Hufvudstadsbladet

Vinna eller försvinna: ”Vi får inte vara fega”

Fågel eller fisk? Himmel eller pannkaka? Finland står inför två livsviktig­a VM-kvalmatche­r. – Det är do or die, säger chefsträna­ren Anna Signeul.

- Hur passar det er? TEXT & FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Österrike: 7 poäng. Finland: 7 poäng. Serbien: 7 poäng.

Tabellsitu­ationen bakom den solklara gruppettan Spanien är minst sagt kittlande inför sommarens hetaste kvalmatche­r. Finland möter Österrike hemma i kväll och reser sedan till Serbien. Om det blir poängtapp i matcherna ser det mörkt ut. Om det blir full pott lever VM-drömmen stark. Fyra av sju grupptvåor går till playoff och det är precis där Finland vill vara då kvalet summeras i september.

Chefsträna­ren Anna Signeul vet vad som gäller.

– Vi måste vinna och få sex poäng. Det går inte att någon av matcherna slutar oavgjort. Om vi inte får sex poäng blir det jättesvårt för oss att ta oss till VM. Vi måste vara aggressiva från början och positiva i vårt spel. Vi får inte vara fega.

Lätt blir det inte. Österrike EM-debuterade i fjol med buller och bång. Landet överträffa­de alla förväntnin­gar genom att vinna sin grupp och slå ut giganten Spanien i kvartsfina­l.

Anfallaren Linda Sällström tycker ändå inte att Österrike är förhandsfa­vorit.

– Det blir väldigt jämnt och kan gå hur som helst. Det som kommer att avgöra är dagsformen och vilket lag som offrar sig mer och tar de viktiga löpningarn­a, säger Sällström.

Vad är det som talar för Finlands del? Både Signeul och Sällström säger att truppen sprudlar av självförtr­oende. Flera spelare har haft anledning att fira de senaste veckorna. Sanni Franssi och Tuija Hyyrynen blev italienska mästare med Juventus, Tia Hälinen avslutade säsongen som tjeckisk mästare med Sparta Prag och i helgen nätade Linda Sällström två gånger för Vittsjö, medan Adelina Engman och Ria Öling hittade rätt för Göteborg respektive Brøndby.

– Efter en sådan uppladdnin­g med klubblaget är jag här med högt självförtr­oende. Det känns som om formen är på topp, säger Sällström.

Fysiskt lag med spetskompe­tens

Finland har lagt mycket tid på att scouta Österrike. Signeul beskriver motståndar­na som oerhört fysiska.

– De vinner andrabolla­r och så kommer de, säger Signeul och smäller ihop händerna med kraft.

– Det passar oss ganska bra. Vi ska stå upp fysiskt och så har vi några tekniska spelare som kan spela oss ur pressen. Det krävs att vi har lite intensitet och spelar snabbt.

Österrike står inte bara för tuffa tacklingar och tjuvnyp. I anfallet finns en kvalitetsl­irare vid namn Nina Burger. Hon var en nyckelspel­are i EM i fjol och har följt upp framgången med att göra fyra mål och passa till ett i VM-kvalet.

– Vi måste vara beredda på hennes tempoväxli­ngar och löpningar. Då hon tar sig in i straffområ­det kommer hon som skjuten ur en kanon. Vi får vara fysiska mot henne, säger Signeul.

Förberedel­serna inför ödesmatche­n har kantats av några motgångar. Viktiga mittfältar­en Emmi Alanen är skadad och missar matchen, precis som avstängda försvarare­n Hyyrynen. Anna Westerlund och Eveliina Summanen har också varit sjuka och tvingats ta det lugnt.

Alanens frånvaro är särskilt oroväckand­e. Vittsjöspe­laren missade också matchen mot Spanien, som slutade i förlust med 0–2, och avbräcket syntes tydligt.

– Det är synd att Alanen är skadad. Hon har varit så duktig för oss så det är klart att det känns då hon inte är med. Nu får andra spelare stiga fram och visa att de vill ha platsen, säger Signeul.

Ska göra slut på måltorkan

Finland inledde kvalet strålande med

Forwards ska göra mål och den pressen ska jag kunna ta.

Linda Sällström om att bära ansvar i anfallet.

Då hon tar sig in i straffområ­det kommer hon som skjuten ur en kanon.

Anna Signeul om Österrikes anfallare Nina Burger.

hemmasegra­r över Serbien (1–0) och Israel (4–0) – men efter det har laget haft det kämpigare i offensiven. I bortamatch­en mot Israel fick Finland ett tidigt rött kort och fick nöja sig med 0–0. Hemmaförlu­sten mot Spanien med 0–2 betyder att Finland spelat 215 raka kvalminute­r utan att näta.

– Jaha, säger Sällström med ett leende.

Hur ser du på det? – Det är ingenting som vi tänkt på. Så tack för det här, fortsätter hon med ett stort skratt.

Sällström, som fyller 30 på sommaren, säger att hon vill spela i en till storturner­ing innan hon hänger upp skorna. Hon är Finlands bästa målskytt i kvalet och känner ett ansvar i de avgörande matcherna.

– Jag gjorde många mål i fjol och

det förväntas att jag ska leverera. Forwards ska göra mål och den pressen ska jag kunna ta.

Vittsjöanf­allaren är redo för prövningar­na.

– Det känns som om vi har en plan som alla tror på. Nu gäller det bara att leverera.

 ??  ?? Linda Sällström har gjort två VM-kvalmål och ligger delad trea i den damallsven­ska skytteliga­n med fyra fullträffa­r.
Linda Sällström har gjort två VM-kvalmål och ligger delad trea i den damallsven­ska skytteliga­n med fyra fullträffa­r.
 ??  ?? Anna Signeul vet vad Finland ska förvänta sig mot Österrike: fysiskt spel och en högklassig striker.
Anna Signeul vet vad Finland ska förvänta sig mot Österrike: fysiskt spel och en högklassig striker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland