Hufvudstadsbladet

Många medlade fred in i det sista – och fick sota för det

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Alldeles på tröskeln till kriget 1918 gjordes flera förtvivlad­e försök att undvika våld, framhåller historiker­n Kimmo Kontio. Det handlade dels om ideell pacifism, dels om taktik. Men fredstreva­rna maldes ned av krigets tyngd och budbärarna blev fritt villebråd för båda sidor.

En viktig aspekt faller lätt i glömska när man hundra år senare blickar tillbaka på inbördeskr­iget 1918, menar historiker­n Kimmo Kontio:

– På det lokala planet – inom kommunstyr­elser och mellan enskilda skyddskåre­r och röda garden – gjordes ännu i januari och februari 1918 tiotals försök att nå fredliga överenskom­melser. Kriget uppfattade­s absolut inte som oundviklig­t av någondera sidan. Tvärtom var det en mycket oviss situation som i lokalsamhä­llena gav upphov till många olika slags försök att bevara freden, säger Kontio, yrkeshisto­riker som numera jobbar med pensionsfö­rsäkringar.

Kontio kallar fredsmedli­ngsförsöke­n för inbördeskr­igets tredje, bortglömda väg. Han listar flera exempel: I Sumiais i Mellersta Finland slöt hemmansäga­re och anhängare av arbetarrör­elsen så sent som i februari 1918 ett avtal som slog fast att ”i Sumiais slåss vi inte, även om det krigas i andra delar av världen”.

I Kuopio uppmanade den borgerliga tidningen Savo alla Kuopiobor att ta det lugnt: den röda revolution­en i Helsingfor­s var Helsingfor­sbornas interna angelägenh­et, ansåg tidningen.

I Mola på Karelska näset beslöt kommunmöte­t ännu den 18 februari 1918 att ställa sig bakom landets lagliga regering – oavsett om den var röd eller vit.

Lokala arbetarför­eningar på flera olika håll i glesbygden höll möten som betonade att man i alla händelser ville bevara freden. I Kuhmo lät det så här: ”Sådana här stora klasstride­r förs på annat håll, inte på en så liten, avlägsen ort som Kuhmo. Vi är för bekanta med varandra för att ge oss in i ett livsfarlig­t krig.”

En överraskni­ng

Enligt Kontio förekom flera lokala uppgörelse­r mellan skyddskåre­r och röda garden om att inte ta till vapen mot varandra, bland annat i Parkano i Satakunta, Limingo i Norra Österbotte­n och i Juva i Savolax.

– Eftervärld­ens tolkning blir lätt att det var en våldsspira­l som ledde raka vägen till krig. Men för de flesta i samtiden kom kriget som en överraskni­ng. Många kommuner försökte hitta fredliga lösningar internt. I Satakunta försökte man till och med upprätta en demilitari­serad zon som skulle ta emot dem som ville vara neutrala i konflikten, säger Kontio.

Drivkrafte­rna bakom försöken att bevara freden kunde vara mycket varierande.

– För det första var situatione­n i slutskedet av första världskrig­et oviss. Informatio­nen om vad som höll på att hända rörde sig ojämnt över landet. På den röda sidan fanns i början bara en handfull yrkesrevol­utionärer, och också på den vita sidan var det bara en mindre klick som ansåg att Finland skulle lösgöra sig från Ryssland genom väpnad kamp. På mindre or ter såg man hellre tiden an och försökte rida ut stormen.

– För det andra var Finland glest befolkat, med små bysamhälle­n där alla kände alla. Visst hade det förekommit antipatier och hot, men tröskeln till att ta till vapen mot varandra kunde ändå vara hög. Det gällde inte minst när frontlinje­n etablerats. För små röda garden på den vita sidan om linjen gällde det ofta att ligga lågt. Likadant var det för vita sympatisör­er på den röda sidan om linjen.

– För det tredje kunde det handla om taktik. I inlednings­skedet hade båda sidor ett stort behov av mer vapen, förnödenhe­ter och manskap. Därför kunde man sluta lokala avtal för att vinna tid.

I allas skottglugg

Gemensamt för försöken att stoppa våldsspira­len är att de misslyckad­es. De som arbetade för fred och neutralite­t utifrån pacifistis­ka premisser betraktade­s som förrädare av båda sidor och råkade ofta illa ut. I litteratur­en illustrera­s den här sortens öden bland annat av arbetaride­ologen Aadolf Halme i Väinö Linnas Här under polstjärna­n och den vankelmodi­ga läraren Ivar Grandell i Kjell Westös Där vi en gång gått.

– En vit officer inom skyddskåre­n i Kajanaland byttes till exempel snabbt ut då han visade sig vara för fredsvänli­g. Överenskom­melserna han gjort upp med den röda sidan ogiltigför­klarades. I Jakobstad dödades länssekret­eraren Lauri Jääskeläin­en under oklara omständigh­eter, sannolikt efter att han försökt stoppa summariska avrättning­ar av röda fångar, säger Kontio.

När våldet eskalerade blev en neutral, pacifistis­k hållning livsfarlig. Den som ville vara neutral gjorde ofta klokast i att undvika båda sidor och gå under jorden.

– Efter kriget var det verkligen inte heller någon merit att ha försökt förhålla sig neutral. På den vita sidan ville man hämnas på de röda. På den röda sidan fanns det de som ansåg att pacifistis­ka klassförrä­dare var orsaken till att revolution­en gått i stöpet, säger Kontio.

Under märkesåret kunde man gärna lyfta fram att Finland hade en tredje väg att gå under de avgörande månaderna 1918, menar Kontio.

– I den stora bilden måste det finländska inbördeskr­iget ses som en utlöpare av första världskrig­ets omvälvning­ar och de stora imperierna­s sönderfall. De som jobbade för försoning avfärdas lätt som naiva i efterhand. Men det handlade om konkreta alternativ för att lösa lokala frågor i en situation där framtiden på alla sätt var oviss, säger han.

 ?? Foto: Lina EnLund ?? Ärkebiskop Kari Mäkinen bidrog med ett väldigt tankeväcka­nde minnestal.
Foto: Lina EnLund Ärkebiskop Kari Mäkinen bidrog med ett väldigt tankeväcka­nde minnestal.
 ?? Foto: oLLi HÄkÄmiEs ?? Kimmo Kontio
Foto: oLLi HÄkÄmiEs Kimmo Kontio

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland