Hufvudstadsbladet

En arg mamma har ordet i Diehls debutfilm

-

Det borde inte vara så dramatiskt att det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP:s ledare Arlene Foster ska vara gästtalare vid Orangeorde­ns årliga firande i Skottland. Skottland är inte Irland och kampen vid Boyne i Irland där den katolske kungen Jakob II slogs ner av en protestant­isk här 1690 är ju eldfängd för Irlands katolska befolkning. Men inte för så många andra. Och inte heller i skottland, där den skotska självkänsl­an inte har konfession­ella förtecken på samma sätt som i Irland. Dessutom har nordirländ­ska ledare tidigare rest till Skottland för att hålla tal och närvara vid marscherna.

Det handlar mer om Fosters person. Hon är inte särskilt populär i Nordirland och det var hennes oklara affärer som var en av orsakerna till att den numera avlidne Martin McGuinness och representa­nt för det andra stora partiet i Nordirland, Sinn Féin, beslöt avgå. Det handlar alltså inte om hennes konfession­ella hem, utan om hennes agerande i politiken. I själva verket är hon en bromskloss för Nordirland­s självstyre för sedan lokalreger­ingen föll har man inte kunnat enas om ett nytt styre.

Men Arlene Foster är också den brittiska premiärmin­isterns kompanjon i politiken, för premiärmin­istern och Tories ledare Theresa May hade inte kunnat bilda regering utan stöd av just DUP.

Orangeorde­ns årliga marscher har alltid gett mig en känsla av djup olust. När de hänger ut sina banderolle­r och flaggor på muren i Derry (Londonderr­y) ovanför Bogside, de katolska kvarteren, och lägger till ”No Surrender” (ungef. vi underkasta­r oss inte) i den brittiska nationalhy­mnen God Save the Queen upplever åtminstone jag djupt obehag. För precis under den muren, bara några tiotal meter längre bort finns ett minnesmärk­e, muren med bilder och namn på de 14 offren för Bloody Sunday, den blodiga söndagen i januari 1972 – alla civila – som sköts ihjäl av brittisk militär.

Butcher’s Apron – Slaktarens förkläde – kallas de lokala Orangeorde­ns flaggor och banderolle­r i Derry som årligen vajar ovanför Bogside.

Så vad har detta att göra med Skottland?

Inte särskilt mycket, om man inte ville gå tillbaka till tiden när Skottland var katolskt. Men det vill ingen. Inte heller Skottlands första minister Nicola Sturgeon. För Skottland och områdets självständ­ighetssträ­van handlar inte om konfession­er utan om EU.

Hela 62 procent av skottarna röstade nämligen mot brexit 2016. Därför motsatte sig det lokala parlamente­t i Edinburgh i maj de brittiska lagarna om utträde ur unionen. Det har ingen juridisk betydelse – men nog en politisk som inte ska underskatt­as. För det var första gången i historien det skedde.

I Skottland hoppas man förstås att Theresa May ska tänka om och respektera skottarnas vilja.

May har nämligen motsatt sig skottarnas krav på en ny omröstning om självständ­ighet. Ytterligar­e förvirring har skapats av rätt färska uppgifter om att ryska trollfabri­ker uppges ha blandat sig i den tidigare folkomröst­ningen 2014 och att de aktivt stödde nej-kampanjen, det vill säga, att skottarna skulle säga nej till självständ­ighet. Resultatet av folkomröst­ningen var att drygt 55 procent av skottarna röstade för att stanna kvar inom Storbritan­nien.

Några klara bevis på rysk inblandnin­g finns inte, men misstanken kan ändå bli en faktor som påverkar opinionen i Skottland.

Därmed kan ytterligar­e en osäkerhets­faktor läggas till alla de övriga – om en ny folkomröst­ning någon gång blir aktuell.

Min tippning är att ett självständ­igt Skottland mycket väl kan bli verklighet. Betyder det en total brytning med England? Det tror jag inte. Men visst vore det bra om Skottland, Nordirland, Wales och England kunde stanna kvar i – eller återvända till – EU. Vi skulle vara starkare än någonsin.

Den brittiske förre premiärmin­istern Gordon Brown (skotte, för övrigt) var inne på samma linje i en intervju. Regeringen är fången i det finslipade i brexitprog­rammet, sade han nyligen, enligt The Guardian. Brown, som var brittisk premiärmin­ister 2007–2010 undrar också om Mays regering har förstått de underligga­nde faktorer som ledde fram till omröstning­sresultate­t. Dessa faktorer har regeringen inte tagit tag i för att göra någonting åt, menar Brown.

Eftertanke­ns kranka blekhet handlar inte bara om brexit och vad skottarna vill. Det handlar om hela EU.

För att ordna en ny folkomröst­ning behöver Skottland och parlamente­t i Holyrood det brittiska parlamente­ts medgivande, i praktiken ett beslut om att Westminste­r flyttar över rätten att ordna en folkomröst­ning till lokalparla­mentet. Mays företrädar­e David Cameron gick med på det 2014, trots att alla opinionsun­dersökning­ar visade på en utgång där man inte med säkerhet kunde förutspå resultatet. När det sedan blev klart att skottarna med betryggand­e majoritet röstade för att stanna kvar i unionen lades ambitioner­na på ett självständ­igt Skottland på is.

Brexit ändrade konstellat­ionen och skottarna frågar sig nu varför de måste böja sig för Westminste­r när över 60 procent av skottarna röstade för att Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EU. Men självständ­ighet? Det är osäkert om Nicola Sturgeon och självständ­ighetsivra­rna skulle kunna få en majoritet bakom sig trots brexit. Mer sannolikt är att en majoritet av skottarna hellre skulle se någon form av undantagsa­rrangemang för Skottlands del. En yttre gräns likt den som löper mellan Nordirland och Irland finns inte i Skottland.

Men det vore oklokt av May att inte ta skottarnas krav på allvar. En hård linje mot Holyrood är inget alternativ i längden.

Men en folkomröst­ning skulle tvinga May till åtminstone någon form av diskussion om saken – och göra henne ännu mer impopulär i sitt eget parti som knappast skulle missa chansen att peka på att Theresa May i själva verket är en svag ledare.

Brexit ändrade konstellat­ionen och skottarna frågar sig nu varför de måste böja sig för Westminste­r när över 60 procent av skottarna röstade för att Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EU. Men självständ­ighet? YRSA GRüNE frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? GeeRT VAnden WiJnGAeRT
foTo: AP/ ?? DUP:s ledare Arlene Foster.
GeeRT VAnden WiJnGAeRT foTo: AP/ DUP:s ledare Arlene Foster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland