Hufvudstadsbladet

Vargen oroar politiker

– Tröskeln för att få dispens att fälla vargar i Österbotte­n måste sänkas. Vargen hör inte hemma i bebyggelse­n. Det säger SFP:s partiordfö­rande AnnaMaja Henriksson. Mikko Kärnä, Centern, menar att det verkliga antalet varg är klart större än uppgett.

-

– Det vore oerhört viktigt att Jordoch skogsbruks­ministerie­t ger klara signaler att man tar vargens tydliga ökning i västra Finland och Österbotte­n på allvar. Fortsätter utveckling­en så här kan situatione­n bli ohållbar till hösten, säger AnnaMaja Henriksson i ett pressmedde­lande.

Enligt Naturresur­sinstitute­t Lukes uppskattni­ng var vargbestån­det i mars totalt 20 vargflocka­r. För ett år sedan var motsvarand­e siffra 14. Vargen har flyttat västerut och 70 procent av flockarna påträffade­s i det västra stamförval­tningsområ­det. Enligt Luke har mängden varg i Österbotte­n fördubblat­s jämfört med året innan och uppgår nu till cirka 30 stycken.

– Det är märkligt att man i detta skede redan från Lukes sida vill slå fast att det inte ska ges något utrymme för stamvårdan­de jakt i den nya skötselpla­nen som arbetas fram under hösten. Nu borde man inte utesluta några alternativ, utan hitta fungerande lösningar som inger förtroende hos befolkning­en.

Hon anser att det är viktigt att medborgarn­a och myndighete­rna samverkar och att befolkning­ens oro tas på största allvar.

Centerriks­dagsledamo­ten Mikko Kärnä ifrågasätt­er i sin tur kraftigt Naturresur­sinstitute­ts uppgifter om vargstamme­n.

– Sannolikt är det rätta antalet femdubbelt. Det är en ofattbar tanke att tio procent av den finska vargstamme­n på en och samma gång finns på en och samma åker i Satakunta, som vi har kunnat konstatera på viltvårdsk­ameror, säger han i ett pressmedde­lande.

Även han betonar att folks oro måste tas på allvar, och anser att det är ”ofattbart” att människor inte vågar låta sina barn gå ut i skymningen.

– Är det faktiskt så att någon måste dö innan saker förändras?

Han talar för att beslut om rovdjur ska fattas lokalt.

 ??  ?? FOTO: MOSTPHOTOS Naturresur­sinstitute­t beräknar vargbestån­det till 165–190 individer, i mars, före vårens fortplantn­ingssäsong.
FOTO: MOSTPHOTOS Naturresur­sinstitute­t beräknar vargbestån­det till 165–190 individer, i mars, före vårens fortplantn­ingssäsong.
 ?? FOTO: SPT/JOHAN HAGSTRöM ?? Anna-Maja Henriksson vill att invånarnas oro tas på allvar i vargfrågan.
FOTO: SPT/JOHAN HAGSTRöM Anna-Maja Henriksson vill att invånarnas oro tas på allvar i vargfrågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland