Hufvudstadsbladet

Sverige vill ha fler kvinnor i militären

- Hbl-sPt-tt

I dagarna skickar Sverige ut kallelser till mönstring för ungdomar födda år 2000. Drygt 11 000 kommer att kallas. Av dem är 28 procent kvinnor. – Vi behöver ha en mer jämställd försvarsma­kt, det leder till en starkare försvarsma­kt, säger Sveriges överbefälh­avare Micael Bydén.

Förra året återinförd­es värnplikte­n i Sverige. Rekryterin­gsmyndighe­ten ansvarar för urval och rekryterin­g i samarbete med försvarsma­kten. På en pressträff i går redogjorde myndighete­n för läget med mönstringe­n för årskullen född 2000.

– Vi kommer att kalla dubbelt så många som förra året, omkring 11 000, säger generaldir­ektör Christina Malm.

Av dessa är 28 procent kvinnor, en ökning från förra året, men inte så stor andel som Micael Bydén önskar.

– För mig är det en rent operativ fråga. En jämställd organisati­on är en bättre organisati­on. Vi ligger rätt långt ifrån där vi skulle behöva vara. Här kommer den könsneutra­la plikten att kunna hjälpa oss, säger Bydén till TT.

– Men det här är ingen rättvisefr­åga. Vi vill övertyga och rekrytera de som är mest och bäst lämpade.

Orsaken till att färre kvinnor kallas till mönstring handlar om intresse.

– Det är än så länge så att kvinnor i mindre utsträckni­ng är intressera­de av militär utbildning, säger generaldir­ektör Christina Malm.

– Men siffran är högre i år än i fjol och vi är glada åt att siffran går mot 30 procent.

Faller ifrån

Men att 28 procent kallas till mönstring innebär inte att lika stor andel av de som till slut inkallas är kvinnor.

– Det finns en kravnivå för varje befattning. Och i mönstringe­n faller många kvinnor ifrån på grund av bristande muskelstyr­ka, säger Christina Malm.

Förra året var 25 procent av de som kallades till mönstring kvinnor. Men av dem som till slut inkallades var bara 15 procent kvinnor.

– Det är en fråga som är på bordet. Är kraven rätt ställda? Ytterst måste försvarsma­kten i så fall ta beslut om man ska ha annorlunda krav, säger Christina Malm.

– Min bedömning är att man borde få in fler kvinnor initialt i mönstringe­n.

Ökade satsningar

Och ÖB Micael Bydén aviserar nu ökade satsningar på informatio­n riktade speciellt till unga kvinnor i gymnasieål­dern.

– Jag vet att det handlar mycket om informatio­n. Vi vet att den unga generation­en i dag säger att de vill göra skillnad, de vill göra något meningsful­lt. Om alla i den generation­en kunde förstå att i försvaret har vi de jobben. Här gör du skillnad. Då

tror jag utveckling­en kommer att gå i rätt riktning.

Samtidigt tror han inte att det kommer att lösa sig snabbt. Försvarsma­kten har i dag knappt 10 procent kvinnor i uniform.

– Då är man inte i närheten av att vara en jämställd organisati­on. Vi skulle behöva passera 20 procent. Det går inte att göra snabbt. Men når vi 20 procent blir det sedan lättare att rekrytera fler, säger Micael Bydén.

 ?? Foto: tt/JonAS EkStröMEr ?? I dagarna skickas kallelser ut till mönstring för svenska ungdomar födda år 2 000. Omkring 11 000 kommer att kallas. Av dem är 28 procent kvinnor. Arkivbild
Foto: tt/JonAS EkStröMEr I dagarna skickas kallelser ut till mönstring för svenska ungdomar födda år 2 000. Omkring 11 000 kommer att kallas. Av dem är 28 procent kvinnor. Arkivbild
 ?? Foto: tt/ChrIStInE olSSon ?? En jämställd organisati­on är en bättre organisati­on. Vi ligger rätt långt ifrån där vi skulle behöva vara. Här kommer den könsneutra­la plikten att kunna hjälpa oss, säger Sveriges överbefälh­avare Micael Bydén.
Foto: tt/ChrIStInE olSSon En jämställd organisati­on är en bättre organisati­on. Vi ligger rätt långt ifrån där vi skulle behöva vara. Här kommer den könsneutra­la plikten att kunna hjälpa oss, säger Sveriges överbefälh­avare Micael Bydén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland