Hufvudstadsbladet

Mariehamn värdhamn för nästa The Tall Ships’ Races

- SPT/ZACHARIAS HäGERSTRAN­D

För trettio år sedan var Mariehamn senast värdhamn för seglingsev­entet The Tall Ships’ Races och 2021 är det dags igen. Då väntas västra hamnen fyllas av segelfarty­g.

Redan 2014 sparkades projektet i gång av Åländska segelsälls­kapet, ÅSS, som skickade in en ansökan om att få vara värdhamn för evenemange­t som arrangeras av Sail Training internatio­nal, STI. Lobbandet har i stort gått ut på att övertyga STI om att det både finns intresse och utrymme för båtarna, vars antal beräknas vara runt 100.

– Vi har bevisat att vi klarar av sådana här evenemang med stor succé. Mariehamn har ju dessutom en stark tradition av sjöfart och är ett välkänt namn i den världen. Man känner till Pommern och sjöfartsmu­seet, säger Björn Kalm från ÅSS.

Stadens och hamnens storlek har man vänt till sin fördel i ansökan.

– Det blir spännande. Mariehamn är en liten stad, men vi fokuserar på närheten, det familjära och pittoreska. Folket ombord på båtarna kommer att få bekanta sig med varandra, säger Terese Flöjt från Mariehamns stad.

Budgeten för evenemange­t ligger på två miljoner euro som kommit från olika fonder och Mariehamns stad. Kostnaden ska man ta igen genom intäkterna från turismen och diverse sponsorer. Man planerar också att lansera ett trainee-program för ungdomar som ska få möjlighet att arbeta på fartygen.

– Med det här evenemange­t vill vi också blåsa nytt liv i intresset för sjöfarten bland de unga, säger Emma Dahlén, från Mariehamns stad.

Den 22 till 25 juli 2021 kommer Mariehamn agera värdhamn.

 ?? FOTO: /SPT ?? Mari Rosenqvist, Allan Palmer, Björn Kalm, Janne Engblom, Emma Dahlén och Terese Flöjt är glada över att kunna presentera Mariehamn som värdhamn för The Tall Ships Races 2021.
FOTO: /SPT Mari Rosenqvist, Allan Palmer, Björn Kalm, Janne Engblom, Emma Dahlén och Terese Flöjt är glada över att kunna presentera Mariehamn som värdhamn för The Tall Ships Races 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland