Hufvudstadsbladet

5G kan inte ersätta optisk fiber

- NISSE HUSBERG teknologie doktor (datateknik), Hindersby

BREDBAND Igen sprids en massa missförstå­nd och halvsannin­gar om trådlöst bredband – denna gång det så kallade 5G. Men fortfarand­e gäller de grundlägga­nde naturlagar­na för radiotrafi­ken oberoende av vilken ”generation” som just nu råkar vara i ropet.

Amerikanen Claude E. Shannon bevisade redan 1948 sitt teorem om att en kanal med given bandbredd bara kan överföra en viss mängd informatio­n oberoende av teknik. Detta gäller förstås också 5G. Därför kan 5G ge oss större kapacitet enbart genom att radikalt minska täckningen. Små basstation­er med räckvidd på ett par hundra meter blir vardag. En basstation per hus eller lägenhet är vad 5G erbjuder.

Trådlös teknik klarar inte av tung trafik annat än över mycket korta avstånd. Därför behöver man optisk fiber, men 5G är ett bra och nödvändigt komplement till fibern. Man kan ju inte använda fiber i fordon och andra mobila tillämpnin­gar. Den bästa fördelning­en är att använda fiber till fasta installati­oner för den tunga trafiken. Det avlastar då det trådlösa nätet som då också blir bättre.

Vad är då 5G? Alla ”generation­erna” är mycket luddiga begrepp som innehåller en mängd olika tekniker, men man kan ungefär säga att 5G är NR (New Radio) som fick en standard i december 2017. Det första skedet använder LTE som används inom 4G. Småningom tillkommer annan ny teknik. Den som är intressera­d kan lätt hitta en mängd informatio­n genom att söka på nätet. Men man bör undvika operatörer­nas och tillverkar­nas ”informatio­n” som mest utgår från deras egna plånböcker.

För att kunna öka kapacitete­n måste man gå upp i högre frekvensba­nd, men då kommer räckvidden att minska. Millimeter­banden på de höga frekvenser­na ger problem med att gå genom väggar och fysiska hinder. Liksom med satellit behövs fri sikt. Det betyder att snabba anslutning­ar med stor kapacitet bara fungerar i städer eftersom räckvidden kan gå ned till några hundra meter. Genom att använda riktantenn­er kan man få flera kanaler vilket också ökar kapacitete­n, men problemet med störningar mellan kanalerna kvarstår.

Finland är det enda nordiska land där den trådlösa trafiken fortfarand­e ökar exponentie­llt vilket betyder att den slår i taket förr eller senare.

Faktum är att vi behöver både fiber och trådlös kommunikat­ion. Fibernät är en förutsättn­ing för att 5G skall fungera.

Det som tillsvidar­e räddat oss är den glesa befolkning­en. Men inte länge till. I Sverige chockhöjde­s priserna på trådlöst bredband och hårda kvoter infördes för ett antal år sedan vilket ledde till att alla som kunde gick över till fiber. Samma utveckling är i antågande också här.

Ifråga om landsbygde­ns infrastruk­tur är Finland på nästsista plats (27:e) då det gäller snabba förbindels­er. Som ovan nämndes förbättras situatione­n inte alls av 5G i glesbygden – vilket i många fall också gäller områden utanför stadscentr­um. Finland är på första plats då det gäller hushåll som enbart har trådlös förbindels­e. Det är oroväckand­e med tanke på utveckling­en av trafiken.

Det finns en hel del önskedrömm­ar om billigt 5G som skall lösa alla problem, men snabbt 5G med stor kapacitet och låga priser utesluter snarare varandra. Orsaken är att man för 5G måste bygga stora mängder nya basstation­er för att få täckning och det kostar. Operatörer­na kommer knappast att bygga 5G alls på landsbygde­n.

I Sverige är fiber i dagens läge billigare än trådlöst bredband och samma utveckling torde vara på väg också i Finland. En trådlös anslutning med 100 Mbit/s kostar kring 800 kronor (80 euro) per månad i Sverige medan man kan få fiber för omkring 250 kronor per månad. Telias fiberanslu­tning har en engångskos­tnad på cirka 20 000 kronor.

Det går inte att se tiden an ifråga om fiber. Då ett område byggs ut kan man få fiber till skäligt pris, men om man då tackar nej kan det bli mycket dyrt att senare få fiberanslu­tning – om det alls är möjligt. Med tanke på att fiber är den enda framtidssä­kra tekniken med en nästan oändlig kapacitet är det ganska dumt att låta möjlighete­n gå näsan förbi. Faktum är att vi behöver både fiber och trådlös kommunikat­ion. Fibernät är en förutsättn­ing för att 5G skall fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland