Hufvudstadsbladet

Trump i fokus för haussat kongressva­l

Om fem månader går amerikaner­na till valurnorna för ett kongressva­l som inte lär likna något annat. Det är inte omöjligt att president Donald Trumps parti Republikan­erna lyckas behålla majoritete­n i båda kamrarna – vilket vore en historisk skräll.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS nyheter@hbl.fi

Det hör till vanlighete­rna att en nytillträd­d presidents parti åker på pisk vid det första mellanårsv­alet. Men nu står det och väger mellan republikan­sk och demokratis­k majoritet i prognosern­a inför både senatsoch representa­nthusvalen.

– Demokrater­na har en chans att ta hem representa­nthuset, men det blir inte lätt för dem, konstatera­r Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Den stora valfrågan är Donald Trump själv. I stort kommer valet att handla om vad väljarna tycker om sin president.

I den frågan är amerikaner­na starkt splittrade. Många demokrater TT talat med målar ut Trump som den värsta president USA haft. De beskriver en stark mobiliseri­ng inom det egna partiet och en våg av entusiasm vid politiska möten. Den tesen stärks av vårens primärval, där i synnerhet progressiv­a demokratis­ka kvinnor haft stora framgångar.

Internt inom Republikan­ska partiet går åsikterna isär. Ett stort antal väljare, i synnerhet på landsbygde­n, älskar sin president vars opinionssi­ffror stadigt gått uppåt efter årsskiftet. De gläds åt börsuppgån­gar och skattesänk­ningar och skyller den frispråkig­e presidente­ns grodor (till exempel när han uppges ha kallat Haiti, El Salvador och vissa afrikanska nationer för ”skithålslä­nder”) på vad de anser är partiska och oärliga medier.

Andra republikan­er är mer tveksamma. De anser att Trump inte beter sig presidentl­ikt eller som en ”sann” republikan. Flera partikamra­ter ställer inte upp på hans konfliktor­ienterade politik som bland annat resulterat i ett punkterat Iranavtal, fortsatta utfästelse­r om en gränsmur mot Mexiko och handelskon­flikter med stora delar av världen.

– Trump har sagt att han tänker kampanja på många platser. Men han verkar inte inse att han är till belastning för vissa partikamra­ter och för dem kan det bli svårt att säga det till honom, säger Galdieri.

48 ställer inte upp

Tveksamhet­er kring Trump är sannolikt ett bidragande skäl till att hela 48 republikan­er i representa­nthuset meddelat att de i år går i pension eller av andra skäl inte ställer upp för omval. Det gör att den kammaren, som tidigare ansågs ointaglig, ligger inom räckhåll för Demokrater­na.

Vid mellanårsv­alet står alla de 435 platserna i representa­nthuset på spel och en tredjedel av senatens 100 (dess ledamöter väljs ”omlott” på sex år vardera). Trots att Republikan­erna i nuläget bara har en plats övertag i senaten har det ändå ansetts svårt för Demokrater­na att vinna där. Detta eftersom det mest är demokratis­ka senatorer som i år står inför omval, i flera fall från traditione­llt konservati­va delstater. Men i ljuset av att fem republikan­ska senatorer pensionera­t sig eller av andra skäl slutat så står det opinionsmä­ssigt och väger även inför det valet, enligt oberoende Real Clear Politics sammanstäl­lning.

En skräll

Det första mellanårsv­alet efter att en ny president flyttat in i Vita huset brukar ses som en förtroende- mätare av dennes ledarskap. I princip alla kongressva­l två år in i en ny presidents ämbetstid har slutat med rejäla nederlag för dennes parti. Ett undantag utgörs av valet 2002, då republikan­en George W Bush var president, men då var USA fortfarand­e starkt präglat av terrordåde­n mot östkusten den 11 september året innan.

Om Donald Trumps Republikan­erna skulle lyckas behålla majoritete­n i kongressen­s båda kamrar den 6 november vore det därför en skräll. Trump själv ska ha sagt till rådgivare att han tror att det är fullt möjligt, enligt nyhetskana­len CNN. Samtidigt är fem månader lång tid i den politiska världen.

– Kommer folk att bry sig om (porrproduc­enten) Stormy Daniels anklagelse­r? Vad händer med Robert Muellers Rysslandsu­tredning? Det finns många oskrivna kort, säger Galdieri.

 ?? FOTO: TT-AP/SETH PERLMAN ?? USA:s president Donald Trump står i fokus för mellanårsv­alet till kongressen i november.
FOTO: TT-AP/SETH PERLMAN USA:s president Donald Trump står i fokus för mellanårsv­alet till kongressen i november.
 ?? FOTO: TT-AP/JACQUELYN MARTIN ?? En av Demokratis­ka partiets volontärer i Arkansas vid mellanårsv­alet 2014.
FOTO: TT-AP/JACQUELYN MARTIN En av Demokratis­ka partiets volontärer i Arkansas vid mellanårsv­alet 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland