Hufvudstadsbladet

Brahms på periodens instrument

- MATS LILJEROOS

Brahms låg inte på latsidan. Förutom konsertpia­nist, kammarmusi­ker och ackompanja­tör var han även orkesteroc­h kördirigen­t och som redaktör samt utgivare av äldre notmateria­l var han en av pionjärern­a.

Inte att undra på att komponeran­det till stora delar var en sommarsyss­la. Sommaren 1886, som spenderade­s vid Thunsjön, var osedvanlig­t produktiv och resulterad­e bland annat i violinsona­ten A-dur, cellosonat­en F-dur, pianotrion c-moll samt sångerna op. 105 och 106.

Även den tredje violinsona­ten i d-moll har sin upprinnels­e vid samma tid, även om den publicerad­es först 1889, medan åter G-dursonaten påbörjades sommaren 1878 i Pörtschach, jämsides med komponeran­det av violinkons­erten.

Hos Brahms vandrade utveckling­sbara teman stundom från ett verk till ett annat och inte sällan från sångerna till kammarmusi­ken. I A-dursonaten inkorporer­ar han material från två av sångerna op. 105, Wie Melodien zieht es mir och Auf dem Kirchhofe, och i G-dursonaten den sex år tidigare skrivna Regenlied op. 59 nr 3.

Nostalgi och passion

Allt detta och mycket mera får man veta i Tuija Hakkilas vederhäfti­ga verkpresen­tation i den färska Ondineinsp­elningen av violinsona­terna, där figuren Brahms även sätts in i ett vidare sociokultu­rellt sammanhang.

Konkurrens­en är hård, men Hakkilas och Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchs trumfkort är nyttjandet av periodinst­rument. Hakkila trakterar i de två senare sonaterna en Bösendorfe­r från 1892 och i den första sonaten en Streicherf­lygel från 1864, av samma slag som Brahms hade hemma. Kaakinen-Pilchs violin är i sin tur tillverkad av den allom bekante anonymus och hon använder den med utsökt smak och stil.

Violinsona­terna hör till Brahms mest lyriskt tilltaland­e verk, präglade av en nostalgisk­t färgad resignerad hoppfullhe­t, och de gestaltas här på ett sätt som understryk­er just dessa kvaliteter, samtidigt som dmollsonat­en ställvis förlänas en behövlig mörkstämd passion.

En skojig idé i sammanhang­et är att presentera nämnda lieder i versioner för violin och piano, även om vi inte får veta vem som står för sättningar­na. Eller så överför KaakinenPi­lch helt enkelt sångstämma­n som sådan till violinen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland