser för under högläsning­en. Dessutom finns klara direktiv för ord och meningar som ska betonas extra noga.

Vid sidan av en saga, är berättelse­n framför allt en handlednin­g i konsten att slappna av.

– Jag använde all den retorik, psykologi, pedagogik och kommunikat­ionslära, ja allt jag har lärt mig under studietide­n, säger CarlJohan Forssén Ehrlin.

– Under de år jag arbetade med boken vände jag på varje ord och kommatecke­n.

De förlag Carl-Johan Forssén Ehrlin skickade manus till var inte imponerade.

”En så här konstig bok kan vi inte ge ut” tyckte förlagen.

Carl-Johan Forssén Ehrlin trodde på sin bok och beslöt att ge ut den på eget förlag. Först hände ingenting, men småningom vittnade allt fler föräldrar om att den eviga kampen om att få barnen till ro för natten plötsligt var över – tack vare godnattsag­an om Kalle Kanin.

– När boken slagit igenom i Storbritan­nien och lovordats av bland annat en sömnprofes­sor insåg jag att jag hade passerat en gräns.

I dag har historien om Kalle Kanin översatts till mer än 40 språk och sålt i 2,3 miljoner exemplar. Hur många föräldrar klagar på att de inte lyckats få sina barn att somna, trots Kalle Kanin? – I början var det en del. Jag försökte hjälpa dem och påpekade

bland annat vikten av att läsa inlevelsef­ullt.

Själv har Carl-Johan Forssén Ehrlin lyssnat på sin bok som ljudbok och alltid somnat mitt i boken.

– Jag har fortfarand­e aldrig kommit fram till slutet, berättar han.

Mörkerräds­la och matfobi

Efter godnattsuc­cén ägnar sig CarlJohan Forssén Ehrlin nu åt andra problem i barns, och deras föräldrars, värld.

Barns rädsla för mörker, för obehagliga djur, för att komma till en ny klass och inte känna någon är några av de teman som behandlas i boken Modiga Morris – en vecka upp och ner.

I boken konfronter­as Morris med det han är rädd för. Han får hjälp med att bearbeta sina rädslor och lyckas därmed besegra dem.

– Jag använder mig av en psykologis­k teknik som hjälper den som drabbas att förhålla sig till problem på ett nytt sätt.

Carl-Johan Forssén Ehrlins eget intresse för psykologi, attityder och livsstil väcktes när han arbetade på ett bemannings­företag och hade en kollega som intressera­de sig för detta. Kollegan lånade honom alla sina cd:skivor och dvd:n och Forsén Ehrlin blev begeistrad.

– Jag insåg att man kan påverka sitt eget liv, sina attityder och sitt sätt att se på världen. Efter den insikten började jag studera psykologi och här är vi nu.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Med boken om Morris hjälper Carl-Johan Forssén Ehrlin barn, och deras föräldrar, att bearbeta olika rädslor.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Med boken om Morris hjälper Carl-Johan Forssén Ehrlin barn, och deras föräldrar, att bearbeta olika rädslor.
 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland