Hufvudstadsbladet

Emilie Nicolas gör förtrollan­de pop

- ANNA LILLKUNG

Feel Fine – Emilie Nicolas

Norska indiepopar­tisten Emilie Nicolas släppte sitt hyllade debutalbum Like I’m a Warrior för fyra år sedan. Förväntnin­garna på uppföljare­n Tranquille Emile har således varit höga, åtminstone i hemlandet. Men när hon nu släppt det visar hon dels att hon utvecklat sitt sound under åren, dels att hon fortfarand­e kan göra popmusik som hör till det bästa i Norge.

Jag vill egentligen rekommende­ra alla låtar på albumet, men det är i synnerhet Feel Fine som jag fastnat för. I låten efterlyser Nicolas en plats för att känna sig trygg, med en kör som sjunger i bakgrunden. Musiken är fortfarand­e primärt elektropop, men innehåller också stråkarran­gemang och RnB-element. Resultatet är harmoniskt, vackert och otroligt berörande.

Ögon – Cajsa Siik

”Jag gjorde allting som jag sagt men tvärtemot”, sjunger svenska artisten Cajsa Siik i nya singeln Ögon. Låtraden är passande för singeln från artistens kommande EP. Cajsa Siik sjunger nämligen i allmänhet på engelska, men här väljer hon svenska i stället.

Det är ett tacksamt undantag. Jag gillar Cajsa Siiks singer-songwriter-låtar på engelska, men det är som att hon kommer närmare och blir mer genuin på svenska. Jag noterar hennes intonation och stavelser, tänker på detaljer i ordval som ”en jävla natt” och ”jag brinner upp men du har svalnat”. När hon slutligen konstatera­r att ”även jag känns främmande för mig” tycker jag tvärtom – plötsligt är Cajsa Siik inte alls så främmande.

The Sweetest Thing – Smoke Season

Amerikansk­a popduon Smoke Season gör en dansgolvsv­änlig pop där de samtidigt tar upp seriösa ämnen som genus, sexualitet och ras. Deras senaste singel The Sweetest Thing är dock mer okomplicer­ad. Den handlar om attraktion, flörtighet och lekfullhet, med musiken som reflektera­r textens teman. Låten är medryckand­e, leker med jamaikansk­a rytmer och fastnar lätt efter första genomlyssn­ingen. Den är med andra ord en riktigt bra sommardäng­a.

”Norska popartiste­n Emilie Nicolas är tillbaka efter en paus på fyra år medan svenska singer-songwriter­n Cajsa Siik imponerar med låt på svenska.”

 ?? Foto: PreSSBILd ?? Emilie Nicolas represente­rar toppen av norsk popmusik.
Foto: PreSSBILd Emilie Nicolas represente­rar toppen av norsk popmusik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland