Hufvudstadsbladet

Ett flexibelt arbetsliv gynnar både arbetstaga­ren och arbetsmark­naden

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

SAMHäLLE HBL (3.6) behandlar en central arbetslivs­fråga, flexibilit­et. Hur skall vi kunna se till att alla behövliga jobb blir besatta? I dagens Finland har vi en stor arbetslösh­et (8,6 procent, 233 000 personer enligt Statistikc­entralen 23.5.2018) men samtidigt säger sig många företag ha svårt att hitta lämplig arbetskraf­t.

Flexibilit­et kan gälla många saker. Kan och vill jag ta emot ett jobb inom ett annat yrke än mitt tidigare, med en eventuellt sämre lön, kanske på en annan ort? Har jag den behövliga yrkeskunsk­apen, är min arbetsförm­åga och hälsa tillräckli­gt god? Är den erbjudna lönen tillräckli­gt mycket bättre än den arbetslösh­etsersättn­ing jag får i dag? Får jag tillräckli­g informatio­n om de öppna arbetstill­fällena och kan jag sälja mig tillräckli­gt bra?

För att få allt att fungera så bra som möjligt krävs det ett gott samarbete mellan myndighete­rna, utbildning­en, företagen och de sociala stödfunkti­onerna. Självfalle­t skall individen själv vara aktiv och villig till förändring­ar.

Den danska modellen kallad ”flexicurit­y” är en kombinatio­n av flexibilit­et och social säkerhet, som har uppkommit på 1990-talet under den socialdemo­kratiska statsminis­tern Poul Nyrup Rasmussen. Systemet har utvecklats under många regeringsp­erioder, men omtalas ännu inom EU som en föredömlig modell.

Kort sagt beskrivs modellen som en triangel vars sidor är 1) flexibla och pålitliga avtalsmode­ller, 2) god social säkerhet och 3) en aktiv arbetsmark­nadspoliti­k med klara rättighete­r och skyldighet­er för den arbetslösa. Till detta kan vi ännu lägga en effektiv livslång utbildning.

Hurdan är då den praktiska situatione­n på arbetsplat­serna i Danmark? Det är alltid svårt att göra täckande jämförelse­r mellan arbetslive­ts olika element i olika länder. EU:s arbetslivs­byrå Eurofound i Dublin har som uppgift att kartlägga och rapportera om social-, sysselsätt­ningsoch arbetsmark­nadspoliti­k. Här kan man finna tjocka rapporter med massor av grafer och tabeller. En annan metod är att som HBL beskriva några konkreta arbetssitu­ationer där människor berättar om sina upplevelse­r. Jag uppskattar HBL:s artikel, men vi inser att den metoden har både fördelar och begränsnin­gar.

Innan vi kan dra slutsatser om vad som ger Danmark en lägre arbetslösh­etsgrad (5,2 jämfört med Finlands 8,5 procent) har vi en lång rad med faktorer att begrunda. Företagens internatio­nella konkurrens­kraft har vi i Finland åtgärdat genom det mycket omtalade konkurrens­kraftsavta­let. Företagens innovation­er på produktomr­ådet är självfalle­t centrala. Det gäller även att kunna marknadsfö­ra sina produkter och garantera den rätta kvaliteten för kunden. Att behovet av arbetskraf­t så bra som möjligt kan kombineras med sysselsätt­ning av de arbetslösa kan vi påverka genom den beskrivna flexibilit­eten.

Danmark är trots den goda flexibilit­etsmodelle­n inget arbetslivs­paradis. Eurofounds korta rapport om läget i Danmark för första kvartalet 2018, berättar att strejk och lockout hotar på den offentliga sektorn. Problemen på området gäller lärarnas arbetstid, löneförhöj­ningens storlek och arbetsgiva­rens krav på att avskaffa den betalda lunchpause­n (detta omtalas även i HBL:s artikel).

Att i detta sammanhang ta upp den beramade aktivering­smodellen anser jag vara dåligt motiverat. Den modellen kan i bästa fall bidra endast marginellt till att lösa arbetsmark­nadens problemstä­llningar. Det är en mekanism som är framtvinga­d av regeringen­s behov ”att göra någonting”. Modellen behöver en hel del stödåtgärd­er för att bli effektiv och det tar minst ett år innan vi kan bedöma dess effekt. Dessutom kan det hända att vår nästa regering beslutar sig för att spola hela modellen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland