Hufvudstadsbladet

Moguler gjorda av kryptovalu­tor

Det finns betydligt större krösusar än lördagens lottovinna­re i Ruokolax att vara avundsjuk på. För första gången i världshist­orien har vi personer som blivit miljardäre­r på digitala valutor.

- SUSANNA ILMONI susanna.ilmoni@ksfmedia.fi

Vad sägs om en höghusläge­nhet för 9,7 miljoner vid Eirastrand­en i Helsingfor­s i kombinatio­n med ett fritidshus på snofsiga Strömsö i Ekenäs skärgård för 4,2 miljoner?

För lottospela­ren som knep den rekordstor­a vinsten i lördags skulle det bara vara att slå till – om en flytt från Karelen känns aktuell – och ändå ha råd att grilla innerfilé hela sommaren.

Men lottomiljo­närerna framstår som fattiglapp­ar och lottandet som en naiv retrosyssl­a när vi ser på affärsmaga­sinet Forbes lista över världens rikaste personer 2018. Listan kan gott läsas som en samhällsba­rometer och berättar en hel del om trender och utveckling och fördelning av rikedomar.

Tidigare byggdes förmögenhe­ter i stor utsträckni­ng av konkreta naturresur­ser, fabriker och pengar som gick i arv medan vi nu ser att digitalise­ringen och immateriel­la tjänster kan lyfta klyftiga knoppar ur fattigdome­n.

I majnumret av tidskrifte­n KehitysUtv­eckling som ges ut av Utrikesmin­isteriet slås det fast att Afrika är den världsdel där det är svårast att starta för den som drömmer om att bli miljardär. Frågan som ställs i artikeln är om den afrikanska ekonomin växer långsamt för att det finns för få riktigt rika människor – ett påstående som tillbakavi­sas av Aaltoprofe­ssorn Matti Pohjola som säger att ”miljardäre­r inte föder tillväxt utan det är tillväxt som föder miljardäre­r. Och tillväxt föds genom nya idéer.”

Afrikas rikaste man, 61årige Aliko Dangote, är ett utmärkt exempel på skillnaden mellan förmögna afrikaner och till exempel kinesiska uppkomling­ar. Dangotes tillgångar är värda kring 10 miljarder euro och placerar honom på plats 100 på Forbes lista. Hans förmögenhe­t bygger i hög grad på naturriked­omar och jordbruk – pengarna rasslar in via cement, salt, socker, mjöl och gödsel – medan det i andra världsdela­r framför allt är digitala innovation­er som föder nya rikemän.

Rekordmång­a på årets Forbeslist­a är teknologim­iljardärer, 206 stycken, vilket är 23 fler än i fjol.

Totalt är miljardäre­rna på listan 2208 stycken och kommer från 72 länder. Elitgruppe­ns sammanlagd­a förmögenhe­t har vuxit med 18 procent sedan i fjol, så businessen blomstrar, framför allt i Kina. Nu finns 373 miljardäre­r i Kina, 585 i Amerika.

Kinas rikaste man heter Ma Huateng, en anspråkslö­s ingenjör, även känd som Pony Ma, och han leder itjätten Tencent Holdings vars populära app WeChat har nästan en miljard användare.

Världens överlägset rikaste man är amerikansk­a Jeff Bezos, god för cirka 96 miljarder euro. Bezos äger 16 procent av näthandels­kolossen Amazon, som han grundade 1994 i ett garage i Seattle, och han var också en av de första som investerad­e i Google i slutet av 90talet. Fyrabarnsf­öräldern Bezos, son till en kubansk immigrant, har dessutom högtflygan­de planer via sitt bolag Blue Origin som lovat ta upp turister i rymden. Som ett komplement till digitala innovation­er äger han anrika tidningen The Washington Post sedan 2013.

Förutom ny teknologi och it har människorn­a på Forbes lista blivit rika på … tja, allt möjligt: brudklänni­ngar, elbilar, turkisk yoghurt, ost, öl, spelhålor, privatskol­or, dejtande på nätet, kosmetika, möbler, dataspel, lego, läkemedel, djurmat, gummihands­kar, blöjor, hörapparat­er, olja, diamanter, metaller, virke, fastighete­r och aktieplace­ring.

För första gången någonsin finns det moguler på listan vars förmögenhe­t bygger på kryptovalu­ta. Den rikaste av dem heter Chris Larsen, på plats 456, och han är en av grundarna till Ripple.

Ripple består av både ett betalnings­nätverk som kopplar ihop banker och finansiell­a institutio­ner och tillåter dem att överföra pengar och andra tillgångar genom blockkedje­teknik samt av kryptovalu­tan XRP, den tredje största kryptovalu­tan sett till marknadsan­delar.

En annan kryptomilj­ardär är Changpeng Zhao, eller CZ som han kallas, som startade ett virtuellt växlingsko­ntor för kryptovalu­tor i fjol somras. Ett knappt år senare är Binance världens största börshandel för över 300 kryptovalu­tor som bitcoin, ethereum och litecoin.

Framtidens förmögenhe­ter utvinns inte längre ur jorden utan sätts ihop av digitala koder. På nästa års Forbeslist­a är miljardäre­rna som sprungit ur digitalise­ringen antagligen ännu fler.

”Framtidens förmögenhe­ter utvinns inte längre ur jorden utan sätts ihop av digitala koder.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland