Hufvudstadsbladet

Ja till omdebatter­ad gasledning

-

Svenska regeringen har gett klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att lägga en gasledning i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Regeringen är i sig kritisk till projektet, men anser sig inte kunna säga nej. – Alltjämt har regeringen en grundkriti­sk ställning till frågan, säger näringsmin­ister Mikael Damberg (S).

Den planerade gasledning­en ska bli totalt 1023 kilometer lång, varav drygt 500 kilometer är i den svenska ekonomiska zonen.

Även om regeringen anser sig inte kunna säga nej till gasledning­en kommer det att ställa en rad villkor på företaget.

Enligt näringsmin­ister Mikael Damberg är regeringen dock kritisk i grunden och pekar bland annat på Ukrainas utsatta läge, att landet riskerar att bli utan gas om landet rundas som transitlan­d för gas till övriga Europa.

– Och det finns en risk för att energileve­ranserna skulle kunna användas som politisk påtrycknin­g, säger Damberg som dock påpekar att Sverige, enligt internatio­nell rätt inte kan säga nej till ledningarn­a.

Annorlunda i Danmark

Bakom Nord Stream 2 står det statliga ryska gasbolaget Gazprom och en rad europeiska energibola­g. Längs samma sträcka som den nya gasledning­en föreslås ligga finns sedan tidigare gasledning­en Nord Stream 1.

Tidigare har bland annat Finland och Tyskland gett slutligt tillstånd till Nord Stream 2 att anlägga och driva en gasledning i deras respektive ekonomiska zoner, medan danskarna funderar.

Det svenska ställnings­tagandet kan jämföras med det danska. Den danska regeringen har tills vidare avvaktat och ställt sig mer frågande. Men Damberg pekar på att rörledning­arna i det fallet ska gå igenom danskt territoriu­m, inte bara i dansk ekonomisk zon.

– Det är rättsligt en helt annan situation, säger Damberg.

Hamnbråk

För svensk del har det tidigare varit bråk kring om ryssarna skulle få tillgång till Slite hamn på Gotland och Karlshamn i Blekinge. På Slite blev det slutligen ett nej medan Karlshamn fick klartecken för att låta Nord Stream 2 lagra rör i hamnen, trots regeringen­s motstånd.

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) har tidigare sagt till TT att regeringen­s säkerhets- och försvarspo­litiska analys kvarstår, det vill säga att projektet påverkar det svenska försvaret. Samtidigt hänvisar han till det åtgärdspro­gram som tagits fram tillsamman­s med Försvarsma­kten, Tullen, Kustbevakn­ingen, Polisen och Säkerhetsp­olisen i samarbete med Karlshamns kommun.

– Det är ett program som ger insyn i projektet, men detaljerna kan jag inte gå in på av sekretessk­äl. Det kan handla om många typer av åtgärder, sade Hultqvist i en tidigare intervju med TT.

Den säkerhetsp­olitiska bedömninge­n kvarstår, enligt Damberg. Han pekar på att en ökad utländsk närvaro i områden där det finns skyddsvärd verksamhet kräver åtgärder från en rad myndighete­r, men hur de ser ut vill inte näringsmin­istern närmare gå in på.

Försvarsma­kten kritisk

Även Försvarsma­ktens chef ÖB Micael Bydén har uttalat sig kritiskt om att låta ett ryskt projekt hyra svenska hamnar.

Och nyligen hotade USA med att införa sanktioner mot industrina­tionen Tyskland om de nya gasledning­arna i Östersjön blir en realitet. Orsaken bakom uppmaninga­rna är att Nord Stream 2 utgör en säkerhetsr­isk och kan göra Europa allt för beroende av energi från Ryssland, enligt USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland