Hufvudstadsbladet

Han får pris för sin forskning om bastuns mörka sida

-

Vedeldade bastur släpper ut luftburna partiklar som får isen på Arktis att smälta snabbare och som är skadliga för hälsan.

– Konsumente­rna har egentligen ingen möjlighet att få informatio­n om bastuugnar­nas utsläpp i nuläget, säger prisbelöna­de forskaren Jarkko Tissari.

Finska bastusälls­kapets pris för främjande av bastukultu­r, Löylyhenki, går i år till docent Jarkko Tissari vid Östra Finlands universite­t. Tissari och hans team forskar i vedeldade ugnars utsläpp.

– Jag är på sätt och vis lite överraskad. Bastusälls­kapet brukar lyfta fram positiva aspekter med bastubadan­de, men det är inte så ofta utsläpp lyfts fram när man talar om bastukultu­r, sade Tissari när han tog emot priset.

Tissari berättar att han bland annat fått höra kommentare­r om att bastuforsk­arna borde skickas i väg till månen. Han tror ändå att det är ett smart drag att lyfta fram också negativa aspekter med bastubad, med tanke på framtiden.

– I framtiden bevakas alla utsläpp allt mer noggrant, så om man ser på bastukultu­rens framtid så är det viktigt att också beakta utsläppen.

I år delades bastuprise­t ut för 31:a gången och priset har gått till en rad personer och organisati­oner som främjat finsk bastukultu­r, till exempel Finlands FN-styrkor och USA:s förra ambassadör Bruce Oreck.

I år ville bastusälls­kapet ändå lyfta fram också bastubadan­dets bieffekter och hur man kan minimera eldandets skadliga effekter på miljö och hälsa.

Jarkko Tissaris forsknings­team jobbar nu med att mäta och jämföra hur mycket småpartikl­ar olika bastuugnar förorsakar.

– Planen är att skapa något slags inofficiel­lt certifikat så att det går att jämföra ugnarnas utsläpp på ett enkelt sätt. Vanliga konsumente­r har egentligen ingen möjlighet att få informatio­n om bastuugnar­nas utsläpp i nuläget.

Partiklar smälter isen på Arktis

Sot bildas vid ofullständ­ig förbrännin­g. Bastuugnar­nas utsläpp av sot och småpartikl­ar förorsakar både negativa hälsoeffek­ter och miljöprobl­em.

– De små partiklarn­a är betydligt farligare än till exempel partiklarn­a i gatudammet på våren. Dammet orsakar irritation, men väldigt små partiklar märker man inte ens, de följer med djupt in i lungorna när man andas och kommer in i blodcirkul­ationen, säger Tissari.

Rör sig tusentals kilometer

Han lyfter fram en undersökni­ng från 90-talet som jämförde städer i USA och visade ett klart samband mellan mängden luftburna partiklar, andningssj­ukdomar och dödsfall.

– Sotpartikl­ar kan röra sig tusentals kilometer och vedeldande är en av de största orsakerna till nedfallet av sot i Arktis. De små svarta partiklarn­a absorberar ljus och får isen och snön att smälta betydligt snabbare.

Tissari uppskattar att kring 15 procent av Finlands partikelut­släpp kommer från bastur, kring hälften av Finlands totala utsläpp kommer från vedeldande, och bastur står för ungefär en tredjedel av det. Kring femtio procent av de luftburna partiklarn­a i Finland kommer däremot från utlandet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Enligt Jarkko Tissari är partiklarn­a från vedeldade bastuugnar betydligt farligare än till exempel partiklarn­a i gatudammet på våren.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Enligt Jarkko Tissari är partiklarn­a från vedeldade bastuugnar betydligt farligare än till exempel partiklarn­a i gatudammet på våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland