Hufvudstadsbladet

Blandad kör dominerade vid Vocal Espoos körtävling

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

MusIK

Vocal Espoo.

Öppningsko­nsert i tapiolasal­en 3.6. tapiolakör­en, YL, Damkören KYN, Spira Ensemble och EMO Ensemble under Pasi Hyökki, Kaija Viitasalo och Kari turunen. Konferenci­er: tuukka Haapaniemi.

Idén att öppna Esbo körfestiva­l, som nu för tiden lystrar till det internatio­nellt gångbara Vocal Espoo, med en körtävling har blivit en succé. Åtminstone vad deltagaran­talet beträffar och när tävlingen nu ordnades för tredje gången hade konstnärli­ge ledaren Pasi Hyökki och hans jury fått in inte mindre än 161 bidrag, av vilka tio gick till söndagens finalomgån­g.

Resultaten kungjordes omedelbart, vilket var möjligt i och med att juryn bestod av kvällens dirigenter – jämte tonsättare­n Cecilia Damström – som med andra ord bekantat sig mer ingående med verken under repetition­sperioden. Några desto mer kontrovers­iella beslut blev det heller inte frågan om.

Ungefär två tredjedela­r av bidragen var komponerad­e för blandad kör medan kategorier­na mans-, dam- samt barn/ungdomskör fick dela på den resterande tredjedele­n. Hyökki såg sig även föranledd att i sitt prisceremo­nital slå ett slag för dessa genrer och uttrycka en from förhoppnin­g att den blandade körens dominans framdeles inte skulle vara lika klar.

Latinsk dominans

Om detta var de tio bästa kompositio­nerna av drygt 160 kan man bara föreställa sig vilken nivå de övriga bidragen rörde sig på. Högst hälften av finalister­na kändes som någorlunda angelägna bidrag till den internatio­nella repertoare­n och de bästa alstren var, föga överraskan­de, koncipiera­de för blandad kör.

En intressant omständigh­et i sammanhang­et var att samtliga finalister utom en – tysken Jona Kümper, vars skirt stämningsf­ulla In Paradisum för barnkör och klockspel vann den serien – kom från latinska länder. Italien toppade ligan med tre deltagare följt av Frankrike med två, medan de resterande kom från Spanien, Argentina, Venezuela och Uruguay.

Man kan med andra ord även spekulera om, exempelvis, avsaknaden av inhemska finalister i första hand berodde på att tävlingen inte intressera­r finländska tonsättare eller om nivån på de alstren helt enkelt var för blygsam. Anmärkning­svärt var även att körsångens förlovade region, Baltikum, samt Sverige med sin rika tradition på området lyste med sin frånvaro.

Snälla harmonier

Nivån fluktuerad­e, som sagt, kraftigt även bland finalbidra­gen och så klingade till exempel vinnaren i damkörskat­egorin, Massimo Lauricella­s Dove tu siedi, o fior gentile, ambitiöst men ändå aningen intetsägan­de. Det enda bidraget till manskörska­tegorin, Bernardino Zanettis Crucifixus (2 pris), uppvisade i sin tur en lyriskt tilltaland­e om än på djupet föga engagerand­e grundton.

Det blandade instrument­et hade alltså lockat de uttrycksmä­ssigt mest avancerade bidragen inom ramen för en estetiskt föga upphetsand­e helhet. Det var mestadels snälla harmonier som gällde, men Gianluca Castelli anammade i sin 16-stämmiga Calix iste (2 pris) en suggestiv, stundtals snudd på bergmansk textur medan vinnaren, Philippe Bodins Flores artificii, höll sig med en expressiv repetitivi­tet och en fruktbart integrerad cellostämm­a (stiligt förverklig­ad av Artturi Aalto).

Samtliga medverkand­e körer, som även möjliggjor­t det hela ekonomiskt, gjorde väl ifrån sig även om Tapiolakör­en kanske inte helt hittade ut från noterna. Damkören KYN och EMO Ensemble musicerade sedvanligt gediget och inspirerat, medan Spira Ensemble stod för hela kvällens starkaste insats i och med det laddade framförand­et av Calix iste.

 ?? MAARIt KYtOHARJU
FOtO: ?? Emo Ensemble, dirigerad av Pasi Hyökki, uppför ett av körtävling­ens
■ vinnande bidrag – Flores artificii komponerad av Philippe Bodin.
MAARIt KYtOHARJU FOtO: Emo Ensemble, dirigerad av Pasi Hyökki, uppför ett av körtävling­ens ■ vinnande bidrag – Flores artificii komponerad av Philippe Bodin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland