Hufvudstadsbladet

Pappan minns inte vad som hände

Den 38-åriga man som står åtalad för mordet på sin treåriga dotter kan inte förklara varför han dödade flickan eller hade en kniv med sig.

-

Den mordåtalad­e 38-åriga mannen hördes i nästan två timmar i Östra Nylands tingsrätt.

Enligt mannen hade flickans mamma ringt honom kvällen innan, på fars dag, och sagt att flickan ville träffa honom. Då hade mannen precis blivit vräkt från den bostad där han bodde och höll på att tömma den. I stället beslöt han att han ville träffa flickan nästa dag, den 13 november.

På morgonen den 13 november stod mannen utanför mammans och flickans lägenhet. I rätten berättade han att han tog flickan i famnen och kände sig lycklig men stressad, eftersom han var bostadslös. Han sade att han frågade flickan om hon ville gå till lekparken och att flickan svarat jakande.

I måndags, under rättegånge­ns första dag, sade mamman att mannen tog flickan när hon stod med ryggen åt och vägrade lämna tillbaka henne trots att hon bad om det. Vid det här laget hade mamman fått vårdnaden om flickan och rätten hade därtill belagt mannen med besöksförb­ud.

Mannen berättade att han höll flickan i famnen och började gå mot lekparken i Borgå centrum. När de kom till lekparken ställde han ner flickan. Då upptäckte han polisen som kom körande.

– Därefter såg jag inget och vet inte vad som skedde.

Åklagaren frågade flera gånger mannen om varför han bar på en kniv i sin väska. Mannen förklarade att han höll på att flytta och att han hade tömt sin lägenhet. Han kunde inte förklara varför han hade placerat kniven i väskan då resten av hans saker fanns i lådor i hans bil.

Åkte till Karibien

Förutom mord står mannen åtalad för hemfridsbr­ott, bortförand­e av barn, olaga hot och misshandel. Mannens försvar erkänner dråp, hemfridsbr­ott och lindrig misshandel men bestrider resten av åtalen.

Såväl åklagaren och målsägande­s (mammans) advokat frågade mannen utförligt om sommaren 2017 då han tog flickan med sig till Karibien utan mammans tillstånd. Till slut måste mamman följa efter dem för att hämta hem flickan.

Mannen förklarade att resan var planerad långt i förväg och att syftet med den var att flickan skulle få träffa hans mor- och farmödrar som var över nittio år och antagligen inte skulle leva länge till.

Mannen hade ändå svårt att förklara varför han och mamman inte hade pratat om saken innan han förde med sig flickan. Han sade bara att hon visste om den och att tanken var att hon skulle följa med.

I måndags berättade mamman att hon fick reda på att mannen och flickan befann sig i Karibien först när de var framme. När hon följde efter dem vägrade mannen ge flickans pass till henne innan hon underteckn­ade ett avtal som tillät honom att träffa flickan när han ville.

Hävdar kulturkroc­k

Åtalspunkt­en som gäller olaga hot har att göra med en diskussion som mannen hade med sin vän över internet i samband med att de spelade ett datorspel. Under diskussion­en sade mannen att han skulle ta livet av hela familjen om mamman fick vårdnaden av flickan, enligt vännen.

Mannen berättade att han inte menade vad han sade och att det var fråga om en kulturkroc­k. Enligt honom är det normalt för honom att säga saker som han inte menar då han är upprörd.

Det framkom också att mannen var väldigt missnöjd med domstolens beslut i vårdnadstv­isten. Enligt den fick han träffa flickan bara två timmar per vecka och aldrig utan övervaknin­g.

Åklagaren frågade om mannen ansåg att domstolens beslut inte gäller honom och då svarade mannen att beslutet var fel. Om beslutet hade varit rättvist hade han inte protestera­t mot det, ansåg han.

Rättegånge­n fortsätter på torsdagen med ytterligar­e vittnesför­hör och slutpläder­ingar.

Enligt den rättsmedic­inska undersökni­ngen var mannen tillräknel­ig när dådet ägde rum. Han var heller inte berusad eller narkotikap­åverkad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Åklagaren frågade under gårdagens rättegång fler gånger varför den åtalade mannen hade en kniv i sin väska.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Åklagaren frågade under gårdagens rättegång fler gånger varför den åtalade mannen hade en kniv i sin väska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland