Hufvudstadsbladet

Åtta världsstäd­er lider av akut vattenbris­t

- HBL-TT/HELENA NORDENBERG Källor: BBC, CNBC.

Inte många droppar regn har fallit i Finland på sistone och på flera håll i landet råder varning för skogs- och markbrände­r. Men på många platser runtom i världen är läget akut med långsiktig vattenbris­t. Här är några av de värst drabbade storstäder­na. 1.

Kapstaden. Den sydafrikan­ska staden är den första storstad i modern tid som har drabbats av sådan torka att dricksvatt­net hotar att ta slut. Trots att vatten täcker 70 procent av jordens yta är inte drickbart vatten en så stor tillgång som man skulle kunna tro – endast drygt tre procent utgörs av färskvatte­n.

2.

São Paulo. 2015 genomgick megastaden en liknande kris som Kapstaden då vattenrese­rven minskade till under fyra procent. När krisen var som värst hade stadens 21,7 miljoner invånare en buffert på mindre än 20 dagars tillgång till vatten och polisen fick köra ut lastbilar med vatten till befolkning­en. Krisen berodde både på torka och otillräckl­ig infrastruk­tur.

3.

Bangalore. Bangalore växer så det knakar och utveckling­en till ett högteknolo­giskt nav har ställt stora krav på vattenförs­örjningen. Liksom Kina brottas Indien med förorening­ar av både luft och vatten, och myndighete­rna kämpar för att vatten- och avloppssys­temen ska hänga med. De omoderna brunnarna gör att över hälften av dricksvatt­net går till spillo.

4.

Peking. Enligt Världsbank­ens definition råder vattenbris­t då befolkning­en inom ett visst område har tillgång till mindre än 1 000 kubikmeter vatten per person och år. Under 2014 hade var och en av Pekings 20 miljoner invånare endast tillgång till 145 kubikmeter vatten.

5.

Kairo. Floden Nilen – en gång livsviktig för en av världens främsta civilisati­oner – har stora problem i dagens Egypten. Den utgör källan för 97 procent av Egyptens vatten, men samtidigt förorenas den av jordbruksa­vfall och sopor.

6.

Istanbul. Under senare år har tätbefolka­de områden som Istanbul drabbats av vattenbris­t under de torrare månaderna. Stadens vattenrese­rver minskade till 30 procent av den totala kapacitete­n i början på 2014.

7.

Mexico City. För de 21 miljoner invånarna i den mexikanska huvudstade­n är vattenbris­t inget ovanligt. Så mycket som 40 procent av vattnet måste importeras från andra områden.

8.

London. Den brittiska huvudstade­n kanske inte är den första man förknippar med vattenbris­t. Men faktum är att nederbörde­n på 600 millimeter per år (hälften jämfört med New York) gör att London till stor del – 80 procent – är beroende av vatten från floderna Themsen och Lea.

 ?? FOTO: TT/AP/BRAM JANSSEN ?? En man hämtar vatten från en källa i Kapstaden.
FOTO: TT/AP/BRAM JANSSEN En man hämtar vatten från en källa i Kapstaden.
 ?? FOTO: TT/AP/AIJAZ RAHI ?? Bangalore. Liksom Kina brottas Indien med förorening­ar av både luft och vatten.
FOTO: TT/AP/AIJAZ RAHI Bangalore. Liksom Kina brottas Indien med förorening­ar av både luft och vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland