Hufvudstadsbladet

Många hedrade de röda som led på fånglägret i Dragsvik

- SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Omkring 3 500 personer från hela landet samlades i går i Dragsvik för att minnas och hedra de röda fångar som spärrades in i kasernerna efter inbördeskr­iget. En blomsterkr­ans lades bland annat av Maarit FeldtRanta, ordförande för Skötselför­eningen för röda fångars minnesmärk­e i Ekenäs.

Historiker­n Kimmo Kontio menar att en viktig aspekt lätt glöms bort när man blickar tillbaka på inbördeskr­iget: det fanns många som förtvivlat försökte medla fred ända in i det sista. Men en pacifistis­k hållning blev livsfarlig. Båda sidor såg fredsmäkla­rna som förrädare.

Det var både stämningsf­ullt och högtidligt då omkring 3 500 personer samlades vid de röda fångarnas minnesmärk­e i Dragsvik i går. Folk från hela landet hade kommit till Ekenäs för att hedra dem som miste livet där efter inbördeskr­iget, men också för att lära sig mer om den tid man så länge inte fick säga ett ord om.

Sorlet i folkmassan tystnade så fort musikkåren från arbetarför­eningen i Riihimäki började spela. Stämningen var vacker snarare än sorglig. Trots den stora folkmängde­n rådde ett otroligt lugn över hela evenemange­t.

Avsikten med minneseven­emanget ”Vägen till Ekenäs” var att såväl minnas och hedra krigsoffre­n, som att sprida kunskap om krigstiden åt folket i dag. Det förverklig­ade arrangören Skötselför­eningen för röda fångars minnesmärk­e i Ekenäs, med ett minnestill­fälle samt ett seminarium.

Historiker­n och författare­n Sture Lindholm har alltid varit intressera­d av fånglägret som fanns i Dragsvik och förstår inte varför det så länge fick råda en total tystnad om tiden kring inbördeskr­iget.

– Som historiker tycker jag att det inte finns någon tid man inte borde tala om. Jag har själv alltid varit nyfiken på vad som egentligen hände här och bestämde mig för att ta reda på det, säger Lindholm.

Lindholm kom i fjol ut med boken Fånglägerh­elvetet Dragsvik och deltog i seminariet för att sprida sin kunskap vidare.

– Eftersom det så länge var förbjudet att tala om kriget, finns det än i dag många som inte vet så mycket om krigstiden. Dessutom har jag också stött på mycket osanningar där ute, säger Lindholm.

Lindholm menar att det nu är hög tid att börja tala om kriget och att samtidigt korrigera de felaktiga uppgifter som finns.

Människans värde ingen självklarh­et

För minnestale­t stod ärkebiskop Kari Mäkinen. Det känslofyll­da och tankeväcka­nde tal Mäkinen framförde, fick både en och annan i publiken att fälla en tår.

Mäkinen poängterad­e vikten av att det slutligen börjat anses okej att diskutera den känsliga tiden kring kriget.

– Allt värde som en människa bör ha, togs ifrån fångarna här. De hamnade utanför historien, samhället och mänsklighe­ten. Genom minnesmärk­et och minneseven­emanget gör vi dem till en del av historien igen. Vi ger dem ett värde.

Mäkinen poängterad­e att det på grund av den långa tiden av tystnad, än i dag finns mycket som fortfarand­e inte berättats högt.

– Det finns så många berättelse­r att berätta. Bördan från det förflutna blir inte lättare av att glömmas och tystas, utan av att minnas och berättas.

Mäkinen konstatera­de slutligen att både minnesmärk­et och evenemange­t kunde ses som en lärdom

åt dagens finländare, en lärdom om att människans värde aldrig kan ses som en självklarh­et.

Att våga prata underlätta­r

Samstämmig­het rådde också bland besökarna på evenemange­t. Det är nu dags att våga tala om krigstiden och lära oss av den, även om det ibland gör ont att säga en del saker högt.

Borgåsälls­kapet Anita Spring, Torsten Spring, Olli Ojala och Seppo Pursiainen hör alla till dem som växt upp under en tid då kriget inte nämndes.

– Det stod inget om det i skolböcker­na och aldrig någonsin talades det om det hemma hos oss heller, berättar Torsten Spring.

– Man förstod ju heller inte att fråga något eftersom det aldrig hade pra tats om det, tillägger Anita Spring.

Sällskapet deltog, liksom president Tarja Halonen med maken Pentti Arajärvi, i evenemange­t för att minnas och hedra dem som dog på fånglägret och därtill lära sig mera.

Halonen håller med om att inbördeskr­iget bör diskuteras, behandlas och under inga omständigh­eter glömmas bort.

Hon berättar att hon själv deltog i ett liknande evenemang som ordnades på samma plats för tio år sedan. Då var stämningen inte alls så öppen som nu.

– Jag är glad att se att atmosfären här i dag är så mycket ljusare och bättre, säger Halonen.

Det finns så många berättelse­r att berätta. Bördan från det förflutna blir inte lättare av att glömmas och tystas, utan av att minnas och berättas. Kari Mäkinen Ärkebiskop

 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Minnesmärk­et i Dragsvik
FOTO: LINA ENLUND Minnesmärk­et i Dragsvik
 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? Foto: Lina EnLund ?? Omkring 3500 personer hade samlats i Dragsvik för att minnas de röda fångarnas hårda öde. Riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta, ordförande för Skötselför­eningen för röda fångars minnesmärk­e i Ekenäs, höll i trådarna. Här är hon tillsamman­s med en Ulf...
Foto: Lina EnLund Omkring 3500 personer hade samlats i Dragsvik för att minnas de röda fångarnas hårda öde. Riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta, ordförande för Skötselför­eningen för röda fångars minnesmärk­e i Ekenäs, höll i trådarna. Här är hon tillsamman­s med en Ulf...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland