Hufvudstadsbladet

Peru har rest sig ur kaosets ruiner

Perus guldåldrar inom fotbollen inföll på 1930-, 1970- och 1980-talen. Efter VM-medverkan i Spanien 1982 började dock en lång, ond spiral för både landet och landslaget.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Den kroniska hyperinfla­tion som drabbade Peru i mitten av 80-talet påverkade också i allra högsta grad den peruanska fotbollen, på juniornivå, klubblagsn­ivå och landslagsn­ivå. Då folk plötsligt märkte att det ägg som dagen innan kostat en sol följande dag kunde kosta 40 sol fanns det viktigare saker än fotboll att tänka på. Att terrororga­nisationer som Sendero Luminoso, MRTA och Tupac Amaru huserade fritt och skördade tiotusenta­ls offer ledde också till att folkets fokus på fotboll avtog.

På 70-talet förfogade Peru över världsstjä­rnor som Hugo Sotil, Roberto Challe, Pedro Pablo Leon och framför allt Teofilo Cubillas. Den sistnämnde är Perus främsta spelare genom tiderna och en legendar i sitt hemland, framför allt i huvudstade­n Lima och storklubbe­n Alianza från samma stad. Cubillas var den peruanska fotbollen personifie­rad. Elegant och teknisk.

Efter det följde många magra år. Talangerna blev färre och peruanska spelare fick svårare att få kontrakt utomlands. Flygkrasch­en 1987 där storklubbe­n Alianza Limas hela spelartrup­p omkom inverkade naturligtv­is också.

På 1990-talet fick man fram spelare som Claudio Pizarro, Nolberto Solano och Andres Mendoza. Samtliga tre gjorde långa karriärer i Europa, Pizarro spelar alltjämt, men ett ojämnt landslag var aldrig nära att nå VM.

I takt med att den peruanska ekonomin repat sig har också standarden på den inhemska ligan förbättrat­s, juniorverk­samheten har fått ett lyft och det landslag till och med inbitna fans på 2000-talet fann mer eller mindre odugligt har börjat intressera och fascinera de breda massorna igen.

Guerrero med

Fotboll är Perus i särklass största sport och då landet kvalificer­ade sig för VM för första gången på 36 år kände glädjen inga gränser. Det var fest i hela landet. I december drabbades hela nationen av skrämselhi­cka då lagets stora stjärna och kapten, Flamengoan­fallaren Paulo Guerrero fastnade i ett dopningste­st. Han testade positivt för kokainmeta­boliten bensoylekg­onin och stängdes av i ett år.

Guerrero hävdade att han fått i sig substansen via coca-te, en väldigt vanlig dryck i Peru, i synnerhet i höglandet där teet gjort på kokablad anses lindra symtom för höjdsjuka.

Fifa, en organisati­on som inte gjort sig känd som den mest samvetsgra­nna dopningsmo­tståndaren, förkortade straffet till ett halvår vilket plötsligt betydde att Guerrero var tillgängli­g för VM. Men då skiljedoms­tolen Cas i maj upphävde Fifas beslut och förlängde avstängnin­gen till 14 månader verkade 34-åringens, med 34 mål i landslaget, öde beseglat.

Guerrero och hans brasilians­ka advokater tog målet vidare till en domstol i Schweiz som tillfällig­t upphävde avstängnin­gen.

Anfallaren är lagets stora pådrivare och stjärna och med honom i ledet har det avlånga landet alla chanser att blanda sig i kampen om avancemang.

– Drömmen om VM gick i uppfyllels­e för ett land och ett folk. Att få spela VM är det största du kan vara med om. Vi är ett verkligt sammansvet­sat lag som kommer att ge allt, säger Guerrero till Marca.

Peru har av många pekats ut som en svart häst i VM. Laget slutade femma i det sydamerika­nska VM-kvalet. I playoff slog laget ut Nya Zeeland. I kvalet slog laget bland andra Paraguay och Uruguay, man kryssade två gånger mot Argentina och formen inför VM kan inte beskrivas som annat än ypperlig.

Laget är obesegrat i de tretton senaste matcherna och i träningsma­tcherna under våren har laget bland annat besegrat Island och Kroatien.

Senast blev det 3-0 mot Saudiarabi­en. Och jodå, Guerrero gjorde två mål.

Fotnot: HBL presentera­r samtliga VMtrupper. Nu har turen kommit till grupp C.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ERNESTO BENAVIDES ?? Stjärnan är med. Paulo Guerreros medverkan blev klar efter många om och men.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ERNESTO BENAVIDES Stjärnan är med. Paulo Guerreros medverkan blev klar efter många om och men.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland