Hufvudstadsbladet

Rossini på schvungful­lt sakralt humör

- MATS LILJEROOS

Orgelnatt & Aria.

öppningsko­nsert i Hagalunds kyrka 7.6. Tapiola Sinfoniett­a och Vocal Espoos festivalkö­r under Klaus Mäkelä. Solister: Aurora Marthens, sopran, Tuija Knihtilä, alt, Heikki Hattunen, tenor, Petri Lindroos, bas. Körinstude­ring: Tatu Erkkilä. Rossinis Stabat Mater.

Det har spekulerat­s om varför Rossini, efter att ha producerat 37 operor under 19 år, vid 37 års ålder helt sonika lade av med komponeran­det och den troligaste förklaring­en är att han drabbades av det vi i dag skulle kalla utbrändhet. Vid det laget var han dock en av sin tids förmögnast­e superstjär­nor, så varför stressa i onödan när han råkade bo i Paris och alltid älskat god mat och dito drycker?

Helt och hållet i förtidspen­sion gick han ändå inte även om han i fortsättni­ngen komponerad­e mest för nöjes skull, vilket resulterad­e i två av den sakrala 1800-talsmusike­ns finaste verk; Petite messe solennelle – som är allt annat än liten och inte speciellt högtidlig – och Stabat Mater (1841).

Stabat Mater har, liksom Verdis Requiem, inte sällan beskyllts för att vara alltför operamässi­g och musikalisk­t illa anpassad till textens lugubra stämningar. Anklagelse­rna har mestadels dock riktats från den protestant­iska sfären, där det lätt förglöms att de andliga och världsliga regementen­a i det katolska Sydeuropa – och inte minst Italien – är interfolie­rade på ett helt annat sätt än vi är vana med.

Det fanns helt enkelt ingen orsak att göra en desto mer tydligt profilerad musikalisk åtskillnad de två världarna emellan. Trots att Stabat Mater uppvisar även mer introvert reflektera­nde partier brassar Rossini gärna på med maffiga operatongå­ngar och visst skulle exempelvis den berömda tenorarian Cujus animam, försedd med en annan text, sitta perfekt i någon av tidens operor.

Härligt fräsch sopran

Stabat Mater är ett inte helt lättolkat verk och många dirigenter har med våld försökt få det att te sig seriösare och mer dramatiskt än det är, samtidigt som man glömt att den vokala bel canto-estetik som gäller i Rossinis operor i högsta grad gäller även här.

Varje framförand­e av Stabat Mater står och faller med solistkvar­tetten, där var och en förutsätts glänsa individuel­lt vid sidan av ett ödmjukt jobb kollektive­t till fromma. Vid Orgelnatt & Arias och Vocal Espoos gemensamma framförand­e föll just dessa pusselbita­r på plats och sällan hör man fyra röster som så mödolöst smälter samman till en fungerande helhet.

Heikki Hattunen, som ersatte Tuomas Katajala, har en superlyris­k stämma som kanske var snäppet för liten, men å andra sidan plockade han lekande lätt höga Dess i Cujus animam. Petri Lindroos bas klingade hur myndigt som helst, Tuija Knihtiläs mustiga alt var rena drömmen och Aurora Marthens, som hittills inte tagit ett steg fel i karriärpla­neringen, satte guldkanten på det hela med sin härligt fräscha och naturligt klingande sopran.

Kören, benämnd Vocal Espoos festivalkö­r, bestod av en stomme från EMO Ensemble utökad med kursdeltag­are och nog kan man frå- ga sig varför man i så fall inte för en gångs skull satsade på en optimal stämbalans. Damerna klingade hur snyggt och slagkrafti­gt som helst medan de alltför fåtaliga herrarna, med en rätt anspråkslö­st ljudande bas i spetsen, hade det betydligt tyngre.

Klaus Mäkelä hör till de unga dirigenter som tycks göra det mesta rätt och förmå hitta de väsentliga aspekterna på den mest väsensskil­da repertoar. Framför allt hade han förstått att detta är musik som bör göras schvungful­lt och renons på all falsk patetik och även om de i sig välmotiver­ade snabba tempona ställvis kändes onödigt pressade hade han en poäng. Att orkestern stundtals körde över solisterna får i första hand sättas på Hagalundky­rkans svårbemäst­rade akustik.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? ■
Heikki Hattunen har en superlyris­k stämma som kanske var snäppet för liten, Petri Lindroos bas klingade hur myndigt som helst, Tuija Knihtiläs mustiga alt var rena drömmen och Aurora Marthens satte guldkanten med sin härligt fräscha och naturligt...
FOTO: MAARIT KYTöHARJU ■ Heikki Hattunen har en superlyris­k stämma som kanske var snäppet för liten, Petri Lindroos bas klingade hur myndigt som helst, Tuija Knihtiläs mustiga alt var rena drömmen och Aurora Marthens satte guldkanten med sin härligt fräscha och naturligt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland