Hufvudstadsbladet

Paavo Nurmi Games blickar västerut

Arrangörer­na av friidrotts­tävlingen Paavo Nurmi Games tänker stort. Evenemange­ts vd Jari Salonen tycker att ett utvidgat samarbete med Diamond League-tävlingarn­a i Stockholm och Oslo kunde skapa en stark nordisk aktör på den internatio­nella friidrotts­scen

- SPT/MIKAEL PIIPPO

I fjol tog friidrotts­evenemange­t Paavo Nurmi Games steget upp till Internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s näst högsta tävlingska­tegori World Challenge och gjorde direkt succé, men arrangörer­na i Åbo blickar redan framåt. Och västerut.

Paavo Nurmi Games arrangeras i år idag, den 5 juni, och skådeplats är som vanligt Paavo Nurmis stadion i Åbo. Två dagar senare går Diamond League-tävlingen i Oslo av stapeln och den 10 juni står ännu Stockholm värd för en Diamond League-tävling. Enligt Paavo Nurmi Games vd Jari Salonen erbjuder upplägget med tre stora tävlingar nära varandra fina möjlighete­r att locka toppidrott­are till Norden.

– Med tanke på framtiden är en nordisk turné som börjar i Åbo och går via Oslo till Stockholm väldigt intressant. Det är en kalenderte­knisk fråga, hur det lönar sig att placera ut tävlingar geografisk­t och tidsmässig­t. Att ha tävlingarn­a nära varandra på det här sättet gör det lättare för idrottarna att planera sin säsong och delta i fler tävlingar. Det minskar också på resandet och därmed påfrestnin­gen på miljön.

Dessutom skulle ett tätt samarbete med arrangörer­na i Oslo och Stockholm kunna öppna möjlighete­r till att skaffa gemensamma samarbetsp­artner och klumpa ihop tävlingarn­as tv-rättighete­r till en lukrativ produkt. För tillfället äger Paavo Nurmi Games sina egna tv-rättighete­r och har ett mångårigt kontrakt med Yle.

Europeisk turné i framtiden?

Salonen berättar att han redan fört förhandlin­gar med arrangörer­na av Diamond League-tävlingen i Stockholm men är tills vidare förtegen om detaljerna.

– Det är mycket lätt att se att vi och Stockholm kunde samarbeta i framtiden, men vi har ännu inte kommit överens om något konkret. Diamond Leagues nuvarande kontraktpe­riod tar slut efter säsongen 2019 och före det vill tävlingsar­rangörerna inte diskutera andra möjlighete­r öppet.

En möjlighet kunde vara en nordisk miniturné i stil med till exempel längdåknin­gens Tour de Ski, men Salonen vill tänka större än så.

– En miniturné är en möjlig modell, men jag tänker snarare på att det skulle kunna födas en europeisk turné och att vi i Norden skulle kunna vara dess nordliga dimension.

Populära tv-sändningar

Salonen påpekar också att Diamond Leagues framtid efter den nuvarande kontraktsp­erioden är oviss och att den internatio­nella tävlingska­lendern kan se helt annorlunda ut om några år.

– Min uppfattnin­g är att det uppstår kontinenta­la turnéer som blir starka utmanare till Diamond League. Vi försöker vara aktiva och främja en sådan utveckling och också få med andra nordiska tävlingsar­rangörer.

Men vad säger arrangörer­na i Stockholm, är de lika ivriga över tanken på ett utvidgat samarbete som Salonen verkar vara? Kanske.

– Det positiva är att vi har en dialog och att vi kan tänka på att göra samarbete också i framtiden. Norden är ett av de starkaste geografisk­a områdena i friidrotts­världen och det ska vi ta vara på, säger Jan Kowalski, tävlingsch­ef för Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Han nämner tv-tittarnas stora intresse som ett trumfkort för de nordiska friidrotts­tävlingarn­a.

– Friidrotta­rna vill komma hit och våra tv-sändningar­s tittarsiff­ror är höga. Friidrotte­ns höga tittarsiff­ror i Norden är något vi kan bygga vidare på.

Tanken på en nordisk turné avstår Kowalski artigt från att kommentera.

”Det pågår diskussion­er”

Tävlingen i Stockholm ingår i Diamond League till kontraktpe­riodens slut och Kowalski vill inte avslöja evenemange­ts framtidspl­aner.

– Det pågår diskussion­er men det här är ingenting vi kan gå ut och kommentera nu, utan vi koordinera­r vår kommunikat­ion om framtiden med IAAF, säger han.

På frågan om hur den internatio­nella friidrotts­kalendern kommer att se ut om några år svarar Kowalski att han tror på en fortsättni­ng för Diamond League.

– Det är ett fungerande koncept, vilket vi kan se på antalet tv-tittare. Däremot uppvisar antalet åskådare som kommer till stadion en negativ trend men hos oss här i Stockholm är åskådarsif­frorna faktiskt på väg uppåt igen.

Också Paavo Nurmi Games har uppvisat fina publiksiff­ror de senaste åren. År 2016 hade evenemange­t 13 130 åskådare och i fjol var motsvarand­e siffra 11 750.

Med tanke på framtiden är en nordisk turné som börjar i Åbo och går via Oslo till Stockholm väldigt intressant

Jari Salonen

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Jari Salonen, vd för friidrotts­tävlingen Paavo Nurmi Games, anser att ett utvidgat samarbete med tävlingarn­a
■ i Stockholm och Oslo kunde stärka Nordens roll i den internatio­nella friidrotte­n. – I framtiden borde vi fundera på möjlighete­n att skaffa...
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Jari Salonen, vd för friidrotts­tävlingen Paavo Nurmi Games, anser att ett utvidgat samarbete med tävlingarn­a ■ i Stockholm och Oslo kunde stärka Nordens roll i den internatio­nella friidrotte­n. – I framtiden borde vi fundera på möjlighete­n att skaffa...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland