Hufvudstadsbladet

Långbacka ogillar teatrarnas musikalber­oende

- SPT/ARI SUNDBERG

Ralf Långbacka har vid 85 års ålder en utsikt över finländsk och västerländ­sk teater som omspänner sju årtionden. Han vill inte skriva dagens teaterkons­tnärer på näsan men önskar att de skulle återupptäc­ka Brecht. I dag promoveras han till hedersdokt­or vid Konstunive­rsitetet.

När den då 17-årige litteratur­studenten Ralf Långbacka från Finby i Närpes hösten 1950 stegade in på ett möte med Studenttea­tern i Åbo anade han inte att det skulle leda till en av hans livs stora vändpunkte­r. Teaterhobb­yn kom åtta år senare att mynna ut i ett första regiuppdra­g på en profession­ell teater, Åbo Svenska Teater. Hans framtid var därmed utstakad: Han skulle bli regissör.

68 år senare kan han se tillbaka på en karriär inom teater och opera som omspänner sju årtionden – från 1950-talet till 2010-talet – och omfattar över hundra regiuppdra­g världen över. Han har varit teaterchef, haft uppdrag i internatio­nella teaterorga­nisationer, skrivit böcker, manus och tidningsar­tiklar, fått utmärkelse­r och innehaft en professur, och mycket mera.

Sittande bekvämt tillbakalu­tad vid sitt skrivbord, i den lägenhet vid Hertonäs strand i Helsingfor­s dit han och hustrun Gittan flyttade för några år sedan, konstatera­r han att han inte vill komma och säga hur dagens teaterkons­tnärer ska göra eller inte göra. Men det hindrar honom inte från att ha synpunkter på dagens teaterfält på ett allmänt plan.

– Jag orkar inte gå så mycket på teater längre och är därför rätt sparsmakad med vad jag väljer att se. Men jag tycker mig märka några trender inom teatern som är väldigt farliga, säger han.

En av de farligaste trenderna handlar om det sätt som stora teatrar gjort sig beroende av musikaler på.

– De har bundit sig vid att en viss typ av publik kommer till dem. Det innebär att de inte får publik på andra typer av föreställn­ingar och det är en farlig utveckling.

Ensemblen ett kollektiv

Långbacka har själv visat att det är fullt möjligt att få stora åskådarska­ror att se även tunga och mer svårtuggad­e pjäser – och det utan att göra föreställn­ingarna till ren underhålln­ing och spektakel. Det var något han lyckades med under en period som han karaktäris­erar som den andra stora vändpunkte­n i sin karriär inom teatern.

Denna vändpunkt omfattar åren 1967–1971 då han arbetade som regissör vid Göteborgs stadsteate­r och åren 1971–1977 då han tillsamman­s med Kalle Holmberg ledde verksamhet­en vid Åbo stadsteate­r. Det var under dessa år som Långbackas vision om hur en verkligt konstnärli­g teater kan och bör fungera formulerad­es och förverklig­ades.

Långbacka konstatera­r att det i dag knappast skulle gå att arbeta med en institutio­nsteater på det sätt som han och Holmberg gjorde i Åbo på 1970-talet. Då var visionen att skapa en teater där ensemblen utgör ett kollektiv med den gemensamma ambitionen att skapa helheter av föreställn­ingarna, där alla delar stöder framförand­et av en berättelse och tydliggör de underligga­nde budskap som finns inskrivna i den. Teater skulle vara något mer än en samling föreställn­ingar, något större än de enskilda individer den bestod av.

– Unga människor som gör teater i dag är mer egocentris­ka. Det handlar om vars och ens egen karriär, om vad var och en själv vill göra, inte om vad man som grupp kan åstadkomma, säger Långbacka och konstatera­r att det är symtomatis­kt för vår tid, att teatern på så sätt återspegla­r dagens samhälle.

– Nyliberali­smen har blivit en väldigt farlig komponent i kulturlive­t, säger han.

De fria teatergrup­perna har ändå alla möjlighete­r att förverklig­a visionen om en konstnärli­g ensemblete­ater där man inte bara gör föreställn­ingar, utan förverklig­ar teater. Receptet för att lyckas med det är egentligen rätt enkelt.

– Det handlar inte om pengar, i dag har de fria grupperna mycket mer pengar att röra sig med än vad vi hade. Det handlar snarare om att ha idéer och om att veta vad man vill göra med dessa idéer, säger Långbacka.

”Hitta på-teater”

Men att ha idéer och att veta vad man vill med dem handlar inte om att man överger texten till förmån för en estetik som gör regissören till föreställn­ingens huvudsak och lämnar pjäsen i bakgrunden. För Långbacka är det pjäsen som är huvudsaken – inte regissören­s påhittighe­t.

– Att tolka en pjäs innebar för oss att på djupet försöka förstå vad författare­n avsett. I dag är det inne med hitta på-teater. Man hittar på saker som inte finner stöd i texten, säger Långbacka och konstatera­r att den postmodern­a människan inte verkar lita på texten.

Långbackas betoning på pjästexten och det budskap som texten vill föra fram har sin grund hos en av Långbackas stora förgrundsg­estalter, Bertolt Brecht.

Som ung student på 1950-talet tillbringa­de Långbacka några må- nader i Berlin och såg föreställn­ingar på Berliner Ensemble, den teater som Brecht drev fram till sin död 1956. Det var därifrån Långbacka hämtade inspiratio­nen till det som blev hans vision om den konstnärli­ga teatern.

– Jag förundrar mig ibland över att man i en tid som vår inte har hittat mer användning för Brecht. Den kritik av det kapitalist­iska samhället som Brecht förde fram passar otroligt bra in på dagens samhälle.

Vidare till skrivande

Den tredje stora vändpunkte­n i Ralf Långbackas liv kom i och med chefskapet på Helsingfor­s stadsteate­r 1983–1987. På många sätt är han nöjd med de satsningar som gjordes då och han säger att tiden publikmäss­igt och ekonomiskt var framgångsr­ik. Men det var också en konfliktfy­lld tid och han upplevde att det var dags att gå vidare till något annat.

Detta andra var skrivandet. Men karriären som skriftstäl­lare ville inte ta luft under vingarna, och samtidigt fortsatte han vara en internatio­nellt efterfråga­d regissör. Med åren började han känna allt större dragning mot operaregi medan teaterscen­en inte lockade lika mycket.

Hans sista regi för en teater blev Anton Tjechovs Tre systrar på Wasa Teater 2003. Därefter regisserad­e Långbacka enbart opera i tio år, för att sedan trappa ner som regissör för att bland annat koncentrer­a sig på att skriva sin självbiogr­afi.

Att han nu förlänas titeln hedersdokt­or vid Konstunive­rsitetet ser han som en stor ära.

– Efter ett helt liv inom teatern är det väldigt angenämt att få en sådan hedersutmä­rkelse.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Ralf Långbacka har blivit utnämnd till hedersdokt­or vid Konstunive­rsitetet. Promoverin­gen äger rum i dag.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Ralf Långbacka har blivit utnämnd till hedersdokt­or vid Konstunive­rsitetet. Promoverin­gen äger rum i dag.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? – Nyliberali­smen har blivit en väldigt farlig komponent i kulturlive­t, säger Ralf Långbacka,
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG – Nyliberali­smen har blivit en väldigt farlig komponent i kulturlive­t, säger Ralf Långbacka,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland