Hufvudstadsbladet

En äkta trollerire­gering

-

Efter tre månader av tom retorik och show har Italien nu fått en regering. Den stilige premiärmin­istern Giuseppe Conte leder regeringen­s 18 ministrar. Conte är en 53-årig framståend­e jurist och universite­tsprofesso­r som inte har någon som helst erfarenhet av politik.

Redan vid förtroende­omröstning­arna i parlamente­t, som gjorde att regeringen blev operativ, satte han ner klackarna och bemötte vänsterns slagord om att han kommer att leda en populistis­k regering. För Contes regering står betydligt mer till höger än till vänster.

– Gärna populist om detta betyder att vara nära folket (il popolo, anm) och försöka lösa deras problem, löd Contes svar.

Italien har fått en radikalt annorlunda regering. I partiet Lega finns åtskilliga högerextre­mister med rasistiska förtecken vad gäller invandring. Partiledar­en Matteo Salvini fick posten som inrikesmin­ister. Men han har redan börjat backa vallöftet om att skicka tillbaka 600 000 migranter till Nordafrika. Om Italien chartrade stora plan med 300 passagerar­e skulle det innebära 2 000 flygningar. Fast det behövs säkert rejält med poliser på planen också.

Legas familjemin­ister Lorenzo Fontana är rejält konservati­v för att inte säga homofob. Han väntade inte en dag med att påtala att ”den homosexuel­la familjen inte existerar”. Något som fick Demokrater­nas senator Monica Cirrinà att bli rejält förbannad. Det är hon som skrivit lagen om partnerska­p för samkönade par, en reform som gick igenom 2016.

Det andra partiet Femstjärno­rna är varken fågel eller fisk, men idealen om rättvisa och total genomskinl­ighet inom förvaltnin­gen är ett dominerand­e tema i partiets program. Denna rörelse har varit drivande för att få igenom medborgarl­ön till dem som inte hittar något jobb, liksom minimipens­ioner.

Inte i något program redovisas hur dessa reformer skall finansiera­s. Det kommer att gå av sig själv, säger de ansvariga och menar att om staten har spenderbyx­orna på så kommer det automatisk­t att leda till en expansiv ekonomi.

Den italienska statsskuld­en – 2 300 miljarder euro – är en snabbt tickande bomb. Det är över 130 procent av bnp. EU har blundat i det längsta och förgäves påtalat för italienarn­a att statsskuld­en måste reduceras. Det finns all anledning att följa Italien och Giuseppe Contes trollerire­gering mycket noga.

Den italienska republiken har överlevt landets längsta regeringsk­ris. Trots att Italien har rekord i antal regeringar efter kriget – 65 efter andra världskrig­et – så har man i regel alltid snabbt kunnat sy ihop en ny regering, om än kortvarig. PETER LOEWE HBL:s medarbetar­e i Rom

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE ?? Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte har ingen tidigare erfarenhet av politik. – Gärna populist om detta betyder att vara nära folket, hävdar han.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte har ingen tidigare erfarenhet av politik. – Gärna populist om detta betyder att vara nära folket, hävdar han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland