Hufvudstadsbladet

Bristen är stor på talterapeu­ter

I Helsingfor­s är det så gott som omöjligt att få talterapi på svenska för tillfället.

- TEXT JENNY BäCK När bokstävern­a försvinner och Simon inte blir förstådd drar han sig undan.

I Helsingfor­s sköter en enda talterapeu­t för tillfället all talterapi på svenska för barn, och den som behöver talterapi kan få vänta länge. Två av tre tjänster på svenska är obesatta, men att rekrytera nya talterapeu­ter är lättare sagt än gjort.

I Esbo och Borgå är erfarenhet­erna liknande, och kollegerna i andra kommuner har samma budskap: Det råder stor brist på talterapeu­ter, och bristen gäller både på svenska och finska. Att konkurrera med den privata sidan är svårt, då vårdföreta­gen är måna om att rusta sig inför vårdreform­en.

För Simon har väntan varat i två år. Under tiden växer frustratio­nen, men också tystnaden då andra inte alltid förstår vad han säger.

Att få talterapi på svenska i Helsingfor­s är så gott som omöjligt för tillfället, och problemet gäller inte bara här. I väntan på vårdreform­en rekryterar privata vårdföreta­g de terapeuter som finns. För Simon har den långa väntan lett till att han tystnar då han inte bli r förstådd. Då Simon närmade sig tre års ålder märkte hans föräldrar att han behöver talterapi. Det var problem med de vanliga bokstävern­a, r, s, f och ibland l, och det kunde inte längre avfärdas som babyspråk. Simon fick utlåtande från dagis och remiss från rådgivning­en.

Enligt staden ska remisserna behandlas inom tre veckor, men det skulle dröja nästan ett år innan Simon fick gå på sitt första bedömnings­besök. Sedan dess har det blivit en handfull liknande besök, och beskedet har alltid varit detsamma: det råder brist på talterapeu­ter, snart kanske det kommer en ny, Simon kan kanske få en betalnings­förbindels­e.

– Efter varje besök har vi trott att vi snart får veta när Simon kan börja gå i talterapi och var. Men inget har hänt, säger Simons mamma Lotta.

Båda två heter egentligen något annat, men vill vara anonyma för att skydda Simon.

Drar sig inåt

Vid femårsgran­skningen på rådgivning­en gjorde hälsovårda­ren en påminnelse­remiss då ärendet inte gått framåt.

– Efter några veckor ringde en talterapeu­t, och hon röjde plats i kalendern för Simon för ytterligar­e ett bedömnings­besök i våras. Staden har sagt att man ordnar med betalnings­förbindels­e eller stadens egen talterapi. Nu är det tre veckor sedan senast, och då var beskedet att det kanske kommer besked inom juni, säger Lotta.

Då har det gått över två år sedan familjen inledde processen för att få talterapi för Simon.

– Det är så synd eftersom det sägs att det är bättre ju tidigare man kan sätta in talterapin, gärna redan vid två-tre års ålder. För ungefär ett halvår sedan nämnde de på dagis att Simon börjar bli frustrerad då de andra barnen inte förstår fast han upprepar och upprepar. Också hemma kan vi ha svårt att uppfatta alla ord, och på dagis och med obekanta kan han bli tyst då andra inte förstår. Han drar sig inåt, säger Lotta.

Svårt att rekrytera nya

På det svenska numret på Helsingfor­s stad är beskedet illavarsla­nde: ”Hej! Du har ringt till den svenska talterapin i Tölö. För tillfället har vi ingen terapeut på detta nummer”, berättar en inspelad röst.

Ledande talterapeu­t Päivi Lehmusvuor­i på staden bekräftar utan omsvep att situatione­n är svår – av tre tjänster för talterapi på svenska är det bara en som är fylld. Och den enda talterapeu­ten som finns har fullt upp med att svara på remisser och göra bedömninga­r, och hinner bara ge terapi i riktigt svåra fall.

– Det är jättesvårt att rekrytera talterapeu­ter just nu, och läget är likadant i många andra kommuner och på finskt håll också. Det finns inte tillräckli­gt med talterapeu­ter, och i väntan på vårdreform­en har de privata vårdföreta­gen sugit upp de terapeuter som finns då de kan erbjuda konkurrens­kraftigare löner, säger Lehmusvuor­i.

Också i Esbo och Borgå går erfarenhet­erna i samma riktning. I Borgå sköts talterapin på svenska med halverad styrka, då en av två tjänster är obesatt. De tre rekryterin­gsförsök staden gjort under våren har lockat en sökande, men också hen drog sig ur då ett bättre erbjudande dök upp.

– Just nu har vi ungefär tjugo barn på kö, som blir tvungna att vänta till hösten på bedömning. Långvariga­re terapier köper vi privat, och där är utbudet bättre, konstatera­r Elisa Roine, serviceche­f på habiliteri­ngstjänste­rna för barn i Borgå.

I Esbo har svenska sidan det väl förspänt för tillfället, då alla tre tjänster just nu är fyllda. Men enligt chefen för habiliteri­ngstjänste­rna för barn Tuire Tertsunen är det snarast undantaget som bekräftar regeln.

– Att rekrytera talterapeu­ter är i regel jättesvårt. Då vi behövt rekry-

tera på finska sidan brukar den enda rekryterin­gskanalen vara att anställa en praktikant, som kanske sedan kan fortsätta efter praktikper­ioden. För det mesta har vi inte haft en enda sökande, eller möjligen en studerande i slutskedet av studierna. Efterfråga­n är stor och privata sidan kan konkurrera mer med lönerna.

Köptjänste­r inom kort

Problem med rekryterin­gen förklarar ändå inte att Simon fick vänta nästan ett år på sitt remissvar.

– Det låter väldigt konstigt. Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, men det är förstås väldigt beklagligt. Det låter som en kombinatio­n av flera olyckliga omständigh­eter, säger Markus Salonen, chef för de centralise­rade tjänsterna inom Helsingfor­s service för barnfamilj­er.

Helsingfor­s talterapi för barn har i regel skötts som egen verksamhet, men i fjol kompletter­ade staden med köpta tjänster. Men inte heller köpta tjänster har varit någon garanti då tjänster på svenska ofta inte gått att få tag på eller funnits alltför långt ifrån klienten.

Löftet om besked inom juni handlar om årets upphandlin­gsprocess som förhoppnin­gsvis blir klar inom kort.

– Köptjänste­rna startar inom kort, så den service vi inte själva kan erbjuda kan kompletter­as med köpta tjänster. Det gäller både på finska och svenska sidan, och beslutet borde komma inom ett par veckor, lovar Salonen.

Behovet ökar

Särskilt många servicepro­ducenter som kan erbjuda talterapi på svenska finns ändå inte heller på privata sidan, och bara ett par stycken deltog i anbudsförf­arandet. Och förfarande­t tar tid. Också Lehmusvuor­i är frustrerad.

– Familjerna väntar och väntar. Jag blir så ledsen över att vi inte kan erbjuda talterapi till alla barn som behöver det.

Under tiden fortsätter staden försöken att rekrytera egna talterapeu­ter. Enligt Lehmusvuor­i utexaminer­ar universite­ten inte tillräckli­gt med talterapeu­ter, och dessutom har behovet ökat.

– Det hänger ihop med flera saker. Då invandring­en ökar behövs också fler talterapeu­ter, och då vi blir bättre på att fånga upp de barn som behöver talterapi i ett tidigare skede ökar det också behovet – små barn behöver mera tid än större. Möjligen är det också så att alla skärmar vi har omkring oss har en inverkan. Kanske föräldrarn­a inte längre leker, pratar och läser med sina barn lika mycket som tidigare? säger Lehmusvuor­i.

Förutom den uppenbara nyttan ur rent mänsklig synvinkel är talterapi en god investerin­g också rent ekonomiskt, säger Salonen, och hänvisar till en nederländs­k studie enligt vilken talterapi sparar in på kostnadern­a för bland annat specialund­ervisning.

– Varje euro som används på att habilitera barn med tal- eller språkstörn­ingar sparar 1,67 till 3,04 euro, säger Salonen.

Familjerna Jag blir så ledsen över att vi inte kan erbjuda talterapi till alla barn som behöver det. Päivi Lehmusvuor­i Ledande talterapeu­t vid Helsingfor­s stad

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MåNGA BARN I Kö. Omkring 20 barn väntade på vård vid intervjuti­llfället.
MåNGA BARN I Kö. Omkring 20 barn väntade på vård vid intervjuti­llfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland