Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s hovrätt gav klar signal

- Vasabladet Henrik Othman

Vad är syftet med ett fängelsest­raff?

Inom straffteor­in talar man om inkapacite­ring, rehabilite­ring, avskräckan­de syfte och rehabilite­ring. Hämnd – som folkjustis­en kan kräva vid uppmärksam­made brott – ingår inte i ett civilisera­t samhälles motiv att fängsla någon.

I uppräkning­en är ”inkapacite­ring” ett ord som kan uttryckas enklare; det handlar om att förhindra personen att begå brott medan hen är fängslad.

I veckan dömde Helsingfor­s hovrätt 52-åriga Michael Penttilä, känd som ”seriestryp­aren”, till två och ett halvt års ovillkorli­gt fängelse för förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Enligt åklagaren detaljplan­erade han mord eller grov misshandel på en 17-årig flicka för drygt ett år sedan. Åklagare hade yrkat på fyra års fängelse.

Förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa är en brottsrubr­icering som tagits in i lagstiftni­ngen relativt sent, lagen trädde i kraft 2013 och lagtolknin­gen har så här långt svagt stöd i prejudicer­ande domar.

När övergår lösa tankar och fantasier till konkreta, straffbara planer?

Tingsrätte­n i Helsingfor­s som avkunnade sin dom i juli i fjol stannade för att fria Penttilä. Hovrättens beslut har stort signalvärd­e. Hovrätten bedömde att Penttiläs farlighet betingade honom två och ett halvt år i fängelse. Inte mer, frågar någon sig förmodlige­n, med tilläggsfr­ågan om huruvida ett liv hade besparats om redan tingsrätte­n funnit för gott att döma Penttilä till fängelse.

Michael Penttilä är som sagt ett undantag i vår kriminalhi­storia men aktualiser­ar ändå frågan om vad man ska göra med uppenbart farliga brottsling­ar som avtjänat sitt straff.

Kan man frihetsber­öva en människa som sonat sitt brott av rädsla för att han ska begå nya brott?

Är en våldsanknu­ten sexuell läggning en mental störning som motiverar tvångsvård på obestämd tid?

När blir den allmänna säkerheten viktigare än individens rättsskydd?

Också om man frånser det bestialisk­a i just de brott som Penttilä begått och planerat är principdis­kussionen om när man kan dömas för förberedel­se till grovt brott viktig. Den diskussion­en måste få underlag i en dom från Högsta domstolen och föras också i de lagstiftan­de organen.

Ingen sörjer om Michael Penttilä hålls inlåst resten av sitt liv men i en rättsstat måste domar vara väl grundade.

Bara en stat har ett möjligt intresse att slå till mot Finland. Iltalehti Jyrki Vesikansa

 ?? KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ??
KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland