Hufvudstadsbladet

Pantsystem­et inte bra modell

- KRISTER A. MARTELL expert på pant och pantsystem sedan drygt 15 år, Mariehamn

DRYCKESEMB­ALLAGE Europaparl­amentarike­r Henna Virkkunen hänvisar i sin insändare (HBL 5.6) till det finländska pantsystem­et för dryckesemb­allage. Hon har rätt i det att finländarn­a är bra på att returnera sina dryckesemb­allage via pantsystem­et, men dess upplägg skall och bör inte ligga som grund för övriga länder inom EU.

Upplägget med att handeln äger 50 procent och dryckesind­ustrin 50 procent av Suomen Palautuspa­kkaus Oy (Palpa) som driver pantsystem­et i Finland medför automatisk­t gräns- och handelshin­der. Det andra som är fel i det finländska pantsystem­et är att staten har belagt pan-

ten med mervärdess­katt. Panten är varken en vara eller en tjänst och däri skall mervärdess­katten vara 0 procent. I Norge har man förstått det rätt.

Sveriges konkurrens­verk har förklarat panten på följande sätt: ”Ett pantsystem kan ses som en kombinatio­n av en skatt på en aktivitet som potentiell­t leder till en negativ extern effekt (till exempel en miljöskada) och en subvention av en aktivitet som gör att den potentiell­a skadan inte kommer till stånd.

Pant på dryckeskär­l kan alltså ses som en skatt som tas ut för att korrigera för den negativa effekten av nedskräpni­ng, deponering eller förbrännin­g, i kombinatio­n med en lika stor subvention av återlämnin­g. Den som återlämnar dryckeskär-

let undgår beskattnin­gen, medan den som väljer att inte ’panta’ beskattas.”

I de delstater i USA som har pantsystem är det delstaten som driver pantsystem­et, har de förstått något där som inte de nordiska länderna har gjort? Branschen bör såklart ordna själva insamlinge­n av dryckesemb­allagen enligt producenta­nsvaret för förpacknin­gar, men en neutral instans bör hantera panten (penningflö­det) och besluta om kraven för inträde till pantsystem­et etcetera. Pantsystem­et kan jämföras med ett naturligt monopol.

I Sverige och Norge samlas cirka 85 procent av PETflaskor­na in genom pantsystem­et, men det är omöjligt att erhålla vettiga återvinnin­gsuppgifte­r av finländska myndighete­r. I praktiken betyder det att det blir pant outtagen varje år. Jag har granskat Palpas räkenskape­r för 2007– 2014 och under de åren lyfte bryggerier­na ut drygt 100 miljoner euro outtagen pant. I Sverige blir cirka 350 miljoner kronor pant outtagen årligen och i Norge 170-180 miljoner kroner. Pengarna finns inte kvar fast branschen påstår att så är fallet.

Enligt Palpa är det under tio personer i Finland som kan pantsystem­et för dryckesemb­allage och tre av dem är knutna till mig. Vi är såklart intressera­de av att ställa upp och hjälpa medlemslän­derna inom EU att uppnå kraven för insamlinge­n av plastflask­orna och vi är helt neutrala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland