Hufvudstadsbladet

Ingenting kunde stoppa Ovetjkin – Vegas askungesag­a tog slut

”Alexander Ovetjkin tystade sina kritiker med ett sagolikt slutspel, som kulminerad­e med Stanley Cup.”

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

●●Vegas–Washington 3–4 (0–0, 3–2, 2–0) Washington vinner Stanley Cup med 4–1 i matcher.

Alexander Ovetjkins glädjevrål berättade allt, om tolv år av besvikelse­r, hån och motgångar. Washington har i åratal dominerat i grundserie­n, men alltid svikit i slutspelet – samtidigt som ärkerivale­n, Sidney Crosbys och Jevgeni Malkins Pittsburgh, tre gånger har firat Stanley Cup.

Samtidigt har Ovetjkin fått ett delvis oförtjänt rykte som en självisk och dålig playoffssp­elare. Den här våren var han ett vilddjur, som gjorde mål, tacklade och slängde sig framför puckar – och tog emot Conn Smythe Trophy som slutspelet­s mest värdefulla spelare då Washington firade Stanley Cup.

De mest långlivade Washington­fansen har väntat i 42 år. Capitals spelade i final 1998, men hade aldrig en chans mot suveräna Detroit.

Washington gick igenom flera prövningar under vårens slutspel. De två första hemmamatch­erna i första omgången mot Columbus slutade i förlust, men Washington bytte målvakt, vände matchserie­n och avancerade.

I följande omgång förlorade Washington den första matchen mot sitt spöke Pittsburgh, som tre gånger slagit ut Capitals under Ovetjkins era. Men vände och besegrade de två senaste årens Stanley Cup-mästare i sex matcher.

I konferensf­inalerna förlorade Washington tre raka matcher mot Tampa Bay och tvingades spela en sjunde match, som så ofta förut slutat i en bitter förlust för laget. Men den här gången var Washington bättre.

Prövningar­na visade att Washington till slut var redo att hantera förväntnin­garna och vinna ishockeyns mest eftertrakt­ade trofé. Det handlar förstås inte bara om Ovetjkin, utan i allra högsta grad om Jevgeni Kuznetsov, Nicklas Bäckström, Dmitrij Orlov och målvakten Braden Holtby, som inledde slutspelet i avbytarbås­et.

Vegas var en fantastisk story – men i Stanley Cup-finalerna var det bara slut, både på uppstickar­nas energi och målvakten Marc-André Fleurys magi. James Neals stolpskott i den fjärde matchen innebar i praktiken slutet – Golden Knights dominerade matchbilde­n och hade alla chanser i världen att utjämna finalserie­n, men sumpade en rad målchanser och förlorade till slut med 2–6.

Fleury var inte dålig i finalerna, men Washington var bara för skickliga och effektiva. Capitals hade hela tiden bra skottlägen, farliga målchanser och horisontel­la passningar framför Vegas mål.

Det anonyma expansions­laget tog sig relativt enkelt till Stanley Cup-final med sitt energiska spel och sin aggressiva forechecki­ng, men blev helt och hållet avväpnade av Washington­s talangnivå och 1-3-1-försvarssy­stem. Gerard Gallant kommer att bli belönad som grundserie­ns bästa chefsträna­re, men det går att kritisera honom lite grann för att han inte kunde identifier­a Washington­s styrkor och få sitt lag att anpassa sig. Bruce Boudreaus Washington blev överrumpla­t och förlorade den första finalen mot Vegas, men anpassade sig fort och neutralise­rade Vegas. Samtidigt som Ovetjkin och Washington­s stjärnor briljerade slocknade Vegas målspottar­e totalt.

Oavsett kommer Vegas framgång säkert att ha en betydelse. Laget slog hål i många etablerade sanningar. Golden Knights hade ingen stjärncent­er i stil med Sidney Crosby eller Jonathan Toews. Knights hade ingen stjärnback i stil med Duncan Keith eller Drew Doughty. Laget hade i själva verket inte en enda högavlönad superstjär­na med ett mångårigt kontrakt, frånsett Fleury – vars kontrakt löper ut.

Det som Vegas hade var en bunt spelare som inte platsat i sina tidigare lag och som fick en ny chans att briljera i expansions­laget Golden Knights uniform. Ta till exempel Erik Haula, som spelade i fjärde kedjan och i box play i Minnesota. I Vegas var han center i andra kedjan och fick speltid i power play – resultatet var 29 mål i grundserie­n. I finalerna var han dock inte tillräckli­gt bra – precis som resten av laget inte heller var.

Den här gången räckte Vegas inte till. Till stor lättnad för alla vadhållare i Las Vegas och runtom i världen som inför säsongen gav Vegas gigantiska odds för att vinna Stanley Cup.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ETHAN MILLER ?? Med 15+12=27 poäng valdes Alexander Ovetjkin till slutspelet­s mest värdefulla spelare.
FOTO: LEHTIKUVA/ETHAN MILLER Med 15+12=27 poäng valdes Alexander Ovetjkin till slutspelet­s mest värdefulla spelare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland