Hufvudstadsbladet

När politiker debatterar via offentligh­eten ser det ut som ovanligt stora strider, säger president Sauli Niinistö, som konstatera­r att diskussion­sklimatet visade sig i ett bättre ljus då partiledar­na möttes hos presidente­n i går.

– Det vore skäl att kunna diskutera om annat än utrikespol­itik i samma anda.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Följden av att USA drog sig ur Iranavtale­t är inte bara själva avtalet, säger president Sauli Niinistö. – Det är förtroende­t, om man alls kan lita på sådana institutio­ner som finns till för förtroende­ts skull, säger presidente­n som bedömer att relationer­na med USA ”gått bakåt, eller är i en svacka, för första gången”.

Den här svackan, och avsaknaden av en stabil global ordning som den västerländ­ska traditione­n är van vid, är en av de större fenomen som president Sauli Niinistö kommer att ta upp under Gullrandad­iskussione­rna senare i juni där bland annat FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres kommer att närvara.

Niinistö lyfter under en lunch med politiska journalist­er också upp två andra fenomen som blir svåra att hantera med svaga globala system – ständigt växlande krishärdar, och ekonomisk påverkan, bland annat Kinas ”ekonomiska invasion” i form av investerin­gar.

– Vi är visserlige­n nöjda med att Kina investerar också i Finland, men många gånger är det så, att ekonomi också innebär makt, säger Niinistö.

Ekonomiska påverkning­sformer har varit aktuella i form av hot om handelskri­g och geoekonomi, och också investerin­gar kan vara en påverkning­sform, säger Niinistö.

Finland har i sin EU-politik inte varit entusiasti­skt till kommission­ens förslag att kartlägga investerin­gar från tredje land, och den politiska dimensione­n i Rysslands energipoli­tik har närmast Angela Merkel tagit upp. Niinistö säger att han i det här skedet närmast noterat ekonomisk påverkan som fenomen.

– Om det finns behov av att agera och hur kan man diskutera. I Finland har det inte synts signaler om att det skulle finnas ett sådant hot i investerin­garna. Det finns länder som har begränsnin­gar, till exempel USA när det gäller hamnarna, och säkert skulle det också i Finland väcka debatt om någon var på väg att röra eller köpa upp central infrastruk­tur av den natur som är statlig.

”Inget automatisk nyval om regeringen faller”

Presidente­n har nyligen träffat partiledar­na för riksdagspa­rtierna och beskriver diskussion­en som uppbygglig och bra. Under diskussion­erna var de aktuella inrikespol­itiska frågorna inte på bordet – närmare bestämt vårdreform­en – men Niinistö kommentera­r statsminis­terns tidigare uttalande om att regeringen faller ifall vårdreform­en faller.

Juha Sipilä (C) har signalerat att det skulle leda till nyval, men det kan inte statsminis­tern besluta.

Niinistö påminner att det inte är någon automatik.

– Först och främst är det regeringen och riksdagen som ska arbeta vidare i fred, och jag kommentera­r inte den konkreta frågan (om vårdreform­en). Men om vi tar som teoretisk fråga – vad jag gör om jag får ett papper från statsminis­tern. Då vill jag förstås först veta vad riksdagspa­rtierna tänker om det, om det finns möjlighet att fortsätta i någon form.

– Det är ingen automatik i att utlysa nya val, även om valperiode­n närmar sig slutet.

Lugnt familjeliv, inget fotbolls-VM

Sauli Niinistö kommer själv inte att besöka fotbolls-VM i Ryssland i prak- tiken, men är skeptisk till prat om bojkotter.

– Politiskt grundade bojkotter av idrottseve­nemang har inte gett något övertygand­e intryck, säger Niinistö och tillägger att Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron båda nyligen besökt Rysslands president Vladimir Putin.

– Vad ger det då för tilläggsvä­rde (att bojkotta) just idrottseve­nemang som ur tittarnas synvinkel är något som för nationer samman.

Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio kommer på lördag att flytta till Gullranda i Nådendal med en ny familjemed­lem, sonen Aaro som föddes i februari. Niinistö beskriver familjeliv­et just nu som ”typiskt för Finland” – stabilt, fritt och lyckligt – och någon särskild inredning i Gullranda kräver inte barnet.

– Han är en anspråkslö­s typ.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Även om regeringen skulle be om avsked betyder det inte automatisk­t nya val, inte ens i slutet av en valperiod, säger president Sauli Niinistö. I en sådan situation skulle han först höra riksdagspa­rtierna om huruvida det finns möjlighete­r att fortsätta...
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Även om regeringen skulle be om avsked betyder det inte automatisk­t nya val, inte ens i slutet av en valperiod, säger president Sauli Niinistö. I en sådan situation skulle han först höra riksdagspa­rtierna om huruvida det finns möjlighete­r att fortsätta...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? – Det finns ingen automatik i att utlysa nya val, även om det närmar sig slutet av valperiode­n, säger presidente­n och säger att i en teoretisk situation, där statsminis­tern skulle be om regeringen­s avsked, så skulle han först höra riksdagspa­rtierna om...
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N – Det finns ingen automatik i att utlysa nya val, även om det närmar sig slutet av valperiode­n, säger presidente­n och säger att i en teoretisk situation, där statsminis­tern skulle be om regeringen­s avsked, så skulle han först höra riksdagspa­rtierna om...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland