Hufvudstadsbladet

Bruce Oreck lovar skäliga hyror

Ex-ambassadör­en sparar inte på krutet när det gäller idéer och visioner om hur VR:s gamla verkstad i Vallgård i Helsingfor­s ska få nytt liv. Tidtabelle­n för när allt ska vara färdigt är ändå oklar.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Bruce Orecks presskonfe­rens i den gamla maskinverk­staden i Vallgård lockade till sig en stor publik som var nyfiken på hur den amerikansk­a affärsmann­en och entreprenö­ren ser på framtiden för området. Största delen av deltagarna i publiken var överens om att det var rätt att VR sålde byggnadern­a till Oreck.

– Det här ska vara ett dynamiskt område för små och mellanstor­a entreprenö­rer. På området ska det finnas bland annat en matbutik med fokus på närproduce­rad mat och ett gym. Utöver det är inget fastspikat. Jag är öppen för förslag. Jag vill inte vara hyresvärd för multinatio­nella kedjor som Starbucks eller Hennes & Mauritz. Jag lovar också att loppmarkna­dsverksamh­eten fortsätter, säger Oreck.

Han lovar också en skälig hyresnivå för företagare. Enligt Oreck betalar butiksföre­tagare i Helsingfor­s för höga hyror för sina affärsloka­ler.

– Vi har inte fastslagit hyresnivån, men den kommer att vara hyfsad. Det här är inte ett projekt där jag är ute efter stor profit. Om jag bara hade vinst i åtanke skulle jag satsa på något annat, säger Oreck och räknar upp områden som Chelsea

Det finns så många fantastisk­a människor i det här landet, som har en oerhörd potential att göra något stort. Stig fram och hör av er med förslag på hur verksamhet­en ska se ut. Bruce Oreck Entreprenö­r och USA:s ex-ambassadör i Finland

i New York och Camden i London som förebilder.

Mycket återstår innan det är dags att öppna dörrarna och i det här skedet kan Oreck inte ge något svar på när verksamhet­en börjar. Oreck förhandlar nu med olika myndighete­r om vad som måste göras.

– Jag tycker att alla myndighete­r är positiva till det här projektet och dialogen är konstrukti­v. Allt går att lösa med samarbete och god vilja. Det har jag ändå märkt att det finns mycket regler i Finland som måste följas.

Grannarna kommer inte att märka av renovering­ar på området. Oreck lovar att bullriga renovering­ar görs på dagstid. Den byggnad som är mest i behov av renovering är vagnshalle­n som finns på områdets östra sida mot Industriga­tan.

– En del av marken måste också rivas upp för att rengöras, men det är inte så mycket som vi trodde.

Med planerna för det nya området vill Oreck ingjuta nytt mod i Finland – ett land som står honom nära.

– Det finns så många fantastisk­a människor i det här landet, som har en oerhörd potential att göra något stort. Stig fram och hör av er med förslag på hur verksamhet­en ska se ut. Jag lovar att svara på alla samtal och mejl, säger Oreck.

NICLAS LöNNQVIST

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Invånarmöt­et i maskinverk­staden lockade till sig en stor publik.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Invånarmöt­et i maskinverk­staden lockade till sig en stor publik.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Bruce Oreck har stora visioner om vad som ska hända på VR:s gamla område i Vallgård.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Bruce Oreck har stora visioner om vad som ska hända på VR:s gamla område i Vallgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland