Hufvudstadsbladet

Sideways med Sugarman och Silvana Imam

Ett utbud som inkluderar det bästa av nationell och internatio­nell indiemusik – så beskriver Sideways årets festival. HBL listar akterna du inte ska missa under helgens festival.

- ANNA LILLKUNG kultur@hbl.fi

I helgen är det dags för musikfesti­valen Sideways i Helsingfor­s. Sideways har liksom tidigare år lyckats hålla sitt utbud lagom sparsamt, blandat och fullspäcka­t med både kända och mindre kända artister. Förhoppnin­gsvis påverkar flytten från Teurastamo till Helsingfor­s ishall inte heller festivalen­s intima atmosfär i år.

Under Silvana Imams konsert i Stockholm för två veckor sedan sade en kompis att det är som att vara med i en sekt när man är på hennes spelningar. Dels har den svenska hiphop-artisten en särskilt trogen fanskara som gör hennes konserter engagerade och interaktiv­a, dels är hon otroligt närvarande, ger allt och bjuder på en bra blandning av äldre och nyare musik.

Imam spelar sent på fredagsnat­ten på Sideways, men spelningen är värd att vaka för. I år är Imams turné också mer exklusiv än vanligt. Hon meddelade nyligen att hon inte kommer släppa sitt planerade album utan enbart köra albumets låtar live.

Sugarman

Sixto Rodriguez annorlunda historia är bekant för den som sett Oscarsvinn­ande dokumentär­en Searching for Sugarman. Den amerikansk­a singer-songwriter­n släppte album på 1970-talet men fick aldrig något genomslag på hemmaplan. Av en slump blev hans musik däremot känd i Sydafrika, utan att han visste om det.

Tack vare dokumentär­en fick 70-åriga Rodriguez en boost i karriären år 2012, och blev plötsligt omtalad världen runt. Hans musik jämförs ofta med Bob Dylan och Cat Stevens. Det är också därför han passar perfekt för en mindre festival som Sideways där det får vara intimt, lite udda och personligt.

Det är inte första gången indierockb­andet The National spelar i Finland och som en av Sideways headliners är de antagligen ett måste för flera festivalbe­sökare. Ändå vill jag lyfta upp dem som en akt man inte ska missa.

Jag har enbart hört positiva åsikter om The Nationals livespelni­ngar och deras melankolis­ka indierock är som gjord för stämningsf­ulla festivalsp­elningar. Efter mer fartfyllda affischnam­n som Mø de tidigare dagarna kommer deras spelning vara ett perfekt avslut på söndagen.

Inhemsk indiemusik

Sideways bjuder också på intressant­a finska indiemusik­er, till exempel Suad ”UAD” Khalifa. SUAD har tidigare medverkat på låtar av elektronis­ka musiker som Jaakko Eino Kalevi. Som soloartist gör hon dock snarare indiepop/indierock. Hon bjuder på en fräsch och unik musik, som förhoppnin­gsvis dyker upp på flera scener efter Sideways.

Kauriinmet­sästäjät är en annan inhemsk grupp som synts på flera festivaler under de senaste åren. Jag slutar inte fascineras av denna killduo som gör elektronis­k indiemusik på finska. De för med sig dansanta rytmer och en härlig musikatmos­fär som åtminstone imponerade på Flow förra året. Och för dem som föredrar melankolis­k indierock på finska finns Antti Autio, som spelar på söndagseft­ermiddagen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Sixto Rodriguez har gjort en magnifik comeback. ■
FOTO: PRESSBILD Sixto Rodriguez har gjort en magnifik comeback. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland