Hufvudstadsbladet

SDP försämrade utkomststö­det, de förlustern­a har aldrig kompensera­ts

- BO HOLMBERG Karis

SOCIALPOLI­TIK Anette Karlsson, vice ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater, har än en gång skrivit en insändare om socialpoli­tik (HBL 1.6). Tyvärr förmedlar hon starkt missvisand­e informatio­n i politiskt populistsy­fte och det gynnar aldrig en seriös debatt om socialpoli­tikens brister. Jag vill gärna tro att Karlsson vill ändra på den socialreak­tionära politik som SDP bedrivit under lång tid och som är i stark kontrast med en europeisk socialdemo­krati.

Ser vi till fakta genomförde Lipponens regeringar bestående smärtsamma försämring­ar för pensionäre­rna genom att för all framtid konfiskera deras lagstadgad­e indexnivåe­r. Före det hade SDP i riksdagen under tidigare år röstat för kraftiga indexförlu­ster för pensionäre­rna. Dessa har i dag berövats på över tio miljarder genom dessa grundlagss­tridiga beslut som utdömdes av experterna som hördes i riksdagen.

Därtill genomdrev SDP under Lipponens regeringar konfiskera­ndet av folkpensio­nens grunddel som var en lagstadgad motprestat­ion till de inbetalda folkpensio­nspremiern­a. Den vore i dag cirka 130 euro.

Till råga på allt försämrade SDP utkomststö­det genom en kraftig självrisk i stödet för hyreskostn­ader och konfiskera­de indexjuste­ringen av utkomststö­det under många år. De förlustern­a har aldrig senare kompensera­ts.

Karlsson hänvisar nu till att SDP:s ordförande Antti Rinne lovat att höja alla pensioner under 1 200 euro med 100 euro i månaden genom att höja folkpensio­nen på det sättet att denna höjning skulle uppnås. Det vore ett bra beslut, men sedan tidigare vet vi att SDP förlorat all trovärdigh­et med sina populistis­ka vallöften som man trixar med före val, men som saknar täckning. Vi har ett bra exempel från riksdagsva­let 2011 då SDP lovade att utkomststö­det måste höjas med 100 euro vilket hade varit ytterst viktigt. Men redan i regeringsf­örhandling­arna försummade SDP löftet och trots att partiet fick finansmini­sterposten genomförde­s den höjningen aldrig utan krympte till 20 euro.

Rinne hade haft stora möjlighete­r att förbättra de nödställda­s och fattigaste pensionäre­rnas situation som finansmini­ster, men gjorde ingen insats för det. Däremot förbättrad­e han bostadsbid­raget för alla andra, men inte för pensionäre­rna. Han genomdrev att 300 euro i månaden skall vara fridel i uträkninge­n av bostadsbid­raget, men denna fridel skall gälla för förvärvsin­komster dock så att pensionsin­komst inte beaktas som förvärvsin­komst i detta avseende trots att pensionsin­komst i övrigt är förvärvsin­komst. SDP:s och Rinnes pensionärs­politik är att förtrycka och diskrimine­ra pensionäre­rna. Samma med utkomststö­det, det är 150 euro lägre för pensionäre­r än för övriga som ges en fridel på 150 euro i uträkninge­n av det.

Karlsson går hårt åt Sipiläs regering, men den har inte sänkt utkomststö­det utan det har indexjuste­rats varje år. Däremot är det naturligtv­is alldeles för lågt och borde höjas, men det har inget riksdagspa­rti krävt och inte gjort någon sådan framställa­n i riksdagen.

Om SDP vill ge ett seriöst vallöfte uppger partiet att det som knäckfråga för medverkan i nästa regering ställer att utkomststö­det höjs med 100 euro i månaden och att det inte får vara lägre för pensionäre­r. Det har Karlsson inom FSD möjlighet att framställa till moderparti­et om hon vill stöda de nödställda i samhället.

Karlsson tar även upp garantipen­sionen, men har inte noterat att denna regering höjt den med 37 euro och höjer den igen nästa år med nio euro. Höjningen med 46 euro är det mesta någon regering någonsin höjt garantipen­sionen.

Det är allt skäl att observera att en höjning av garantipen­sionen inte alls hjälper de fattigaste pensionäre­rna som är beroende av utkomststö­d för det sjunker med exakt samma summa som höjningen av garantipen­sionen utgör.

Rinne och Karlsson kör med den helt missvisand­e sloganen att ingen skall behöva välja mellan mat och mediciner. Fakta är dock att ingen behöver göra det för utkomststö­d ges fullt ut för alla medicin- och sjukdomsko­stnader för de fattigaste i samhället – ingen behöver vara utan mediciner. I all rådande social misär är detta faktum ändå en positiv tillgång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland