Hufvudstadsbladet

Korsbandet av – Pitkämäki drömmer ändå om EM

Tero Pitkämäki medger att det här kan bli hans sista säsong – men han vill pröva om det går att kasta i EM.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det såg illa ut när spjutvärld­smästaren Tero Pitkämäki skadade knät i Paavo Nurmi Games i tisdags – och själv befarade han det värsta. En magnetunde­rsökning visar att skadan är till och med värre än han fruktat. Det främre korsbandet är av i vänstra knät, alltså i stödfoten.

– Det var en liten överraskni­ng att främre korsbandet var av. Jag hade väntat mig en skada i sidoledban­det, säger Pitkämäki.

– Då läkaren gav beskedet tänkte jag direkt att säsongen är över. Men han sade att jag inte behöver slänga yxan i sjön. Det finns en liten chans att jag kan börja med kasttränin­g efter 2–3 veckor av rehabilite­ring. Jag bara lyssnade och gapade av häpnad.

Rehabilite­ring

Ett avslitet främre korsband kräver operation och en lång rehabliter­ing, men enligt ortoped Harri Panula kan Pitkämäki eventuellt delta i EM i Berlin i augusti och låta operera knät först i höst. Men det förutsätte­r att rehabilite­ringen går bra, Pitkämäkis knä blir starkare och att han får det stadigt tejpat.

– Pitkämäkis knä och benets muskulatur är i utmärkt skick. Han kan inleda rehabilite­ringen utan tilläggsvi­kter omedelbart. Han kan springa redan nästa vecka, säger Panula.

– Med rehabilite­ringen förstärker han ytterligar­e musklerna kring knät. Om det lyckas att tejpa knät på ett bra sätt finns det ingen orsak varför Pitkämäki inte skulle kunna fortsätta sin säsong och kasta i EM i Berlin.

Pitkämäki tveksam

Enligt Panula finns det exempel på toppidrott­are som kunnat genomföra en lyckad prestation trots ett avslitet korsband. Det är dock ett mysterium hur det ska gå till i praktiken.

– Jag undrar också om det här alls är möjligt. Jag är inte övertygad. Jag måste börja från grundlägga­nde saker och avancera till en prestation med full fart – om jag kommer så långt, säger Pitkämäki till Ilta-Sanomat.

– Ifall att knät ger efter så blir det inget av att kasta spjut. Men om det håller och musklerna tar emot borde det inte vara någon större risk.

Pitkämäki var en av fem idrottsutö­vare som blev utvalda till EM redan i november förra året. Men han tänker inte åka dit som turist.

– Jag måste kunna tävla i FM. Det kan finnas tre andra spjutkasta­re som klarat kvalgränse­n. Jag måste kunna tävla mot dem och helst vinna över dem. Efter en skada som den här har det ingen betydelse vad man kastat under början av sommaren, säger han.

– Det måste också kunna gå att kasta i träning och se om det tar emot. Det gjorde verkligen ont att skada knät.

”Ser inte ljust ut”

I Vanda i maj kastade Pitkämäki fyra gånger över 80 meter och som bäst 82,64. I Åbo blev hans bästa resultat 82,41.

Knäskadan väcker också frågor om Pitkämäkis, 35, framtid. Han medger att en operation och en lång rehabilite­ring blir krävande.

– Jag vill inte fatta beslut om att avsluta karriären mitt under säsongen. Jag vill först pröva det här. Jag måste ändå genomgå en operation i höst och rehabilite­ringen tar sex månader. I det skenet ser fortsättni­ngen inte ljus ut, säger Pitkämäki till Ilta-Sanomat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Tero Pitkämäki har inte gett upp hoppet om att delta i EM i Berlin.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Tero Pitkämäki har inte gett upp hoppet om att delta i EM i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland