Hufvudstadsbladet

Tysk ilska mot USA-diplomat

I Tyskland växer ilskan mot USA:s nytillträd­de Berlinamba­ssadör Richard Grenell, efter en kontrovers­iell intervju med högerpopul­istiska Breitbart News. Socialdemo­kraten Martin Schulz anser att den amerikansk­e diplomaten beter sig som ”en högerextre­m kolon

- TT/PONTUS AHLKVIST nyheter@hbl.fi

I Breitbarti­ntervjun hyllar Trumpvänne­n Richard Grenell ”vågen av konservati­v politik” i Europa. Uttalanden­a har väckt vrede bland tyska politiker, som anser att den amerikansk­e ambassadör­en blandar sig i tyska och europeiska angelägenh­eter på ett otillbörli­gt vis.

Socialdemo­kraternas före detta ledare Martin Schulz, som var påtänkt som utrikesmin­ister efter valet i höstas, kräver att Grenell skickas hem. En utländsk diplomat måste förhålla sig neutral gentemot sitt värdland, enligt den tidigare talmannen i Europaparl­amentet, som inte skräder orden.

– Grenell beter sig inte som en diplomat, utan som en högerextre­m kolonialof­ficer, säger Schulz till Der Spiegel.

”Godsägarma­nér”

Vänsterpar­tiet Die Linkes gruppledar­e Sahra Wagenknech­t är också upprörd.

– Den som i likhet med USA:s ambassadör Richard Grenell tror att han på godsägarma­nér kan diktera vem som styr i Europa kan inte längre verka som diplomat i Tyskland, säger hon till Die Welt, och uppmanar regeringen att ”omedelbart utvisa” det amerikansk­a sändebudet.

Förbundska­nsler Angela Merkels partikolle­ga Jürgen Hardt, utrikestal­esperson för den kristdemok­ratiska parlaments­gruppen, har en teori om USA-ambassadör­ens agerande. Det är ett sätt för regeringen i Washington att splittra och försvaga EU, tror Hardt.

– Grenell vill stärka de krafter i Europa som vill bromsa eller till och med rulla tillbaka den europeiska integratio­nsprocesse­n, säger han till Hessischer Rundfunk.

Skapade uppståndel­se

Grenell skapade uppståndel­se i Tyskland tidigare i vår, då han bara några timmar in i sitt uppdrag som ambassadör twittrade att tyska företag gör bäst i att avveckla sin verksamhet i Iran.

I dag får han möjlighet att förklara sitt senaste utspel vid ett sedan tidigare planerat möte på utrikesmin­isteriet i Berlin.

– Det kommer definitivt att finnas en del att diskutera, och därför är det bra att ambassadör­en är gäst hos statssekre­terare (Andreas) Michaelis, säger Tysklands socialdemo­kratiske utrikesmin­ister Heiko Maas.

 ?? ANDERSEN
FoTo: LEhTIKUvA-AFP/oDD ?? Richard Grenell, USA:s ambassadör i Berlin under ett besök hos Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i början av maj.
ANDERSEN FoTo: LEhTIKUvA-AFP/oDD Richard Grenell, USA:s ambassadör i Berlin under ett besök hos Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i början av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland