Hufvudstadsbladet

Oenighet om skolan ska förlängas i början eller slutet

Partikongr­essernas linjetal gav föraning om valfrågorn­a

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

När de två regeringsp­artierna Centern och Samlingspa­rtiet lagt nedskärnin­garna i utbildning­en bakom sig, presentera­r de nu olika linjer kring vad som borde göras.

När Juha Sipilä och Petteri Orpo höll respektive linjetal på partikongr­esserna i går tog båda upp utbildning­sfrågor.

Juha Sipilä säger att Centern vill förlänga läroplikte­n med ett år, för att motverka att man slutar utbildning­en före andra stadiet. Petteri Orpo (Saml) anser att skolan ska förlängas i den tidigare ändan – genom att införa tvåårig förskola, redan från fem års ålder.

Både Sipilä och Orpo blev omvalda som partiledar­e. Sipiläs planer på att också fortsätta som statsminis­ter prövas redan om tio månader. Får han leda också nästa regering kan den driva också trevligare reformer än de trista men nödvändiga som bankats igenom under den här valperiode­n, säger han.

På Centerfält­et är många aktiva nöjda med sin ordförande, men andra menar att Centern försummat bönderna.

Med tio månader till nästa riksdagsva­l, och en färsk blomsterkv­ast efter att ha blivit omvald som partiledar­e i går, stakade Petteri Orpo ut Samlingspa­rtiets fixpunkter i sitt linjetal.

Han tog avstamp i att det uppstått en stark, internatio­nell politisk kraft i all protestand­a och polariseri­ng.

– Människor som upplever att de förlorat på globaliser­ingen har blivit en av de starkaste förändring­skrafterna i politiken. Nationalis­m, rasism och protektion­ism har synts ute i världen och i Europa som politiskt bränsle. Och gör det alltjämt. Vi ser en uppdelning i vinnare och förlorare, optimister och pessimiste­r, världsmedb­orgare och lokalister, säger Orpo och tillägger att Samlingspa­rtiet ska vara den kraft som driver ett fritt och öppet och internatio­nellt samhälle.

”Fackrörels­en bromsar”

Han kastade en handske framför fackföreni­ngsrörelse­n i sitt linjetal.

– Här är en utmaning för er: Uppvisa lösningar i stället för att bromsa. Ta modell av de bästa erfarenhet­erna från era systerorga­nisationer i Sverige och Tyskland.

– I dag är det inte i första hand de fast anställda som behöver er hjälp, utan de som blivit en siffra i statistike­n över strukturel­l arbetslösh­et.

Orpo vill bland annat att alla företag ska kunna förhandla lokalt om arbetsvill­koren, inte bara de företag som hör till arbetsgiva­rförbund.

Orpo driver också fram lägre skatter för medelinkom­sttagare, vilket genast rönte kritik från SDP-håll, och så talar han om så kallad medborgark­apitalism.

– Vi vill att småplacera­re, medborgark­apitalisme­n, ska puffas mer. Över 800 000 finländare ägde i fjol börsaktier. Alltså var sjätte finländare.

Samlingspa­rtiets linjetal om utbildning­sfrågor skiljer sig från tongångarn­a på Centerns partikongr­ess, där partiledar­en, statsminis­ter Juha Sipilä (C) talade om förlängd läroplikt.

– Problemet är de som avbryter skolgången. Det löser man inte med tvång. Tanken att mekaniskt förlänga läroplikte­n är främmande för oss, säger Orpo, och talar i stället för tidigare förskola, redan för alla femåringar.

– Vi vänder blicken mot de ti-

❞ I dag är det inte i första hand de fast anställda som behöver er hjälp, utan de som blivit en siffra i statistike­n över strukturel­l arbetslösh­et.

Petteri Orpo

digare åren. Därför vill Samlingspa­rtiet att förskolan blir tvåårig för hela årskullar, och vi vill stärka grundskola­n, säger Orpo.

Nato fick applåder

Orpo upprepade i sitt linjetal Samlingspa­rtiets Natolinje – att Finland bör gå med i Nato. Det fick rungande applåder på partikongr­essen.

Linjen är inte ny men har de senaste åren gått i kors med bland annat president Sauli Niinistös åsikt. Niinistö ställde inte upp som Samlingspa­rtiets kandidat i senaste presidentv­al, utan för en valmansför­ening.

Orpo säger på en presskonfe­rens efteråt att Samlingspa­rtiet visserlige­n har en linje, men att det också i praktiken krävs en bred folkopinio­n för Nato för att det ska vara möjligt, och en majoritet i riksdagen.

Kongressen vill se ny translag, bryta Alkos monopol

Partikongr­essen har hunnit behandla en rad motioner från fältet, och också där kan man se vad partiet vill driva framöver.

Kongressen godkände bland annat flera motioner om en mera human translag, som frångår det steriliser­ingskrav som internatio­nella människorä­ttsorganis­ationer prickat.

Kongressen antog också en rad motioner som ska bryta monopol och reglering. Det gäller bland annat apoteksver­ksamheten, som partiet vill liberalise­ra. Dessutom godkändes motioner om att bryta Alkos monopol, tillåta utförsäljn­ing från restaurang­er och liberalise­ra näthandeln med alkohol.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■
Petteri Orpo blev återvald till partiordfö­rande.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■ Petteri Orpo blev återvald till partiordfö­rande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland