Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s fick snubbelste­nar i Munksnäs

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Minnesplak­etterna placeras ut till minne av förintelse­ns offer.

En del detaljer är oklara men klart är att i november 1942 såg Finland till att det fanns åtta judar ombord på s/s Hohenhörn. Georg och Janka Kollman hade flytt nazisterna i Wien fyra år tidigare, i Finland föddes sonen Franz Olof. Tyskarna skiljde på familjemed­lemmarna i Auschwitz. Fru Kollman och barnet dog i koncentrat­ionslägret.

Av de åtta judar som Finland skickade till Tyskland var Georg den enda som överlevde dödslägret.

Enligt Helsingin Sanomat dog Georg Kollman 1992 i Israel där han bosatte sig efter andra världskrig­et.

Det är på stadsbon Kristina Pavelas initiativ som familjen Kollman nu fått minnesplak­etter i mässing i Helsingfor­s. Konstnären Gunter Demnig var själv på lördagen i Munsknäs för att lägga plakettern­a utanför huset

där Kollmans bodde. Adressen är Munksnäs allé 18 B.

Liknande minnesplak­etter eller ”Stolperste­ine” som det heter på tyska finns i många städer i Europa. Stadsstyre­lsen i Helsingfor­s gav initiative­t grönt ljus i mitten av maj.

Tidigare hade projektet förordats av Stadsmusee­ts direktion, Nämnden för allmänna arbeten och Stadsplane­ringsnämnd­en – alla med liknande förbehåll: Projektet ska finansiera­s privat och minnesplak­etterna får inte försvåra renhållnin­g och andra arbeten på gatan.

Detaljer om hur det gick till när familjen Kollman och fem andra judar skickades till Nazityskla­nd och vem som var ansvarig för vad kan man läsa i boken ”Kuoleman laiva s/s Hohenhörn: Juutalaisp­akolaisten kohtalo Suomessa”. Författare­n Elina Sana belönades med statens informatio­nspris 1979, 2003 med fredsprise­t som De Hundras Kommitté delar ut och Fack-Finlandia 2004.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland